Autor Tema: "ALL SEASON" gume i dodatna pitanja  (Pročitano 19927 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži Zdushan

Odg: "ALL SEASON" gume i dodatna pitanja
« Odgovor #30 poslato: 28. Dec, 2023. 17:12 »
Gumu ako stavljas na bok a ne gazni deo kad spremas. Nema sanse da bude problema.
Pogresno.
Guma sa felnom (tocak) se polozi jedna na drugu, na bok.
Samo guma bez felne se čuva uspravno, na "gazni" deo, jedna do druge. Idealno,  rotirati par puta u toku sezone.

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #31 poslato: 29. Dec, 2023. 04:04 »
Covek je napisao da treba da se stavlja na bok. Ti napises pogresno i kazes da se stavlja na bok.  =))
  • Vozi: Octavia vRS mk1

Na mreži Zdushan

« Odgovor #32 poslato: 29. Dec, 2023. 07:43 »
Aj pročitaj ponovo, nije komplikovano

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #33 poslato: 29. Dec, 2023. 08:11 »
Dodao bih još da i nije neko cimanje zamena guma, a i ne radi se svaki dan …
Није цимање ако је један ауто, али ако имаш возни парк (2+ комада аута)...  =))
Шалим се, ја већ дуго година сезонски мењам на 2 аута, али није ни то, већ да би ми било компликованије гуме чувам на Звездари, где ми је вулканизер, а ја сам већ 11+ година на НБгд (не волим да мењам вулканизера, свог познам 23+ године, и уживам да га "малтретирам"). =))
Такође, обавезно балансирам гуме код сваке промене и проверавам трап бар једном годишње. Тако да се моје гуме мењају због старости, малтене неистрошене.

I stvarno kako verujete u bajke da guma kojom se vozis na plus 40 moze da se vozi na minus 10 i da ima dobro ponassnje?
Bajka prava
Слажем се, не звучи баш логично.
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Van mreže oswajac

« Odgovor #34 poslato: 29. Dec, 2023. 08:18 »
Na predhodnom autu jedan set felni obicne celicne, mrzelo me da trazim polovne pa da ih sredjujem, 2 seta guma, cuvane u podrumu napravljen stalak za njih stoje  uspravno jedna pored druge. Zadnjih godina, ustvari od kada sam dobio dete mi je cimanje bilo oko zamena guma, maltretiranje, posto su mi zimske Cordiant njih sam gledao da stavljam decembra i skidam u zavisnosti od prognoze, druga polovina marta ili odmah posle zakonskog roka 1.4

Kazu ma 2 seta felni i skini, to je ok ako imas dvoriste, ja nemam tj. nemam gde auto da ubacim u dvoriste vec parkiram pored kuce. Opet uzmi gume odi negde ili odi na selo kod mojih tamo zameni to bre organizacija pogotovo sa 2 mala deteta i zenom.

Van mreže hirurg

« Odgovor #35 poslato: 29. Dec, 2023. 08:46 »
Hahaha :) zvuči skroz zanimljivo :)

Van mreže ivanovitzz

« Odgovor #36 poslato: 29. Dec, 2023. 09:33 »
Ono što je još zanimljivije je da do pre 15-20 god. niste ni znali da postoje zimske gume, a sad pljuvačina po All season gumama.🙂
Ja prvi imam uvek dva seta točkova, ali da imam  manji gradski auto i prosečnih oko 10k km godišnje, ne bih pomislio na bilo šta drugo osim AS.
A to što ljudi voze zimske gume stare blizu deceniju, ili neke no name kineske, turske i ostale, i misle da su bezbedniji nego sa novim All season, to je tek posebna priča.
  • Vozi: 1.8T 4x4

Van mreže hirurg

« Odgovor #37 poslato: 29. Dec, 2023. 09:50 »
Izvini druze tehnolog. Mozes li nas prosvjetliti sta je to AS guma. Takodje me zanima zasto nova guma pa makar i turska nije dobra. A dobra je Sava recimo? Slovenci izmislili toplu vodu prije turaka? Zasto je Sava bolja od Tigra? Itd. Oprosti nisam pismen al sam radoznao.

Ps

Od kada vozim postoje zimske i ljetne, a vozim preko 20 godina. E sad iz koje si ti nedodjije pa su nedavno to provalili u to ne ulazim :)

Van mreže ivanovitzz

« Odgovor #38 poslato: 29. Dec, 2023. 10:43 »
Druže hirurg-e, pitaj Michelin, verovatno će ti oni najbolje objasniti šta je AS guma.
A i pročitaj još jednom post, možda shvatiš šta je poenta.
 O Tigru možeš da mi pišeš samo ako si lično vozio tu gumu, malo agresivnije, po mokrom i hladnom vremenu. Za umerenu vožnju ta guma je skroz u redu, ali gle čuda i All season Riken je skroz u redu, iz iskustva više ljudi koje poznajem.

Očigledno ste vi iz Be i Ha napredniji, ovde kod nas u Srbiji su otprilike pre 20 god doneli zakon o obaveznim zimskim gumama u određenom periodu. Možda neko zna preciznije.

Van mreže oswajac

« Odgovor #39 poslato: 29. Dec, 2023. 10:55 »
Kada sam kupovao Cordiant tamo 2014.referenca mi je bila zima  2012. onaj februar, sneg mesec dana.
Posto sam tada ziveo u kraju gde i zna da napada sneg reko aj uzecu Cordiant ali sam imao para samo za par, sledece sezone ih vec nije bilo pa sam uzeo Hankok.
Znaci od 2014. do pre 3 dana kada je Fiatu dosla zamena, meni su te gume koristile par puta.
Jednom bas bese 30.12 ostavih mnogo skuplje automobile da slajfuju po zamrznutom kruznom toku i 2019. jedini sneg vozim kolegu penjemo se uz brdo i lagano ispred nas auto se vraca u rikverc ne moze da izadje, reko kolegi gledaj sta radi Ruska guma, 1. zaobilazim bez problema i uz brdo.
Opet mene ono sto kopka kako ce AS guma da se ponasa leti na ugrejanom asfaltu, kako se ona ponasa u voznji na autoputu 120-140 a kako kada ga neko vozi i preko 150, ima ostriju voznju i po gradu...

Van mreže hirurg

« Odgovor #40 poslato: 29. Dec, 2023. 11:05 »
Druže hirurg-e, pitaj Michelin, verovatno će ti oni najbolje objasniti šta je AS guma.
A i pročitaj još jednom post, možda shvatiš šta je poenta.
 O Tigru možeš da mi pišeš samo ako si lično vozio tu gumu, malo agresivnije, po mokrom i hladnom vremenu. Za umerenu vožnju ta guma je skroz u redu, ali gle čuda i All season Riken je skroz u redu, iz iskustva više ljudi koje poznajem.

Očigledno ste vi iz Be i Ha napredniji, ovde kod nas u Srbiji su otprilike pre 20 god doneli zakon o obaveznim zimskim gumama u određenom periodu. Možda neko zna preciznije.
Miselin uopste ne smatram mjerodavnim. Pa tako nemam sta da pitam. Vecina vozi miselin na kom pise energy saver pa se busaju u prsa kako je to prava guma koja ebe kevu. Kako da ne :)

Usput ja nisam iz što bi ti rekao BeHa nego ErEs!

Sto uopšte nije bitno za forum o automobilima. Nema potrebe da citam post. Prozvao si me kako ne znam sta je AS i kako sam iz vukojebine u kojoj je nedavno pocela sa koristenjem zimska guma. No dobro. Tvoje nadimak vezem sa omalenim kepecom koji se trudi biti zanimljiv i komican ka9 i ti pa ti ne zamjerim.

AS guma je ljetna guma sa polu zimskom sarom izmisljena za zemlje koje imaju tople zime sa povremenim snjegovima i niskim temperaturama.
Guma sa kojom sigurno posle 2 leta nema sanse da dodjes na Zlatibor ili Kopaonik... Govorim o vremenu ljeto zima ljeto pa da onda ides na planinu... Na kojoj je snijeg i minus. Da se dopunim i tu je uslov da se islo 2 puta na more Grcka, Crna gora ili tako neki vreliji krajevi. I da je auto vozen po Beogradu a ne Minhenu ili Kopenhagenu...

Tigar sam vozio, Savu sam vozio. Kao sto rekoh imam solidan staz i ljetne i zimske voznje. Guma za te pare radi posao. Kao i lassa kao i ostale u tom budžetu

Na mreži wkobre

« Odgovor #41 poslato: 29. Dec, 2023. 11:52 »
Covek je napisao da treba da se stavlja na bok. Ti napises pogresno i kazes da se stavlja na bok.  =))

Hahahahah  :))
Pogrešno, obojica su u pravu   =))
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Van mreže ivanovitzz

« Odgovor #42 poslato: 29. Dec, 2023. 12:52 »
Miselin uopste ne smatram mjerodavnim. Pa tako nemam sta da pitam. Vecina vozi miselin na kom pise energy saver pa se busaju u prsa kako je to prava guma koja ebe kevu. Kako da ne :)

Usput ja nisam iz što bi ti rekao BeHa nego ErEs!

Sto uopšte nije bitno za forum o automobilima. Nema potrebe da citam post. Prozvao si me kako ne znam sta je AS i kako sam iz vukojebine u kojoj je nedavno pocela sa koristenjem zimska guma. No dobro. Tvoje nadimak vezem sa omalenim kepecom koji se trudi biti zanimljiv i komican ka9 i ti pa ti ne zamjerim.

AS guma je ljetna guma sa polu zimskom sarom izmisljena za zemlje koje imaju tople zime sa povremenim snjegovima i niskim temperaturama.
Guma sa kojom sigurno posle 2 leta nema sanse da dodjes na Zlatibor ili Kopaonik... Govorim o vremenu ljeto zima ljeto pa da onda ides na planinu... Na kojoj je snijeg i minus. Da se dopunim i tu je uslov da se islo 2 puta na more Grcka, Crna gora ili tako neki vreliji krajevi. I da je auto vozen po Beogradu a ne Minhenu ili Kopenhagenu...

Tigar sam vozio, Savu sam vozio. Kao sto rekoh imam solidan staz i ljetne i zimske voznje. Guma za te pare radi posao. Kao i lassa kao i ostale u tom budžetu

Toliko boli BeHa, da se ide na licne uvrede...komicno  :) S obzirom da od pocetka na forumu imas taj "popio sam svu pamet sveta" stav i da ti nije prvi put da vredjas ljude, mislim da bi moderator mogao malo da se pozabavi tobom. Ali posto imas problem sa razumevanjem i zamenom teza generalno, pokusacu da ti rasclanim sve, pa da pokusas ponovo.

- Mozda Michelin nije merodavan za tebe strucnjaka, ali oni ipak imaju jednu od najboljih AS guma, Crossclimate. Ne znam iz kog razloga ubacujes Energy Saver u pricu o AS gumama.
- Ti mozes da kazes i da si iz Tanzanije, u pasosu ti pise BeHa, a do nezavisnosti, koju vam ja iskreno zelim, nema potrebe da se uzbudjujes previse oko toga.
- Citat: "E sad iz koje si ti nedodjije pa su nedavno to provalili u to ne ulazim :)"  "Izvini druze tehnolog. Mozes li nas prosvjetliti sta je to AS guma" Toliko o tome ko je koga prvi prozvao. Dalje sledi tvoja psihofizicka procena coveka prema nadimku na forumu. Za ovo ne znam sta bih rekao osim  =))
- Ocigledno nisi skoro dolazio ni na Zlatibor, ni na Kopaonik zimi. Nije prohodno samo prvih nekoliko sati jakih padavina, tj dok ne prodje cistac, posle toga mozes da prodjes i sa letnjim gumama takoreci. Osim ako ti mozda volis da uteras auto na stazu, u tom slucaju AS ti stvarno nece biti od koristi.
- Na jednom od sluzbenih auta Tigar Wintera se vozi vec dve zime i jedno leto bez skidanja, usao je sad u trecu zimu. Niko nikad uz normalnu voznju nije imao problema ni na +40 ni na -10. Isto tako, trojica kolega voze All season gume bez ikakvog problema. Riken,Kleber, i jedan Hankook. Klima u Srbiji, a posebno Beogradu, se rapidno menja.

I za kraj, nadam se da ste svesni da postoje ljudi koji kola voze samo od kuce do posla, na letovanja i zimovanja idu avionom, ili ne idu uopste. Mnogim ljudima nema nikakvog opravdanja ni logickog ni finansijskog, kupovati dva seta tockova, placati hotel, placati vulkanizere za 5-10k km godisnje. Ovako razmislja i prica dosta ljudi iz mog okruzenja, a ocigledno su i proizvodjaci guma to uvideli. Najsmesniji su mi oni sto kazu "ma kakve all season gume, da poginem negde." I onda ode i kupi Tigar Winteru koju vozi narednih x god, i zimi i leti. :)

Van mreže hirurg

« Odgovor #43 poslato: 29. Dec, 2023. 13:09 »
Dobro te je ivane ivanovicu.... Prezestok si

Na mreži wkobre

« Odgovor #44 poslato: 29. Dec, 2023. 13:49 »
I ja sam imao predrasude prema all season gumama, ali sam uprkos tome ipak rešio da kupim i testiram sam kako bih se uverio. Možda su te priče nekada bile tačne, ali je tehnologija dosta napredovala i stvarno završavaju posao. U svim uslovima sam stigao na odredište bez ikakvih poteškoća. Trenutno imam 2 seta, ali kada bih morao da imam jedan, ne bih uopšte strahovao ponovo da kupim AS. Tako da ko ne želi dodatne troškove, nema gde da drži drugi set (ili više), a pogotovo ako je gradski auto, ovo je no brainer kupovina.
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K