Autor Tema: Problem sa DSG mjenjačem Škoda Superb 2.0  (Pročitano 2003 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži soha93Započeo temu

Problem sa DSG mjenjačem Škoda Superb 2.0
« poslato: 30. Maj, 2024. 22:00 »
Pozdrav drugari 😁
Nisam se niti uspio pohvaliti sa garažom i svojim trećim Superbom, a već problemi...🫠
Radi si o Superbu 2.0 140/190, 4x4, 2019., 67000km
Danas mi se upalila lampica upozorenja i pisalo je "Mjenjač u režimu vožnje u nuždi. Daljnja vožnja moguća."
Stao sam, ugasio vozilo, ponovo upalio i nije bilo greške. Da bi se ubrzo nakon pola sata ponovo to pojavilo i vožnja je bila moguća samo u drugoj, četvrtoj i šestoj brzini.
I kako sam već bio blizu kuće, ponovo sam stao, ugasio i upalio, mjenjač opet bez ikakvih problema funkcionisao u svim brzinama.
Ono što me zanima, da li je imao neko slično ili isto iskustvo?
I šta savjetujete, da li da idem u ovlašteni ili bolje da tražim pravog stručnjaka za mjenjače?
  • Vozi: Skoda Superb III 2.0 DSG 140/190 4x4

Na mreži wkobre

Odg: Problem sa DSG mjenjačem Škoda Superb 2.0
« Odgovor #1 poslato: 30. Maj, 2024. 22:40 »
Mehatronik vrlo verovatno...  :(
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

« Odgovor #2 poslato: 30. Maj, 2024. 22:51 »

Mehatronik vrlo verovatno...  :(

Auuuu strasno...  🤯😣

Na mreži wkobre

« Odgovor #3 poslato: 30. Maj, 2024. 23:02 »
Iskreno, bolje i to, nego fabrička greška kao kod mene. Ima tema na forumu, može se videti na slikama kako mi je raznešen bio menjač na 150k km. Možda ne moraš da kupiš nov mehatronik, već može neki elektroničar da odradi reparaciju, a cena varira od 100-500e. S obzirom da je relativno mlađi auto, ne verujem da je nešto nepopravljivo.
A kada greška nestane, onda ponovo rade sve brzine normalno? Koliko dugo to sve traje?

« Odgovor #4 poslato: 31. Maj, 2024. 05:27 »
Iskreno, bolje i to, nego fabrička greška kao kod mene. Ima tema na forumu, može se videti na slikama kako mi je raznešen bio menjač na 150k km. Možda ne moraš da kupiš nov mehatronik, već može neki elektroničar da odradi reparaciju, a cena varira od 100-500e. S obzirom da je relativno mlađi auto, ne verujem da je nešto nepopravljivo.
A kada greška nestane, onda ponovo rade sve brzine normalno? Koliko dugo to sve traje?

Ta greška mi se jučer pojavila u povratku kući.
Oko 120km sam prešao, stim da se zadnjih 70km nije više uključivala greška i da je mjenjač potpuno glatko šaltao brzine od prve do sedme.

Van mreže hirurg

« Odgovor #5 poslato: 31. Maj, 2024. 07:15 »
Bilo bi pozeljno cim prije majstoru da odes. Svaki put sve veci kvar pravis ako je elektronika polu ispravna. Tako da nemoj sebi dalje izbijati novac iz dzepa.

Na mreži wkobre

« Odgovor #6 poslato: 31. Maj, 2024. 07:47 »
To što kaže @hirurg . Što pre da se uradi dijagnostika, da se vide parametri. Gotovo sam siguran da je mehatronik, eventualno može biti uljna pumpa. Njena cena je ~350e. U slučaju zamene bilo čega od ta dva, zbog otvaranja biće potrebna puna količina ulja, tj 7l ako je DQ381 kao kod mene. Preporuka je isključivo VAG originalno ulje, a cena po litru je 42e. Tom prilikom se menja i filter sa gumicom, čini mi se 40ak eura.
Eto, to ti je otprilike sve (i ruke naravno posebno).
Srećno!

« Odgovor #7 poslato: 31. Maj, 2024. 08:54 »
Pa ako to bude u pitanju, nije onda sve to toliko ni strašno s obzirom da je u pitanju DSG.
Danas sam zakazao termin kod čovjeka koji radi samo automatike, normalno na preporuku sam došao do njega.
A evo upravo sam uradio dijagnostiku, jer nemam mira da čekam do podne 😵
Dijagnostika ne može pronaći niti jednu grešku na mjenjaču.
Bila je greška od od NOX senzora i greška nešto kao u smislu "pa napona u određenom trenutku".

Na mreži wkobre

« Odgovor #8 poslato: 31. Maj, 2024. 10:12 »
Ozbiljnija dijagnostika će pokazati sve, bez brige. Javljaj kakav je ishod.

Na mreži wkobre

« Odgovor #9 poslato: 31. Maj, 2024. 10:27 »
Pade mi napamet, ako je akumulator gotov, hoće čitav auto da brljavi. To ti je onda najbezbolnija "popravka".

« Odgovor #10 poslato: 31. Maj, 2024. 11:01 »
Urađena je dijagnostika u profesionalno servisu.
Rađeno je sa Bosch-ovom dijagnostikom i sa još jednom, ne znam kojom.
Da, desilo mi se to sa akumulatorom na prošlom Superbu, prilikom pokušaja da upalim auto, izlistalo sve moguće greške,ali ovo mi uopšte ne liči na to.
U svakom slučaju, ubrzo ću kod ovog stručnjaka za mjenjače, pa javim za dalje.

Van mreže hirurg

« Odgovor #11 poslato: 31. Maj, 2024. 11:42 »
Ma nema sanse da nema greska za dsg. Al ajde i te od praznog akumulatora ostanu sacuvane samo ne budu kao trajne.

Na mreži slavisa982

« Odgovor #12 poslato: 31. Maj, 2024. 13:08 »
I moi Dsg je pobrljavio od loseg akumulatora, promenom akumulatora sve u najboljem redu vec 2 godine…
  • Vozi: Skoda Octavia A5 FL 2012 2.0 TDI CR

« Odgovor #13 poslato: 31. Maj, 2024. 21:07 »
Šta da vam kažem!?
Mogu vam samo dan prepričati, znate već da sam bio u servisu radio dijagnostiku i da su pokazane greške za NOX senzor i i pad napona.
Poslije sam bio u servisu za mjenjače, uradio mu je dijagnostiku, provozao auto, kaže da ne može ništa pronaći, da dođem kada se ponovo upali greška.
Nakon toga, otišao sam u dva ovlaštena servisa, pregled, opisao sam im detaljno problem, mislio da će se oni uhvatiti toga na način da mi izvale predračun da mi oči stanu. Međutim nakon pregleda u oba servisa, isto su rekli, nemamo se zašto uhvatiti, dođi kad se greška ponovo pojavi.
Nakon svega toga, odlučio sam nazvati servis kojeg mi šira regija preporučuje, ostao sam malo zatečen, nije mi dozvolio da mu bilo šta kažem ili objasnim, samo mi je rekao da je u pitanju mehatronika i da moram kupiti novu, i da sa ugradnjom to izađe oko 3000 eura kod njega i da nema šta više razgovarati.
Nakon toga sam nazvao jedan onako ozbiljan servis za mjenjače, koji mi je rekao da se nemam šta brinuti, čim se pojavi greška da mu dođem i da će on "srediti elektroniku" sa garancijom i da nije ništa strašno.
I zadnje kojeg sam kontaktirao, koji mi je najbliži, ali nekako sam od početka bježao od njega, se jedini fino upustio u razgovor sa mnom i raspričao se.
Kaže da će se taj problem vjerovatno s vremenom učestalije javljati ako se ništa ne u radi i da ne može vjerovati da je se to desilo na 67000km.
Kaže ovako, postoje dva senzora od kojih svaki odgovoran za po jedno kvačilo. Ti senzori daju kvačilu naredbu kada da prebace brzinu.
I po njegovom dosadašnjem iskustvu, 99% je siguran da je taj jedan senzor zakazao, to jest senzor koji je odgovoran za kvačilo koje reguliše neparne brzine jer one nisu radile.
Kome, čemu se okrenuti, nisam pametan, nekako mi je mnogo davati 3-4 hiljade eura tek tako za mehatroniku, je li to realno?
« Poslednja izmena: 31. Maj, 2024. 21:13 soha93 »

Na mreži wkobre

« Odgovor #14 poslato: 31. Maj, 2024. 22:01 »
To nije senzor stradao, već solenoid! I vrši se reparacija. Lupaju jako sa tim cenama. Mehatronik nov je 1500-1700e, zavisi malo od carine koliko se ugradi i same dostave. Jer se radi software po broju šasije zbog sprečavanja krađe i šalje odakle već, zato i varira cena.
Moj ti je savet da uradiš zamenu ulja i filtera, vreme mu je na toj kilometaraži.