Autor Tema: "ALL SEASON" gume i dodatna pitanja  (Pročitano 846 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže FbiaZapočeo temu

Odg: "ALL SEASON" gume i dodatna pitanja
« Odgovor #15 poslato: 22. Jun, 2023. 14:52 »
Sto se buke AS guma tice. Pa kao sto znate, sad sve gume imaju nalepnicu sa obavezne tri vrednosti (ocene).
Prva za ekologiju, ekonomicnost u smislu potrosnje benzina.
Druga za pouzdanost po mokrom, odvodjenje vode itd.
Treca ocena se odnosi na buku koju proizvodi guma.
Ova treca ocena je cak oznacena brojcano u decibelima. (Dakle ne moze preciznije).
Jesu AS u proseku bucnije od letnjih guma ali ima i tihih AS guma sa manje dB od pojedinih letnjih.
Medjutim tu ima jedna kvacka. Jedno je nivo buke u decibelima a drugo je u vrsti-prijatnosti buke!!!
I imajte u vidu ocene se mogu razlikovati u okviru istog modela u zavisnosti od velicine tacnije dimenzija guma...
  • Vozi: Fabia 1.0 tsi

Na mreži wkobre

« Odgovor #16 poslato: 23. Jun, 2023. 07:25 »
Baš tako.
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Van mreže observer

« Odgovor #17 poslato: 03. Jul, 2023. 14:49 »
Ja sam pre 3 godine na nekih 30.000km (sada imam 62.000) stavio sve 4 AS Fulda (nemam pojma koji model). Sara je jos uvek ok (nisam merio ali ima bar 6mm), vozim "normalno", ne sporo (autoput 150-160, magistrala 80-110) ali bez naglih kočenja. Jesu za nijansu bučnije od fabričkih letnjih (Bridgestone) i imaju za nijansu veći otpor kotrljanja (primetim na nizbrdicama koje sam ranije prelazio duže bez gasa) ali odsustvo fizičke patnje da se 2x godišnje menjaju gume - NEMA CENU.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže FbiaZapočeo temu

« Odgovor #18 poslato: 03. Jul, 2023. 16:31 »
Ja sam pre 3 godine na nekih 30.000km (sada imam 62.000) stavio sve 4 AS Fulda (nemam pojma koji model). Sara je jos uvek ok (nisam merio ali ima bar 6mm), vozim "normalno", ne sporo (autoput 150-160, magistrala 80-110) ali bez naglih kočenja. Jesu za nijansu bučnije od fabričkih letnjih (Bridgestone) i imaju za nijansu veći otpor kotrljanja (primetim na nizbrdicama koje sam ranije prelazio duže bez gasa) ali odsustvo fizičke patnje da se 2x godišnje menjaju gume - NEMA CENU.
Ne znam sta cu da odlucim u vezi guma, ali do jeseni moram da donesem odluku zato sam pokrenuo ovu temu. Znaci mi i ovo tvoje iskustvo, s obzirom na tvoj auto i stil voznje. Skoro svi plusevi su na strani AS guma i finasijski i poslednja recenica koju si napisao. Jedini minus kod AS guma je tih par letnjih meseci sa visokom temperaturom. To me brine zbog voznje u krivinama u tom periodu. Samo ne znam zasto si izabrao Fuldu, nije to lose resenje, ali sa AS gumama covek toliko stedi da treba da kupi najbolje pa i najskuplje. Evo ja, ako se odlucim za dva seta sezonskih guma, obavezno moram da kupim 4 nove felne a to je recimo 500-600 evra za R15. Sa toliko para mogu da pokrijem godinama razliku u ceni za najbolje AS. Da ne pominjem ustedu u montazi-demontazi, cuvanju guma, cekanju po redovima itd. Za normalnu voznju AS su odlican izbor. Mene sekira leto, ne znam koliko gubim u tome...
  • Vozi: Fabia 1.0 tsi

Van mreže zzeelljjkkoo

« Odgovor #19 poslato: 03. Jul, 2023. 17:22 »
... ali odsustvo fizičke patnje da se 2x godišnje menjaju gume - NEMA CENU.

Има једна добра ствар код сезонског мењања гума (јесте цимање два пута годишње), а то је, иако овиси и о пређеној километражи, да се точкови проверавају и балансирају, па се провери и трап, и то је, сложићете се, са аспекта безбедности возила и трајности гума позитивно. Јер ако тога нема, онда вероватно већина нас ће посетити вулканизера тек кад осети неки озбиљан и уочљив проблем са гумама и трапом, тако да безбедност мора да кошта (паре и цимање).
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80 KS 2023 Ambition

Na mreži wkobre

« Odgovor #20 poslato: 03. Jul, 2023. 18:56 »
Ali odsustvo fizičke patnje da se 2x godišnje menjaju gume - NEMA CENU.

Jednom prilikom smo pričali u društvu oko toga, gde je drugaru ovo bio argument, a zatim je ustao i otišao do trafike po pljuge  =))  =))
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Van mreže observer

« Odgovor #21 poslato: 04. Jul, 2023. 12:14 »
Samo ne znam zasto si izabrao Fuldu, nije to lose resenje, ali sa AS gumama covek toliko stedi da treba da kupi najbolje pa i najskuplje. Evo ja, ako se odlucim za dva seta sezonskih guma, obavezno moram da kupim 4 nove felne a to je recimo 500-600 evra za R15. Sa toliko para mogu da pokrijem godinama razliku u ceni za najbolje AS. Da ne pominjem ustedu u montazi-demontazi, cuvanju guma, cekanju po redovima itd. Za normalnu voznju AS su odlican izbor. Mene sekira leto, ne znam koliko gubim u tome...

Fuldu sam izabrao jer je od svih u razmatranju a koje su tih dana prodavci imali na lageru (raspon cene u srednjoj i dnu više klase, razmatrao sam i neki GY) imala najbolje pokazatelje na "etiketi" - najtiša, najbolja na mokrom i sa najmanjim otporom. A mislim da sam negde našao i da najduže traje - što se negde sad polako i pokazuje.
Na prethodnom autu sam imao Toyo i bile su isto solidne.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017