Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Octavia
»
OCTAVIA 2013-2020
»
Alternator, lose punjenje
Dole
Autor
Tema: Alternator, lose punjenje (Pročitano 2377 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Galaxy
RallyeSport
L&K ugled:
5
Alternator, lose punjenje
«
poslato:
08. Apr, 2022. 10:09 »
Nakon kupovine auta, u decembru prosle godine, ukljucim i iskljucim nekoliko opcija. Tako iskljucim i start/stop, koji jako iritira, a i kako uglavnom vozim gradsku, bojao sam se da ne skratim vek akumulatoru. Jedini meni poznati nacin, je da se se start/stop iskljuci tako sto se u opciji postavi da se ne iskljuje na odredjeni napon akumulatora. To uglavnom svi znaju.
Elem.
Pre nekoliko dana, meni pocne da pisti na tabli uz obavestenje, da mi je akumulator prazan-slab (akumulator varta agm u garanciji). Pomislih, vrv neki bag. Poce to sve cesce. Skapiram da alternator ne puni ili slabije puni. Iskljucim opciju start/stop, odnosno, vratim na fabricko podesavanje to, da me ne uznemirava vise pistanje.
Povezem dijagnostiku i pratim napajanje.
Pri konstantnoj voznji puni na 12,9. Kad ubrzam pa popustim gas, puni na 14,5. Kad nastavim normalno, opet puni na 12,9. Skapiram da alternator lose puni. Kad ukljucim potrosace, digne na 13,2 pa se vrati na 13-12,9. Servis je zakazan u utorak
Ono sto mene interesuje, koliko puni ispravan alternator? Negde sam cuo 14,1 u svim uslovima opterecenja i "rasterecenja"
Hvala.
Vozi: Octavia 3, 1.6 TDI, 81kw
dulegolub
Active
L&K ugled:
1
Odg: Alternator, lose punjenje
«
Odgovor #1 poslato:
08. Apr, 2022. 10:47 »
Bio sam negde u sličnoj situaciji.
Pretpostavljao sam da mi je akumulator oslabio jer je bio fabricki već cetvru petu godinu, retko se aktivirao start-stop iako bih dopunjavao akumulator punjačem.
Pratio sam preko dijagnostike i manje više se ponašao kao i što ti opisuješ.
Tek posle nekog dužeg praćenja sam zaključio da mi kad upalim auto neko vreme puni recimo 14.7 plus minus i onda se spusti pa u zavisnosti od uključenih potrošača varira opet kako i ti opisuješ pa opet u nekim momentima ide preko 14.
Čitajući po internetu nalazim da alternatori odavno ne pune konstantno i da elektronika prati i određuje punjenje.
Zamenio sam akumulator i isto tako mi alternator puni a problema nemam sad već dve tri godine sa novim akumulatorom.
Moje mišljenje je da je alternator u redu a da ti je akumulator slab ali svakako najbolje da to proveri neko stručan.
Vozi: Skoda Fabia 1.0 2015
observer
Laurin&Klement
L&K ugled:
16
«
Odgovor #2 poslato:
08. Apr, 2022. 11:54 »
Kakvo tačno upozorenje dobijaš na tabli vezano za akumulator?
Da li je nestalo posle vraćanja start/stop na fabričko podešavanje?
Probaj da start/stop ugasiš umesto naponskog kriterijuma korišćenjem temperaturnog (da mu uslov za rad start/stop bude temperatura iznad 50 stepeni okoline).
Tada više ne bi trebalo da imaš poruke vezane za akumulator.
P.S. ovo nije moja mudrost već sam pronašao na stranim forumima dok sam se interesovao za podešavanja preko OBD 11
Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017
Galaxy
RallyeSport
L&K ugled:
5
«
Odgovor #3 poslato:
08. Apr, 2022. 12:33 »
Nisam slikao sta pise tacno. Nesto u smislu "slab akumulator" pojavi se ikona akumulatora u donjem desnom uglu na displeju, i crveni trougao pored ikonice za rucnu kocnicu.
Ugasim auto, upalim... normalno radi, kad stanem na semafor, u mesto da pojavi ono "A" zaokruzeno na tabli (start stop iskljucen), pocne da pisti sa istim natpisom.
Vratio sam start/stop na fabrickom, upozorenje vise ne dobijam, ali se auto sada gasi kad stanem (ako ne zaboravim rucno da ugasim na prekidacu kod rucice menjaca). Sto me i brine, jer sad moze da zayebe stvar! Cesto startovanje moze da unisti akumulator ako se valjano ne puni. Tako je vec oko nedelju dana
Pazite, sa ugasenim S/S vozim vec 4-5 meseci i imam oko 4-5.000 kilometara predjih skodom. Uglavnom grad. Znaci uzrok nije vcds podesavanje-gase start/stop opcije. Vec ili aku ili alternator. Zato pitam koliko puni ispravan...
Edit:
Da... zaboravio sam da napomenem jednu jako bitnu stvar. Kad je S/S iskljucen na dijagnostici, kad zapisti bord computer i pojavi upozorenje, poveca se ler gas! Vrv kako bi dopunio aku. Kad S/S iskljucim, nemam upozorenja i gas ne varira! Zato sam i zakazao servis. Pojacavanje gasa me nerviralo...
observer
Laurin&Klement
L&K ugled:
16
«
Odgovor #4 poslato:
08. Apr, 2022. 12:56 »
Da, da, sad sam već siguran da je ovo što sam napisao - tvoj opis je identičan kao i tim ljudima kojima se javljalo upozorenje za slab akumulator zbog isključenog start/stop preko dijagnostike, a po kriterujumu napona.
Prosto je - ECU konta da ne može da uđe u SS (jer nikad ne dostiže visoki napon koji si mu zadao dijagnostikom) i onda se ponaša kao da je acc slab i pojačava ti ler i sto čuda. To se ne javlja odmah već posle par meseci jer ECU sakuplja podatke u tom periodu pa kad joj se statistika učini čudnom onda kreću poruke na displeju.
A kad ti je SS na fabričkom sve radi normalno (uključujući i gašenje auta na semaforu). Da imaš problem sa akumulatorom ne bi ti gasio motor uopšte.
Zato me poslušaj i ili promeni kriterijum na temperaturu ili vrati sve na fabriku pa SS gasi ručno.
Majstor će ti (ako ima pojma i ako je pošten) reći isto ovo a ako nema, bićeš mu lak plen za plevljenje i vežbanje na tebi. I usput ti može sjebati sasvim ispravan auto.
Pretraži net malo (na engleskom naravno) i naći ćeš gomilu iskustava na ovu temu.
Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017
Galaxy
RallyeSport
L&K ugled:
5
«
Odgovor #5 poslato:
08. Apr, 2022. 13:06 »
Hvala na pomoci svakako. Evo, upravo sam upalio auto i premerio parametre.
U pitanju je hladan auto, na leru. Slike idu redom
1. Auto pre starta 12,38
2. Auto startovan, 12,45
3. Ukljuceni svi potrosaci (klima, greajc stakla, duga svetla), 12,96
4. Nakon gasenja auta. 12,47
Da napomenem, ovo je mereno posle 10-tak sekundi kad se stabilizuje napon.
Buni me sto ne postize onih 14,1v
dulegolub
Active
L&K ugled:
1
«
Odgovor #6 poslato:
08. Apr, 2022. 13:59 »
Ovo svakako nije dobro.
Mislio sam da ti samo u nekim momentima ne puni preko 14 volti.
Danas sam na svom autu pratio i posle paljenja je 15 minuta u vožnji punio oko 14.7 i onda je spao i držao se na 13.2 do 13.6 u ostatku vožnje.
Meni ovo sad ipak liči da je alternator.
Vozi: Skoda Fabia 1.0 2015
(1 Like)
Galaxy
RallyeSport
L&K ugled:
5
«
Odgovor #7 poslato:
08. Apr, 2022. 15:59 »
Na zalost, retko kad predje 12.9v
Tacnije samo kad popustim gas (a prethodno ubrzam)
Galaxy
RallyeSport
L&K ugled:
5
«
Odgovor #8 poslato:
12. Apr, 2022. 13:12 »
Bio juce do servisa, kaze elktricar da posto ima start/stop, normalno ke da puni oko 13v. Ok i ja se vratim
Jutros krenem na posao, opet upozorenje. Znaci mora da se servisira alternator!
Galaxy
RallyeSport
L&K ugled:
5
«
Odgovor #9 poslato:
20. Apr, 2022. 21:43 »
Eto, kao pokretac teme, da odgovorim opet, da tema ne ostane "ne dorecena"
Opet sam bio kod elektricara, drugog, i ponavlja isto.
Modeli sa start-stop sistemom, ne pune preko 14v, jer je to "pametan" sistem, i alternator puni onoliko koliko je potrebno.
Tj. Kod mene je alternator ispravan! Bice da sam ja zbunio sistem (kao sto je gore pomenuto), sa vestackom deaktivacinom S/S sistema.
Greske u b/c nema, i nije mi se vise palila greska. Ako se opet, ne daj boze, pojavi, ili nesto resim, svakako cu napisati iskustvo.
Ako se nekome desilo slicno, ili ima link ka nekom drugom forumu gde se opisuje isto, voleo bih da mi to prosledi.
bog_daaan
RallyeSport
L&K ugled:
0
«
Odgovor #10 poslato:
22. Apr, 2022. 01:07 »
Meni nije jasno čime si ga zbunio? Meni je preko VCDS-a deaktiviran start stop na mojoj Octaviji i evo već godinu dana nikakvih problema...
Vozi: Škoda Octavia Mk3 facelift, 2.0TDI 150hp DSG
Galaxy
RallyeSport
L&K ugled:
5
«
Odgovor #11 poslato:
07. Maj, 2022. 11:28 »
Novi update...
Pre par dana bio van zemlje, pocelo ponovo da pisti da se akumulator ne puni, juce crko srkoz. Merio unimerom, puni 6v. Bice da se obojica majstora "uplasilo" automobila. Skinuo sam akumultar, dopunjijem ga.
Tipujem na regler. U ponedeljak idem redom od auto elektricara, do autoelektricara... jbg
Galaxy
RallyeSport
L&K ugled:
5
«
Odgovor #12 poslato:
09. Maj, 2022. 10:32 »
Auto je kod elektricara, stradao je alternator, tacnije rotor.
Rotor kao deo ne postoji, mora ceo alternator i mora original. Verovatno pod to original, misle na OEM. Fabricku ugradnju. Nude ga samo negde u NS, i kosta 47.000 din. Ali ga nema na stanju. To je info za sada.
Vidim ja da ce skoda cim se sredi na oglase. Mnogo sam para dao za malo vremena, i to uz nikakvo uzivanje.
Totalno razocarenje. Dizne, PVP, elek vod. pumpe, servisi, ode dosta preko 3.000e u odrzavanje za par meseci, a uzitak nula. Neko ce sjajno da se navozi posle mene.
Jedina stvar je mala gradska potrosnja, ali i tu ima caka, DPF, strada od gradske voznje.
Drugi dizel u zivotu, i ja mislim poslednji. Neka se vozi ko ima racunicu. Ja nemam.
Svakako, auto je na dizalici, ceka se alternator. Svakako cu da javim sta se desava.
Gore