Pretraga [Google]


Autor Tema: (potencijalno) senzor nivoa tečnosti za vetrobran brljavi  (Pročitano 121 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže kiBo199Započeo temu

(potencijalno) senzor nivoa tečnosti za vetrobran brljavi
« poslato: Decembar 22, 2022, 18:53:16 posle podne »
Zdravo kolege Škodisti,

Novi sam (kako na forumu, tako i sa automobilima uopšte), imajte razumevanje ako napišem nešto što i nema preterano veze sa životom.  =))

Dešava mi se glupa jedna stvar, koja i ne smeta toliko ničemu posebno, ali me iritira, tako da želim da je rešim.

Naime, ume (naizgled nasumično) da se uključi lampica koja signalizira nizak nivo tečnosti za pranje vetrobrana. Čak, kada mi se prvi put desilo - to je bilo neposredno nakon što sam dopunio sud skroz do vrha - tako da od tog momenta sam znao da nešto nije OK jer tečnosti ima a lampica se nije ugasila.....i evo već jedno nedelju dana tako ume da brljavi...

E, sad, šta ja znam o tome: Uređaj koji prepoznaje kada je nivo tečnosti u sudu pao ispod određenog nivoa nije ništa drugo nego dve elektrodice koje ako su potopljene ispod nivoa površine tečnosti - to omogućuje da se zatvori kolo između njih kroz samu tečnost (koja je u najvećem % voda), i tada postoji signal koji kaže bord kompjuteru da je sve OK. Kada nivo padne ispod, one nisu više "pod vodom" - a kako se kroz vazduh struja ne provodi, kolo je otvoreno, signala nema, i lampica se upali na instrument tabli. Genijalno, a prosto rešenje :))

E, dalje - šta je meni palo na pamet da može da dovede do toga da taj senzor pobrljavi pa kaže da tečnosti nema iako je ima:

1. 'ladno vreme...što je niža temp. električna provodljivost opada....a, recimo i to da sam primetio da se praktično uvek dešava uveče (rano ujutru ne vozim, a tokom dana kad je preko 7-8 stepeni, nisam primetio da se uključuje, štaviše isključena je lampica tad, i sve je sasvim OK). Moje pitanje vezano za ovo glasi: Ako znamo da sam već ulio zimsku tečnost (što bi bio očigledan uzrok za slučaj da nisam) - šta ja dalje mogu da uradim ukoliko i dalje želi da se zaledi čim temp. napolju padne ispod 4-5 stepeni? Smem li da dodam još čistog (96%) alkohola u tečnost kad je sledeći put budem dolivao (je li to dobro za sistem)? Ne bih da oštetim nešto unutra, ali jednako ne bih ni da se tečnost zaledi, jer ako se stvarno zimus zaledi onda će to da ošteti plastični sud koji nije nimalo jeftin da se zameni (led ima veću zapreminu od vode, popucaće plastika)...

2. nečistoće na senzoru (iako već je jasno da ne sipam vodu s česme već namensku tečnost - leti letnju, sad zimi zimsku - ipak tu može da se nataloži neki vid nečistoće). Moje pitanje vezano za ovo glasi: Da li je pametno da uzemem i lepo, narodski rečeno, prodžaram kroz posudu ka dole nekom četkicom za zube ili tome slično (nastavio bih ja to navrh neke malo duže drške od mekše plastike koja može da dohvati i kroz krivinu se savije), nadajući se da tako očistim senzor i rešim problem?

3. električne instalacije koje su neispravne/osigurač (proveriću osigurače, al mimo toga ne mogu da budem sam svoj majstor). Moje pitanje vezano za ovo glasi: Je li neko imao slično iskustvo s ovim vidom problema, i ako jeste, koliko vas je koštalo da otklonite to?

Hvala i živeli!  :)
  • Vozi: Fabia 1.2 HTP (6Y)

Van mreže smilic

Odg: (potencijalno) senzor nivoa tečnosti za vetrobran brljavi
« Odgovor #1 poslato: Decembar 22, 2022, 22:06:26 posle podne »

Mislim da ti je najlakše da odeš u ovlašćeni servis da ti zamene taj senzor, ne može da bude previše skupo. Evo za poređenje, pre dve godine sam menjao celu posudu za tečnost (veća posuda, od 5.5 litara) za 6000 din, i pumpicu (jaču, koja pere i farove) za 8000. Taj senzor ne može da košta više od par hiljada, odeš i to ti srede. A da se zimska tečnost zaledi, nema šanse. Obična do -21 za regularne zimske lokacije, eventualno staviš tečnost za -30 ako ideš negde gde je hladnije (meni je recimo trebala ta za Jahorinu, -25 je bilo ujutro, tečnost nije zamrzla).
  • Vozi: Oktavia A5 1.8 TSI

Van mreže kiBo199Započeo temu

Odg: (potencijalno) senzor nivoa tečnosti za vetrobran brljavi
« Odgovor #2 poslato: Decembar 23, 2022, 00:04:46 pre podne »
Hvala.
Da, kad malo bolje pogledam cene - nije to toliko strašno mnogo sam isprva mislio (a verovatno da sam ja video cenu za komplet posudu s pumpom pa kad na to dodam ruke - nije bas ni jeftino i bio sam u fazonu da dokle god postoji nacin da pokusam sam nesto da je bolje probati, mozda uspem da ustedim).
Osiguraci su iskljuceni, tako da def. mislim da taj senzor ne radi jer se zaprljao...
Mada moja ideja kako ocistiti senzor zapravo nije bespametna: https://www.youtube.com/watch?v=fcwoMXRlJe0&ab_channel=JohnSalinas
  • Vozi: Fabia 1.2 HTP (6Y)