Simply Clever
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
skodaforum.RS
»
ŠKODA forumi
»
Gume Felne
»
"ALL SEASON" gume i dodatna pitanja
Strana:
«
1
...
5
6
Dole
Autor
Tema: "ALL SEASON" gume i dodatna pitanja (Pročitano 8771 puta)
0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.
Bingodalton
Laurin&Klement
Like ukupno: 194
L&K ugled:
13
Odg: "ALL SEASON" gume i dodatna pitanja
«
Odgovor #75 poslato:
07. Nov, 2024. 23:37 »
Nasao sam neki uporedni test, ali nije bas po letnjim temperaturama.
Dovoljno da moze da se vidi gde koja guma pocinje da radi. Kocenje na mokrom na raznim temp i na suvom, kao i upravljivost na snegu.
Slozio bih se da AS ne menja letnju gumu u meri u kojoj menja zimsku.
Jednostavno to nije moguce napraviti, da jedna guma radi sve perfektno na tako sirokom dijapazonu temperatura.
Zato bih svakako pre imao 2 seta, letnji i AS koji je po mom misljenju bolji za nase zimske uslove. Nesto se izgubi po snegu, minimalno u odnosu na ono sto se dobije na mokrom i suvom na niskim temperaturama.
Zapravo, ja ne vidim logiku u tome da se ima samo jedan AS set, jer na 4mm sare ona i dalje moze da se iskoristi leti jos sezonu dve tri.
Sto bi znacilo da opet zavrsavate sa 2 seta i to AS guma, jedan istrosen za leto, a drugi novi za zimu. I to ce se desiti prilicno brzo ako se auto vozi 10.000km, nakon max 2g. Nije da cete stici da puno ustedite na skladistenju ili menjanju guma kod vulkanizera.
U sustini AS gumu sada posmatram kao hibridnu zimsku gumu koja ima poboljsano ponasanje na suvom kolovozu.
Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 280 4x4
mlax
Laurin&Klement
Like ukupno: 2
L&K ugled:
11
«
Odgovor #76 poslato:
08. Nov, 2024. 00:06 »
@Bingodalton
Verovatno si u pravu. Ono što me uvek nerviralo kod varijante sa dva seta guma je to što u periodu kada bi trebalo da koristimo zimske gume (od 1.11. do 1.4.) imamo većinu vremena koje nije namenjeno zimskim gumama. Pa tako zna i u februaru biti temperatura npr. 15-20 stepeni, a ja na gumama koje su za ispod 0. Realno u tom periodu ima više vremena koje je za letnju nego za zimsku gumu. Možda je tvoja opcija koja predviđa dva seta guma od kojih je jedan letnji a drugi AS najbolje za naše uslove.
Naravno ovo se odnosi na većinski deo naše zemlje, a ne za nekoga ko živi npr. na Pešteru ili Goliji
Vozi: Superb 2.0tdi 2020
Fbia
Laurin&Klement
Like ukupno: 150
L&K ugled:
7
«
Odgovor #77 poslato:
08. Nov, 2024. 08:08 »
OK, sad ozbiljno. Za mene bi bilo idealno da imam tri seta tockova sa gumama. Letnje (jun-avgust), AS (sep, okt, nov, mart, april, maj) i zimske (dec, jan, feb). Takodje moj batler bi dobio zadatak da prati vremensku prognozu i po potrebi dodatno menja tockove.
Vozi: Fabia 1.0 tsi, 110 ks?
(3 Like)
Manjaro
Ambition
Like ukupno: 10
L&K ugled:
1
«
Odgovor #78 poslato:
09. Nov, 2024. 22:36 »
Mislim da cu da narucim Bridgestone Turanza AllSeason 6. Po review-ovima koje sam citao trebalo bi da imaju veoma dobre performanse na suvom i mokrom, nesto slabije na snegu i da se sporo trose. Uglavnom se zale da su bucne, ali to mi nije toliko bitno. Prvo sam razmatrao Continental AllSeasonContact 2 ali Bridgestone su nesto jeftinije i trebalo bi da su slicnih karakteristika.
Vozi: Octavia IV 1.5 TSI
Fbia
Laurin&Klement
Like ukupno: 150
L&K ugled:
7
«
Odgovor #79 poslato:
11. Nov, 2024. 19:35 »
Ajde jos nesto korisno, ne znam da li sam ranije pominjao...
Oznaka "Temperature" i "Traction" na spoljnoj bocnoj strani gume. Za obe karakteristike, oznake mogu biti A, B ili C. Ako kupujete AS za celu celu godinu obavezno neka budu obe oznake A. To i nije neki problem jer vecina guma je "Temperature A" sto podrazumeva da dobro podnose visoke temperature. Ali je naprimer glupo kupiti letnju gumu sa oznakom "Traction C". Itd.
Vozi: Fabia 1.0 tsi, 110 ks?
(1 Like)
Manjaro
Ambition
L&K ugled:
1
«
Odgovor #80 poslato:
11. Nov, 2024. 21:15 »
Ja sam danas naruci Bridgestone turanza allseason 6, nadam se da ce biti ok i da ce izdrzati barem 3.5 godine. Letnje Goodyear cu da stavim na oglase
(1 Like)
wkobre
Laurin&Klement
Like ukupno: 337
L&K ugled:
16
«
Odgovor #81 poslato:
17. Nov, 2024. 12:13 »
Taman za godinu dana da nam javiš utiske, dok ih probaš kroz sva godišnja doba
Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K
Manjaro
Ambition
L&K ugled:
1
«
Odgovor #82 poslato:
17. Nov, 2024. 12:50 »
Hocu, stavio sam Bridgestone gume u petak. Vozio sam samo kratko po BGu ovih dana, sta znam, guma kao guma:) Nisam primetio neku razliku u odnosu na letnje Goodyear tokom ovih laganih vožnji. Moguce da je nova guma bucnija, mada moguće i da do sada nisam obraćao pažnju na buku koja dolazi od podvozja a sada obracam (jer sam u nekoliko reviewa nasao podatak da je ovaj model bucan). Mislim da cu, shodno mom stilu vožnje i kilometrazi koju prelazim, biti zadovoljan.
wkobre
Laurin&Klement
Like ukupno: 337
L&K ugled:
16
«
Odgovor #83 poslato:
17. Nov, 2024. 13:10 »
Ne možeš još uvek da osetiš prave karakteristike, jer svaka nova guma zahteva ~500km vožnje kako bi se skinuo višak koji ostane od kalupa u proizvodnji. Uglavnom su sve AS gume nešto bučnije, zato što imaju tu dubinu poput zimskih guma, tako da nažalost to im je neka vrsta mane. U zavisnosti od dimenzija, isti model može imati koji dB više ili manje. Meni to i ne predstavlja neki problem..
Po onome što sam pročitao i pogledao, odlična je ta guma
Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K
Manjaro
Ambition
L&K ugled:
1
«
Odgovor #84 poslato:
17. Nov, 2024. 15:40 »
Po review-ovima koja sam gledao ova guma bi trebalo da je veoma dobra po suvim i mokrim uslovima, i da je sasvim OK u zimskim uslovima. Trajanje bi trebalo da bude oko 50k km. Ja sam se vodio time da nadjem AS gumu koja je najvise priblizna letnjim gumama (posto su zime kod nas postale blage, a zimi 95% vozim samo po BGu). Po testovima najbliza letnjim je Pirelli Cinturato All Season SF3, ali sa predvidjenim habanjem tj trajanjem od oko 38k km, pa sam odustao od njih. Opcija su mi bile i Continental allseasoncontact 2, po testovima veoma slicne Bridgestone, ali bile su nekoliko hiljada skuplje pa sam se odlucio za Bridgestone (mada danas mi iskace oglas za Continental asc2 za 15k koliko su kostale i moje Bridgestone).
(2 Like)
Manjaro
Ambition
L&K ugled:
1
«
Odgovor #85 poslato:
22. Nov, 2024. 15:21 »
Pao je i sneg, taman da vidim kako se nove gume ponasaju u laganim zimskim uslovima
(1 Like)
Strana:
«
1
...
5
6
Gore