Autor Tema: INSEKTI - čime se najbezbednije skidaju?  (Pročitano 4674 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži sheytanZapočeo temu

INSEKTI - čime se najbezbednije skidaju?
« poslato: 09. Sep, 2023. 09:36 »
(pregledao sam ovaj podforum na brzinu, izvinjavam se ako postoji slična tema)

DakleM, čime brzo i bezbedno skinuti sada već prilično zapekle ostatke insekata nakon putovanja?

Mehaničar mi reče da je sasvim bezbedno i efkiasno koristiti sredstvo za odmašćivanje kočnica? Kupio sam ovo:  https://www.unicoshop.rs/auto-delovi/tecnosti-za-ciscenje-i-odrzavanje/sredstvo-za-ciscenje-brake-cleaner-variac-500ml-  , ali nemam hrabrosti da ga upotrebim na novom autu...
  • Vozi: Forester 2.0 2008., Tucson 1.6T 2023.

Na mreži zzeelljjkkoo

Odg: INSEKTI - čime se najbezbednije skidaju?
« Odgovor #1 poslato: 09. Sep, 2023. 09:42 »
Распитај се боље, лаички ми баш не делује нормално да нешто што служи за чишћење, по мени, тешке прљавштине, иде на лак.
Ја сам за скидање смоле са лака користио концентровано средство за прање стакала, оригинал Опелово, односно ГМ, а купио сам у продавници Опелових резервних делова. Пола литре је било око 500 динара, светло плаве боје је.
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži wkobre

« Odgovor #2 poslato: 09. Sep, 2023. 10:02 »
Jednostavno puškom u samouslužnoj perionici. Ili u omiljenoj auto perionici. Što kaže Željko, ne bih se baš igrao sa tim.
Ako su zapekle, gotovo sam siguran da će lak biti oštećen nakon pranja, tj videće se kao fleke. A to jedino da se polira...
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Van mreže Ljuba

« Odgovor #3 poslato: 09. Sep, 2023. 10:35 »
Ne bih se zezao brake cleaner-om, postoje sredstva predviđena za te stvari. Licno, izbegavam, koliko mogu, samousluzne perionice, perem auto u domacoj radinosti. Ne zato sto sam stipsa nego sto je to kod mene ritual, odvojim jedan vikend dan (par sati) da detaljno operem i prekontrolisem auto, zavisno od vremena, pranje na nedelju, dve dana, retko vise. Sve ovo spominjem zato sto zalepljene insekte resavam tako sto ih "natopim" sapunicom vise puta dok perem ostatak auta, onda puska da skinem vecinu masakra i posle toga sunđer resi ostatak.
Kao mlađi, radio sam u autoperionici, brzo se radilo tako da smo izdasno koristili raspoloziva sredstva za otklanjanje prljavstine. Koliko se secam nikad nije bilo problema sa lakom prilikom upotrebe npr. sredsva za uklanjanje buba, katrana i sl.
Ako nisi siguran, najbolje da naprskas na manju povrsinu, negde u donjem delu branika pa vidi kako ce da uradi posao.
Edit: Izvinjavam se na opsirnom postu, promaklo mi je ovo BRZO u pitanju 'cime brzo i bezbedno skinuti insekte...'
« Poslednja izmena: 09. Sep, 2023. 10:42 Ljuba »
  • Vozi: Fabia 2

« Odgovor #4 poslato: 09. Sep, 2023. 11:26 »
hehe  Shto je brzo, to je i kuso : ))

Pushka u perionici, sa umerene distance, ne skida ove ostatke, barem kod mene.

Zakljuchak: izvesno da namenska sredstva rade posao, i vrv ne prave shtetu. Ima li neko neku preporuku, ili vazi ono - koliko $$$, toliko i zike? : ))

Van mreže soneje

« Odgovor #5 poslato: 09. Sep, 2023. 11:35 »
Spužva i trljaj
  • Vozi: Skoda Fabia 1.4MPI

Na mreži wkobre

« Odgovor #6 poslato: 09. Sep, 2023. 11:41 »
Licno, izbegavam, koliko mogu, samousluzne perionice, perem auto u domacoj radinosti. Ne zato sto sam stipsa nego sto je to kod mene ritual, odvojim jedan vikend dan (par sati) da detaljno operem i prekontrolisem auto, zavisno od vremena, pranje na nedelju, dve dana, retko vise.
Ih, pa to je pravi merak! Tako bih i ja da imam mogućnost, neko dvorište ili slično.  bravo2  :bravo:

U vezi puške, prvo ona pena za predpranje i to se ostavi tako nekih 5 minuta, posle toga spada sve bez problema  ;)

« Odgovor #7 poslato: 09. Sep, 2023. 11:52 »
^ Interesting to za penu. Ja ostavljao natopljeno šamponom za ručno pranje, efekat slab...

Van mreže maradona

« Odgovor #8 poslato: 09. Sep, 2023. 12:52 »
Samouslužna perionica sa aktivnom penom.
  • Vozi: Škoda Superb 3 140KW TDI DSG

Van mreže hirurg

« Odgovor #10 poslato: 10. Sep, 2023. 09:07 »
Inace koristim Sonax kozmetiku i od srca preporuka za sve preparate. Jeste malo skuplje ali kma to sve svoje kako i zasto

Pjene na auto praonama su preagresivne i nagrizaju chrom, kederi blijede kao i mat plastike na vozilu. Morate znati da je to napravljeno da razgradi tvrdokorne mrlje. Znaci prejako.

Pranje spuzvom noje dobro za lak. Cak male cestice neceg tvrdog kao recimo sitni pijesak kamencic i slicno naprave holograme. Ko ima tamno vozilo posle 10 pranja spuzvom auto katastrofa izgleda.

Takodje i one cetka praonice solidno skidaju lak. Prva ostecenja se vide na obrubima blatobrana.

Najljepse kucna varijanta. Odvoji se 2 3 sata. I sto bi se kod nas reklo oceifijis s merakom :)

Nedavno sam kupio karcher cetku. Koja bas radi posao

Inace imam od tog proizvodjaca sve sprave

Na mreži Baltazar

• Vozi: Škoda Rapid 1.2 tsi 2014

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #12 poslato: 11. Sep, 2023. 07:24 »
Ево једног чланка, ништа ново, можда неко нађе нешто занимљиво. Укратко, реаговати што пре, користити наменска средства, али и са њима бити опрезан.

https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/7650/sta-sa-zalepljenim-i-zapecenim-insektima-na-braniku-farovima-soferci
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Van mreže che_guevara

« Odgovor #13 poslato: 11. Sep, 2023. 08:41 »
ja tih problema nemam...u grčkoj 4 dana bio potop, auto je ki iz salona :))
  • Vozi: Škoda Kamiq 1.0 81/110 i Hyundai i20 1.25

Na mreži wkobre

« Odgovor #14 poslato: 11. Sep, 2023. 08:56 »
Ja sam jedan od tih što kad stigne na destinaciju prvo perionica pa sve ostalo  =))