Pozdrav drugari,
Novi sam član a i novi vlasnik Škode Octavie 2.0 TDI 103 kw 2012. Allrad 4x4.
Auto ima 240000 i urednu servisnu istoriju, sve je isprovjeravano. Generalno djeluje ok i vozi se ok, pali dobro i ide dobro, bar mislim, nisam nikad prije vozio auto s ovim motorom

Međutim imam nekoliko problema koje nikako ne mogu da riješim a obilazim servise.
Prvo auto često radi na višim obrtajima u leru. Prvo sam mislio da je regeneracija DPF-a ali spajan je na dijagnostiku i parametri su ok, regeneracija rađena nedavno tako da ne bi trebalo da opet pali. Za svaki slučaj majstor je uradio prisilnu regeneraciju, i odradio je dobro, parametri dobri. Nakon toga sam promjenio ulje i filtere. Ali opet zna dići obrtaje iz čista mira. Ajd ok kad je hladan ali i kad je zagrijan nekad radi na 1000 rpm. Često kad malo dodam gas obrtaji se vrate u normalu. A nekad i ne odmah.
Drugi, najveći problem je smrad koji ulazi u kabinu. Puštao je malo dima na spoju turbine i DPF-a što je riješeno i sad ne pušta. Promjenio sam i filter kabine i čini se da je bolje ali zna ponekad opet biti. Grize za grlo, neka mješavina dima, dizela, ulja, paljevine, ne znam ni ja. I oko auta se nekad osjeti. Najčešće na auspuh, kao dizel, ne znam ni sam. Nigdje ništa ne pušta koliko sam vidio. Kad je hladan izbacuje dosta bijelog ali providnog dima, kao kondenzacija ali kad se zagrije nestane.
Treće, ima webasto koje čini se da se samo pali bez ikakvog razloga. Kad ugasim auto često ostane ventilator upaljen od webastog po 5 min. Majstor kaže da ono potpomaže motoru da se ugrije kad je hladan, ali nekad radi i kad je na optimalnoj temperaturi. Takođe on misli da je to sve povezano s webastim i da ono možda uvlači smrad ali sve djeluje ok dolje.
I četvrto, troši puno. Po boardu je to ok ali vidim po onom što sipam da gorivo nestaje. Board pokazuje prosjek od 5-9 i to se bukvalno mijenja svaka 2-3 km. Kako uopšte mjeri taj prosjek kad ovako mijenja vrijednosti često?
Da napomenem auto ne prijavljuje nikakve greške na dijagnostici, osim za neka svjetla što je pobrisano. I sad na tabli prijavljuje grešku za daytime running light ali su oba svjetla ok.
Eto drugari raspisao sam se nadugo i naširoko, ako ima ko neku ideju šta bi moglo biti kod mene nek pomaže dok ne svisnem.