Autor Tema: Stucanje pri dodavanju gasa  (Pročitano 1419 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže savamanZapočeo temu

Stucanje pri dodavanju gasa
« poslato: 20. Jul, 2022. 19:57 »
Pali na pola kljuca, miran rad na leru i normalna snaga motora ALI posle promene stepena prenosa pri dodavanju gasa ponekad stucne i dalje radi normalno. Pre nego sto je poceo da tako stucka moj sin je proleteo kroz neku baru i imao veliko trzanje motora dok se nije dovukao do kuce. Od tada je proslo vise od dve nedelje ali to stuckanje je ostalo kao posledica. Da je negde voda usla valjda bi do sada vec isparila. Jedino je moguce da je neki kontakt korodirao. Sta bi po vasem misljenju trebalo pogledati a da ne zahteva dijagnosticko podesavanje to jest da bude bezbedno da ne poremetimo rad kompjutera kao kad smo cackali elektrinsku klapnu pa se jedva odvukli do majstora na ler gasu :)
  • Vozi: Skoda Fabia 1.4i comfort 16V 55kw

Van mreže bgdvinko

Odg: Stucanje pri dodavanju gasa
« Odgovor #1 poslato: 20. Jul, 2022. 20:33 »
Vidi najpre prijavljuje li sta dijagnostika. Odnosno da ne prihavljuje kakvu gresku.
  • Vozi: Skoda fabia 1.2 htp 2007...Seat Leon copa 1.4 tsi 2012

« Odgovor #2 poslato: 21. Jul, 2022. 19:51 »
Na instrument tabli ne pokazuje nista. Zadnji put kad smo bili na dijagnostici majstor nista nije prijavio. Samo je kalibrisao klapnu i nije prijavio neku drugu gresku. Stucanje se dogadjalo i pre ciscenja i kalibrisanja klapne.

Van mreže bgdvinko

« Odgovor #3 poslato: 21. Jul, 2022. 22:28 »
Ako se to stuckanje pojavljivalo i pre kalibracije klapne, a i sad ponovo se javlja onda to kao mogucnost problema od klapne eliminisemo.
Vidi, po meni tu moze biti svasta problem.
Ja bi naprimer najpre obratio paznju na benzinsku pumpu i njen filter koja je smestena u rezervaru, to sve verovatno nije cistio taj filter nikad, a zna biti i kao mulja nekog i to podosta, jedino ako je menjata benzinska pa se onda i on zameni. Onda bi najpre zamenio filter goriva, tu je kod zadnjeg tocka. I on se retko menja, cisto se zaboravi na njega.
Zamenio bi i svecice, ko zna kad su menjane i one.  Mozda videti i zameniti i vazdusni flter na motoru, iako se on i menja na svaku zamenu ulja. Mozda izvrnuti i senzor i videti u kom je stanju, jeli zaprljan ili sl. a pristupacan je i tu je do bobina odmah.
Sad ovo bi bila kao neka povoljnija varijanta i manja investicija, pa nebi li sa ovim uspeo resiti problem.
Da je neki problem sa nekom od bonbina bile bi prijavite na dijagnostici kao greska. Isto i da je neka od brizgaljki, pa prijavilo bi je pod gresku isto.
Videti malo i konektore na tim senzorima.
Neznam sta jos dodati a da bi se bar idejno moglo pomoci.

Van mreže Ljuba

« Odgovor #4 poslato: 22. Jul, 2022. 12:17 »
Ako se desava samo pri promeni brzine, moguce   da zeza prekidac na pedali kvacila. Neka me neko ispravi ako gresim, ali mislim da on kontrolise klapnu gasa prilikom promene brzine, tj. salje signal kompjuteru da li je pedala pritisnuta te ovaj komanduje klapni da se lagano zatvara kako posle promene brzine i otpustanja kvacila motor ne bi trzao. Prekidac je prilicno jednostavne konstrukcije, 2 zice, vrlo slican onom na pedali kocnice. Moze da se ispita obicnom "pipalicom", jedna zica je stalni +, dok  bi na drugoj trebalo da prekida taj +, u zavisnosti da li je kvacilo pritisnuto ili ne (logicno  😄)
Nema veze sa tim prolaskom kroz vodu, ali moze biti koincidencija da je bas tada otkazao..
  • Vozi: Fabia 2

Van mreže bgdvinko

« Odgovor #5 poslato: 22. Jul, 2022. 13:54 »
Moguce da bi i prekidac mozda pravio problem. Ali njega bi diag registrovao kao gresku iako se nepali cek engin na inst. tabli. Treba ipak zakaciti na dijagnostiku pa videti ima li sta prijavito. Bude prijavljenih gresaka a cek engin lampica se i nepali.
Evo dole u prilogu taj prekidac i greske sto prijavljuje kad pravi problem.

« Odgovor #6 poslato: 22. Jul, 2022. 20:36 »
Ako se to stuckanje pojavljivalo i pre kalibracije klapne, a i sad ponovo se javlja onda to kao mogucnost problema od klapne eliminisemo.
Ja bi naprimer najpre obratio paznju na benzinsku pumpu i njen filter koja je smestena u rezervaru, to sve verovatno nije cistio taj filter nikad, a zna biti i kao mulja nekog i to podosta, jedino ako je menjata benzinska pa se onda i on zameni. Onda bi najpre zamenio filter goriva, tu je kod zadnjeg tocka. I on se retko menja, cisto se zaboravi na njega.
Zamenio bi i svecice, ko zna kad su menjane i one.  Mozda izvrnuti i senzor i videti u kom je stanju, jeli zaprljan ili sl. a pristupacan je i tu je do bobina odmah.
Da je neki problem sa nekom od bonbina bile bi prijavite na dijagnostici kao greska. Isto i da je neka od brizgaljki, pa prijavilo bi je pod gresku isto.
Svecice danas zamenjene. Neznam samo na koji senzor mislis. Iza bobina ima nesto sa gumenim crevom koje ulazi u poklopac motora.. pored njega vlazi ulje.

« Odgovor #7 poslato: 22. Jul, 2022. 20:43 »
Zamenio bi i svecice, ko zna kad su menjane i one.  Mozda videti i zameniti i vazdusni flter na motoru, iako se on i menja na svaku zamenu ulja. Mozda izvrnuti i senzor i videti u kom je stanju, jeli zaprljan ili sl. a pristupacan je i tu je do bobina odmah.
Sad ovo bi bila kao neka povoljnija varijanta i manja investicija, pa nebi li sa ovim uspeo resiti problem.
Benzinska pumpa vadjena i sve je cisto ali filter pored tocka nisam menjao. Meni je sumnjivo sto pumpa dugo zuji kad se da kontakt. Sigurno 10-15 sekunde dok nabije pritisak. Cuo sam da ima i neki regulator pritiska blizu brizgaljki ali neznam gde tacno. Neznam ni dali je normalno da toliko dugo treba da stvori pritisak. Ako moze neka slicica gde se sta nalazi.

« Odgovor #8 poslato: 22. Jul, 2022. 20:49 »
Moguce da bi i prekidac mozda pravio problem. Ali njega bi diag registrovao kao gresku iako se nepali cek engin na inst. tabli. Treba ipak zakaciti na dijagnostiku pa videti ima li sta prijavito. Bude prijavljenih gresaka a cek engin lampica se i nepali.
Evo dole u prilogu taj prekidac i greske sto prijavljuje kad pravi problem.
Provericu sam taj prekidac pa ako nije do njega idem na dijagnostiku. Ja sam staromodan tip i volim sve sam ali me vec pregazilo vreme.😄

Van mreže bgdvinko

« Odgovor #9 poslato: 22. Jul, 2022. 22:41 »
Ma najpre otidjite kod nekog da zakaci na dijagnostiku i vidi prijavljiva li kakvu gresku da se nepatite uzalud. Ta cek engin lampica na inst. Tabli se nepali nego samo na neke nazovimo ih ozbiljnije probleme. Ove kao za taj prekidac i sl. verovatno se smatra kao nedovoljno ozbiljan problem pa i ne reaguje ali je dijag. Registruje kao gresku i vidi se o cemu se radi kad se zakaci.
Taj senzor sam mislio na senzor bregaste i senzor radilice. Bregaste je odmah pokraj leve bobine gledajuci od volana i pristupacna je, ima samo jedan sraf. Ova druga je malo nepristupacnija i kod vodene pimpe je. Trebalo bi videti bar te njihove konektore i malo ih posprejati nekim kontakt sprejem za elektroniku.
Filter za gorivo je kod zadnjeg tocka odnosno ispred tocka sa donje strane poda i pristupacan je i lako se menja a nije ni mnogo novca a treba ga i povremeno zameniti. creva se samo malo stisnu spicanglama i svuku se. kraj creva sto ide na filter je vec i osigurac da tako kad se vraca on samo capne i to je to. Treba samo videti dal je lepo to selo da nebude curenja.
To pumpa sto se cuje da zuju kad se da kontakt, to je ok. Znaci radi.

« Odgovor #10 poslato: 25. Jul, 2022. 01:10 »
Hvala svima na pomoci i iscrpnim odgovorima. Sa svakim danom je bilo sve gore i na ler i pri normalnoj voznji.
U pitanju je bila bobina.
Cudno je da nije palio nikakvu lampicu na tabli.