Autor Tema: Potreban savjet prilikom kupovine Škode Octavie Greenline 1.6 2015  (Pročitano 5128 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži observer

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 16
Odg: Potreban savjet prilikom kupovine Škode Octavie Greenline 1.6 2015
« Odgovor #30 poslato: 21. Avg, 2023. 11:53 »
@observer
Kako si uspeo sa 1.2 tsi benzincem da postigneš potrošnju od 5.3l/100km? Plus ako se ne varam Golf je u pitanju koji je znatno teži od Pola.
Ja do sada ni na jednom dizelu nisam uspeo da ostvarim tu potrošnju, a kamoli na benzincu koji bi ipak ma kako bio vožen u istim uslovima eksploatacije morao da troši bar 1l-1.5l, ako ne i više. Jedino ako voziš samo otvoren put i ne voziš po gradu. Pravom gradskom vožnjom smatram Beograd, delomično Novi Sad, eventualno Niš, ostali gradovi u Srbiji, uz dužno poštovanje, nemaju taj intenzitet saobraćaja da bi se mogao nazvati pravom gradskom vožnjom...

Grad mi istina čini manje od 30% vožnje ali svejedno imam i 30% autoputa (kada "nadoknadim" potrošnju jer ne vozim ispod 150).
Osnovno je VOZITI KAO DA NEMAŠ KOČNICE.
Dakle nije poenta ni u sporoj vožnji, ni u kilavim startovima (to me inače jako nervira) - nego u planskoj i smislenoj vožnji. Što više korišćenja inercije. Svako pritiskanje pedale kočnice je kao da si uzeo novčanicu od xx evra i zapalio je upaljačem. Kad to dovedemo do svesti, onda dalje "samodisciplinovanje" ide lakše.
Ne biste verovali koliko se dobrim planiranjem vožnje i izbegavanjem nepotrebnog kočenja može popraviti potrošnja.

P.S Zato me do bezumnog besa dovode "pipači kočnice" kada vozim iza njih, onda ih ili preteknem ili ostavim dovoljno razmaka da amortizujem njihovo neznanje
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Na mreži observer

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 16
Odg: Potreban savjet prilikom kupovine Škode Octavie Greenline 1.6 2015
« Odgovor #31 poslato: 21. Avg, 2023. 12:04 »
Mislim da moze dsg u eko rezimu, samo ko ima zivce da ga tako vozi. A inace ekonomik je uradjen da 30km/h ide petom brzinom... Bukvalno... Znaci katastrofa za kvacilo i sve...

Ma kakav DSG, nikad ne bih kupio automatik jer mi to ne odgovara, želim da sam diktiram tempo promene brzine. Tako postižem najbolje rezultate.

Ja sam malo i fanatik niske potrošnje jer vi ne možete zamisliti koliko mrzim ovu zemlju - žao mi je svakog dinara kog dajem kroz akcizu i PDV za gorivo, pa gledam da to bude što je moguće manje.
I uspevam u tome.
Što se kaže - visoko sam motivisan.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Na mreži zzeelljjkkoo

Ja sam malo i fanatik niske potrošnje jer vi ne možete zamisliti koliko mrzim ovu zemlju - žao mi je svakog dinara kog dajem kroz akcizu i PDV za gorivo, pa gledam da to bude što je moguće manje.
I uspevam u tome.
Što se kaže - visoko sam motivisan.
Друже, полако са тај дефетизам... Читај мало Арчибалда Рајса...  bravo2
П.С.
Знам, није за ову тему...  :-X А ни форум...
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023