Autor Tema: Čudan zvuk  (Pročitano 3799 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži vesko78Započeo temu

Čudan zvuk
« poslato: 23. Avg, 2023. 11:31 »
Pozdrav svima,

imama neki čudan problem, koji traje već duže vreme, i sporadično nestaje. U pitanju je motor 1.2 mpi na Rapidu, prešao oko 70.000.
Već duže vreme unazad, kada se zagreje motor, prilikom rada u leru počne da se čuje neki periodičan zvuk  koji bukvalno lični na ovo:    ...trn... trn......trn....trn...trn...     
Kada se da gas, zvuk se gubi, i vrati se intenzivno samo kad je auto u leru. Pauza između ovih zvukova je oko 1-2 sekunde, kao da nešto češe negde, ili nepravilno rotira, ali me buni što je takav veliki razmak između ponavljanja, obzirom da sve što se vrti u motoru (lanac, ventili, hidropodizači) ako pravi neki  zvuk to bi zbog brzine rotacije davalo konstantan zvuk  ili lupkanje, a ne sa dugim prekidima kao u ovom slučaju...
Takođe ono što me zbunjuje, primetio sam da kad uključim klimu, tj. kada stratuje kompresor, ovaj zvuk se izgubi, a nema ga  i neposredno po gašenju klime neko vreme a onda se ponovo pojavi...
Auto normalno radi, pali na pola ključa, ima snagu, vuče dobro, redovno se menja ulje, nema neki vidljiv problem, nema ni grešaka na dijagnostici...
Inače ovo nestane ponekad se ne javi mesecima, pa onda počne ponovo, primetio sam naročito leti ...

Da li je moguće da onaj okrugli deo preko koga ide kaiš koji "pokreće" kompresor od klime, da ta mehanika u produžetku ka kompresoru nekako ne odvaja lepo ili "češe" nešto dok se rotira a kad je klima isključena?  Pa izaziva neki pomeraj mehanike u kompresoru što pravi zvuk..., koji onda nestane kad uključim klimu i kad se sve pravilno "uzupči"?

Ili je ipak nešto drugo, što ja previđam....
Ako imate bilo kakvu sugestiju, pomagajte...

Zasad auto potpuno normalno radi, osim što ovaj zvuk "iritira".
Ili što je gore, ukazuje na potencijalni problem koji može dovesti do ozbiljnijeg kvara... :(

• Vozi: Octavia MK3 1.6 TDI

Na mreži wkobre

Odg: Čudan zvuk
« Odgovor #1 poslato: 23. Avg, 2023. 21:39 »
Ovde ima dosta ljudi koji znaju poprilično oko mehanike. Možda bi pomoglo da se napravi neki video i stavi na YouTube kako bi moglo bolje da se čuje umesto "trn" objašnjenja.
Dok neko stručan ne da neki odgovor, ja ću pogađati i reći da se istegao lanac. Zato što znam da na 1.4 TSI-u je to bila boljka, pa su uradili reviziju motora i prebacili na kaiš. Ti lanci su se istezali već na 50.000km i maltene se mogu porediti sa onim za bicikle (čak i ne preterujem).
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Na mreži Ljuba

« Odgovor #2 poslato: 23. Avg, 2023. 22:36 »
Kad se motor ugreje na radnu temperaturu, a cuje se taj "trn trn" zvuk, probaj da skines pk kais, upali motor pa ako se ne cuje moze biti kompresor, pumpa za vodu ili alternator, sto se dalje moze prilicno jednostavno utvrditi okretanjem rukom remenice na nekim od tih sklopova tj. ako se i na jednom cuje da nesto melje ili pruza otpor okretanju fokusirati se na taj deo.
U slucaju da trn trn i dalje trnuje najlakse je otvoriti deklo lanca da se baci pogled na stanje istog, klizaca, spanera i lancanika. Nema tu mnogo posla a moze da te postedi glavobolje.
Jos jedna stvar. Da li si probao da, u trenutku kad uradi trn trn, stisnes kvacilo, ima li tad promene? To bi znacilo da je nesto na strani menjaca.
  • Vozi: Fabia 2

Na mreži Ljuba

« Odgovor #3 poslato: 23. Avg, 2023. 22:43 »
Zato što znam da na 1.4 TSI-u je to bila boljka, pa su uradili reviziju motora i prebacili na kaiš. Ti lanci su se istezali već na 50.000km i maltene se mogu porediti sa onim za bicikle (čak i ne preterujem).
Sve si u pravu samo bih se nadovezao da lanac na oba motora, 1.4tsi i 1.2mpi (bio nekad htp), jeste smesan i kao na biciklu s tim sto je 1.2 slabasan motor i tesko ce se istegnuti pre 200kkm, sem u slucajevima kad ih vlasnici secnu ili motoru zafali ulja pa spaner malo popusti.

Na mreži Ljuba

« Odgovor #4 poslato: 23. Avg, 2023. 23:44 »
Jos jedna ideja.. jesi li proveravao ili menjao spaner pk kaisa? Kad on oslabi hoce kais da skakuce. Pogledaj kako se ponasa sa ukljucenim kompresorom a kako bez. U oba slucaja kais treba da je u ravni bez vibracija, a spaner eventualno malo da kompezuje prilikom ukljucenja kompresora ali ne sme da poskoci i sl.

« Odgovor #5 poslato: 24. Avg, 2023. 13:26 »
Hvala na odgovorima.
U vezi sa  sugestijama: nije do menjača, kad se stisne kvačilo zvuk i dalje postoji....
PK kaiš nije menjan, pa ni španer, treba uskoro da radim mali servis pa ću reći da se pogledaju kaiš i španer. Juče sam malo posmatrao motor nakon stratovanja, učinilo mi se u jednom trenutku,  da se španer nekako eksentrično okreće, tj da ne rotira pravilno, nego kao da "baca". Međutim kasnije kada sam u toku vožnje stao da proverim to nije bio slučaj...

Inače, juče sam popodne vozio auto i prešao oko 250 km,u odlasku pod klimom, u povratku bez klime bila je već noć oko 22 sata...
pomenuti zvuk je postojao u prvom delu vožnje, gledao sam ispod haube, kad se uhvati jedna cev koja ide od kompresora, na njoj se osećaju vibracije u trenutku kad se čuje taj zvuk.
Naravno ovo svemože biti i od motora, pa se prenosi...ali samo sam tu mogao da uhvatim rukom, jer je cev hladna ostalo je sve vrelo...  :),

Interesantno da se u povratku, klima nije uključivana (pauza između dve vožnje je bila oko 4 sata, motor se bio ohladio...)  pomenuti zvuk nije čuo, ili je u par navrata bio jedva primetan, kasd sam na kraju parkirao vozilo nije ga uopšte bilo...   
Ovo me najviše i buni, nije pohvalno ovo što ću sad reći ali ovaj problem imam na autu poslednjih 20.000km.., (jedno 3-3,5 godine mozda i vise..) i tako se to malo čuje malo ne čuje, mada mi se čini da se sad čuje intenzivnije u trenucima kad se pojavi i moram to da istražim šta je. 

Ovo sa skidanjem PK kaiša je dobra ideja, trazicu da to urade i provere, da se vidi da li je iz samog motora ili nesto drugo pravi zvuk...

« Odgovor #6 poslato: 24. Avg, 2023. 13:44 »
Probaću i da snimim ako bude moglo to lepo da se  čuje na snimku, pa da okačim ovde...

Na mreži Ljuba

« Odgovor #7 poslato: 24. Avg, 2023. 17:14 »

Ovo me najviše i buni, nije pohvalno ovo što ću sad reći ali ovaj problem imam na autu poslednjih 20.000km.., (jedno 3-3,5 godine mozda i vise..) i tako se to malo čuje malo ne čuje, mada mi se čini da se sad čuje intenzivnije u trenucima kad se pojavi i moram to da istražim šta je.
Ne brini, nisi jedini. Evo dizem dva prsta, imam neki problem na trapu koji se vuce vec 2+ godine. Necu detaljisati, da ne gusim tvoju temu, pisao sam vec negde drugde. Odlucio sam da, sad na jesen, zasucem rukave i sám to resim, posto-poto.

Van mreže soneje

« Odgovor #8 poslato: 26. Avg, 2023. 18:38 »
Mislim da imate problema sa ležajem na kompresoru klime.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.4MPI