Autor Tema: Octavia rs 2015 dsg tdi ulje?  (Pročitano 1818 puta)

0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Ivan23Započeo temu

Octavia rs 2015 dsg tdi ulje?
« poslato: 20. Mar, 2023. 10:07 »
Pozdrav,

Posjedujem škodu octaviu vrs dsg tdi 2015.

Imam nekoliko pitanja

1.Koje motorno ulje koristite? Trenutno koristim.  castrol edge. Motor mi trosi otprilike 0.5l ulja na 1000km. Da li netko ima slična iskustva i da li je to prevelika potrosnja ulja? Mislite li da bih trebao promijeniti na mobil ili na elf jer sam ustražujući pročitao da bi to moglo umanjiti potrosnju, možda. Čitao sam na drugim forumima da su ljudi imali isti, nazovimo ga problem s potrošnjom ulja.

2. Koje ulje koristite za automatski mjenjač i koji je kapacitet ulja mjenjaču?

• Vozi: Octavia rs 2015 dsg tdi

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

Odg: Octavia rs 2015 dsg tdi ulje?
« Odgovor #1 poslato: 20. Mar, 2023. 18:21 »
Ako nisi omasio jednu 0, nije normalna potrosnja, to mu izadje 5l na 10.000. Ako si mislio na 10k onda je ok sve.

Ja u sve svoje sipam Motul i Mobil. Sa oba sam zadovoljan. Razna motorizacija je u pitanju
  • Vozi: Octavia vRS mk1

« Odgovor #2 poslato: 20. Mar, 2023. 18:40 »
Na moju žalost nisan promašio nulu

« Odgovor #3 poslato: 20. Mar, 2023. 19:12 »
Tu potrosnju tesko da moze da resi promena ulja. Dimi li auto na leru, gasu ?

« Odgovor #4 poslato: 20. Mar, 2023. 19:19 »
Ništa ne simi, nigdje ne curi

« Odgovor #5 poslato: 20. Mar, 2023. 19:20 »
Predpostavljam da ima auto dpf i dalje. Sta kazu parametri za dpf, da li si proveravao ?

Na mreži Ljuba

« Odgovor #6 poslato: 20. Mar, 2023. 21:11 »
Mozes probati sa promenom proizvođaca ulja, to ti je najlakse. Evo jedne informacije iz prve ruke, radim kao viljuskarista i vozim Linde viljuskar u koji je ugrađen vw 2.0 cr motor. Relativno od skoro radim u toj firmi i na tom viljuskaru ali pogodilo se da je bas po mom dolasku trebalo da se radi servis. Majstori su sipali Total 5w40 A3/B4 (zaboravio sam tacan naziv ulja), i motor ga je trosio nenormalno, niti je dimio (ima dpf) niti bilo sta ali sam mislio da je pred riknjavanjem. Servis se radi na 500 radnih sati i za to vreme dosuo sam citavih 5l tog ulja. Skrenuo sam majstorima paznju da je to pogresna specifikacija ulja za motor sa dpf, nisu nesto pridavali na vaznosti ali su na sledecem servisu doneli  original Linde ulje koje u stvari pakuje Shell, sipano je iz bureta u neke bezveze kantice pa nemam pojma koje specifikacije. Situacija sa potrosnjom se okrenula za 180 stepeni, sada u 500 radnih sati moram da dospem max 500gr, ako i toliko. Prosto neverovatno.
Znam slucaj jednog drugara kome je putnicki auto trosio Total ulje kao vodu.
Probaj sa nekim drugim brendom pa ako ne bude promene onda postoji neki problem sa motorom.

• Vozi: Fabia 2

« Odgovor #7 poslato: 20. Mar, 2023. 21:18 »
Čitao sam dosta stranih foruma i nisam jedini koji ima ovaj problem, dosta ljudi je to napisalo kao da je to amo rec normalno ali ne mogu se pomirit s tim tek tako. S tim cu krenuti pa cu vidjeti falje.

Na mreži Ljuba

« Odgovor #8 poslato: 20. Mar, 2023. 21:37 »
Tesko da je normalno, mogu da prihvatim povecanu potrosnju u nekom postupku razrade novog motora, ali u daljoj eksploataciji to je previse. Vozio sam vw kedije sa 1.9 sdi, tdi i 2.0 tdi i nisu trosili gram ulja cak ni u pocetnim kilometrima, a mogu da potvrdim da nije bilo potrebe za dolivanjem ni sa pređenih 300k km.
Ta prica o "normalnim" potrosnjama ulja, ne samo u vw grupaciji, vise mirise na izbegavanje proizvođaca od odgovornosti i eventualnih popravki u garanciji.
  • Vozi: Fabia 2

« Odgovor #9 poslato: 21. Mar, 2023. 00:17 »
Prekontrolisati parametre dpf a, kada je zapusen ili pred kraj pali cesce regeneracije samim tim trosi vise ulja jer je motor cesto na visokoj temperaturi.

Proveriti poklopac ventila, u sebi ima separator uljnih para koji ume da zaglavi i auto zbog toga trosi vise ulja.

Prekontrolisati kompresiju, da se otkloni sumnja na to.

Promeniti proizvodjaca ulja, fabricka gradacija naravno.

Na mreži petarp031

« Odgovor #10 poslato: 21. Mar, 2023. 09:32 »
To je verovatno oznaka motora CUPA, motor najzastupljenijo u golf GTD i octavia tdi rs. Drugar je kupio novu, servise radio do 15k km i negde oko 180k na satu motor poceo da trosi ulje. Posumnjali su na turbinu, ali je dobio info od coveka iz ovlascenog servisa da je to poznata boljka tog motora i da se mora otvarati motor jer problem prave karike. Slicna varijanta kao na ozloglasenom 1.8tsi gen 2. Jos uvek nije resio problem, ostalo je da prekontrolise turbo, pcv ventil pa ako je sve ok da otvara motor. Kaze da se masovno pojavljuju problemi na toj seriji i specificno je sto krecu na slicnim kilometrazama.
Pozdrav

« Odgovor #11 poslato: 21. Mar, 2023. 18:14 »
Znaci najbolje prvo test kompresije. To ce se znati pravo stanje.

« Odgovor #12 poslato: 21. Mar, 2023. 19:50 »
Hvala