Autor Tema: Kodiaq Scout 2019- Mehatronika DSG kvar  (Pročitano 6317 puta)

FilipK i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže MarkusZapočeo temu

Kodiaq Scout 2019- Mehatronika DSG kvar
« poslato: 18. Jun, 2024. 16:30 »
Kolege, Kodiq mi je na 78000km izbacio gresku na menjacu i prebacio auto u siguran mod. Rade samo neparne brzine i ne moze u rikverc.
Da li je neko ima slicno situaciju, majstori mi kazu da je problem u  mehatronici, slozen postupak popravke i da ce mnogo da kosta. Cekam jos uvek iznos.
Zbog cega se to desava, pre mesec dana mi je menjanonulje u menjacu da li su majdtori tu mogli nesto da zeznu?

Hvala.
  • Vozi: Kodiaq

Na mreži wkobre

Odg: Kodiaq Scout 2019- Mehatronika DSG kvar
« Odgovor #1 poslato: 18. Jun, 2024. 17:04 »
Mehatronik može da se reparira. Ukoliko je skroz gotov, 1500+ je nov. Vidim da si iz Beograda, meni je Goran u Zemunu rešio menjač.

Edit: može preko njega i da se reparira.
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Van mreže soha93

« Odgovor #2 poslato: 18. Jun, 2024. 20:44 »
Upravo sam htio da na svoju temu koju sam objavio prije dvadesetak dana, napišem da sam rješio problem.
Imao sam isti ovakav problem na Superbu 2.0 190ks 4x4, 2019, na 67000 km, samo kod mene su radile parne brzine.
Kao što sam tada pisao, jedan servis iz Hrvatske,kojeg su mi svi preporučivali, tražio je 3000-4000 eura za rješenje problema, tj. rečeno je da je neophodnu nabaviti novu mehatroniku, a da staru ne vrijedi reparirati i da je to nikakvo rješenje, i dalje nije dao uopšte pričati, bilo je uzmi ili ostavi.
Eh kad sam sam malo dublje ušao u srž problema, istraživaa i odukovao se onako laički,te uspostavio kontakt sa neki servisima mjenjača, koji su 'pristupačniji' u smislu, ne samo cijene, nego i razgovora o problemu.
I svi su mi pojasnili da postoje dva senzora za poziciju kvačila, za parne i neparne brzine, i da je to mana te serije mjenjača.
Uglavnom to je i bio problem.
Jedan senzor je stradao, tj. senzor za neparne brzine, i zamjena jednog senzora je bila oko 370 eura, i ista je bila cijena u svim servisima.
Uglavnon ja sam jos zamjenio i ulje u mjenjaču.
Sve me je koštalo oko 550 eura.
Nakon toga, u par dana sam prešao skoro 2 hiljade km, i nije se više pojavljivala ta greška.
I hvala drugarima sa foruma, koji su mi pokazali da to nije ništa strašno i kakvi se sve kvarovi na mjenjaču popravljaju za 3000-4000 Eura, jer iskreno na prvu sam razmisljao da prihvatim ponudu tog servisa.
  • Vozi: Skoda Superb III 2.0 DSG 140/190 4x4

Na mreži wkobre

« Odgovor #3 poslato: 18. Jun, 2024. 21:58 »
Hvala za info i dugo da te služi  bravo2

Van mreže Ljahze

« Odgovor #4 poslato: 18. Jun, 2024. 22:23 »
Ovo je strašno za čitati,da kolege na tako maloj kilometrazi imaju probleme sa DSG-om!
Strah me sjesti u kola i ako mi na satu trenutno stoji 64000km.
  • Vozi: Skoda Octavia IV,2.0 TDI,DSG

Na mreži wkobre

« Odgovor #5 poslato: 18. Jun, 2024. 22:31 »
Mi sa foruma smo ti u suštini manjina. Koliko ljudi ima sa tim menjačima iz VAG grupacije koji forum i majstora nisu videli. Mi nismo imali sreće, pa pišemo ovde ta loša iskustva i deluje kao da je svaki drugi auto. Gotovo sam siguran da su to sve čak različite verzije DSG-a.
Tako da vozi, servisiraj na vreme i bez brige  ;)

Na mreži wkobre

« Odgovor #6 poslato: 22. Jun, 2024. 17:38 »
Šta si uradio na kraju?

Na mreži Mareska

« Odgovor #7 poslato: 23. Jun, 2024. 07:39 »
Upravo sam htio da na svoju temu koju sam objavio prije dvadesetak dana, napišem da sam rješio problem.
Imao sam isti ovakav problem na Superbu 2.0 190ks 4x4, 2019, na 67000 km, samo kod mene su radile parne brzine.
Kao što sam tada pisao, jedan servis iz Hrvatske,kojeg su mi svi preporučivali, tražio je 3000-4000 eura za rješenje problema, tj. rečeno je da je neophodnu nabaviti novu mehatroniku, a da staru ne vrijedi reparirati i da je to nikakvo rješenje, i dalje nije dao uopšte pričati, bilo je uzmi ili ostavi.
Eh kad sam sam malo dublje ušao u srž problema, istraživaa i odukovao se onako laički,te uspostavio kontakt sa neki servisima mjenjača, koji su 'pristupačniji' u smislu, ne samo cijene, nego i razgovora o problemu.
I svi su mi pojasnili da postoje dva senzora za poziciju kvačila, za parne i neparne brzine, i da je to mana te serije mjenjača.
Uglavnom to je i bio problem.
Jedan senzor je stradao, tj. senzor za neparne brzine, i zamjena jednog senzora je bila oko 370 eura, i ista je bila cijena u svim servisima.
Uglavnon ja sam jos zamjenio i ulje u mjenjaču.
Sve me je koštalo oko 550 eura.
Nakon toga, u par dana sam prešao skoro 2 hiljade km, i nije se više pojavljivala ta greška.
I hvala drugarima sa foruma, koji su mi pokazali da to nije ništa strašno i kakvi se sve kvarovi na mjenjaču popravljaju za 3000-4000 Eura, jer iskreno na prvu sam razmisljao da prihvatim ponudu tog servisa.
Za par dana si presao 2.000km znaci otvorenog puta..nazalost nisi resio problem videces kad krenes da vozis po gradu dq200 menjac je smece ko god ga ima neka se auta otarasi sto pre..
  • Vozi: Superb

Na mreži wkobre

« Odgovor #8 poslato: 23. Jun, 2024. 08:42 »
DQ200 je imao nekoliko revizija, a jedan je od najstarijih verzija DSG-a. Tako da to više nije tačna informacija. Šta više, imam na drugom autu upravo tu verziju, a koristi se isključivo za grad, i to po najvećem špicu  ;)

Van mreže hirurg

« Odgovor #9 poslato: 23. Jun, 2024. 09:30 »
Isto

Van mreže soha93

« Odgovor #10 poslato: 23. Jun, 2024. 12:06 »
Pa nisam neki stručnjak, znam onoliko koliko sam uspio saznati po raznim forumima, iskustvima i raznim portalima, čisto onoliko koliko mi je potrebno kad kupujem auto.
Ali koliko sam uspio saznati, u ovom Superbu kojeg posjedujem, nalazi se DQ381 mjenjač. Meni lično to ništa posebno ne govori, jer se ne razumijem baš toliko dobro da sada znam pednosti i mane DSG mjenjača po tim šiframa.
Do sad sam posjedovao Superb 1.6 2017, Passat B8 2.0 2016, Superb 2.0 110kW i sada ova trenutni Superb 2.0 140kW, 4x4.
Svi su DSG mjenjači i do ovog posljednjeg niti sa jednim nisam imao problema sa mjenjačem.
A ni ovaj problem sa senzorom položaja kvačila ne smtram nekim ogromnim problemom, nadam se da će ostati na tome.
Kod mene je uglavnom gradska ili loko vožnja.
Mnogo je Superba ili Passata B8 u mom okruženju, od prijatelja, poznanika, kolega, nisam baš nešto čuo neka negativna iskustva što se tiče mjenjača.
A iskreno, bilo bi mi baš žao rastati se od Superba, djeluje mi da je najbolji omjer uloženog i dobivenog, rentabilnosti, itd. Volim veće limuzine, a noviji a6, bmw 5 ili e klasa sa manjom kilometražom i onako kako bih ih ja želio nisu baš u mom dometu 🙄🙄😅 i ne znam kojeg drugog automatika bih kupio 😆
  • Vozi: Skoda Superb III 2.0 DSG 140/190 4x4

Na mreži maradona

« Odgovor #11 poslato: 23. Jun, 2024. 13:18 »
Koliko sam upućen, najbolji je DQ250 (6 brzina). Taj menjač je i kod mene u Superbu.
  • Vozi: Škoda Superb 3 140KW TDI DSG

Van mreže Vladab

« Odgovor #12 poslato: 23. Jun, 2024. 23:56 »
Neka me neko ispravi ako gresim, DQ 381 je naslednik DQ 250.?!

Van mreže MarkusZapočeo temu

« Odgovor #13 poslato: 24. Jun, 2024. 10:08 »
Hvala svima na odgovorima, ja cekam majstora da se javi. Auto je u servisu, rekao mi je da ocekujem oko 300,400e
  • Vozi: Kodiaq

Na mreži wkobre

« Odgovor #14 poslato: 24. Jun, 2024. 18:10 »
Neka me neko ispravi ako gresim, DQ 381 je naslednik DQ 250.?!

Ne. DQ500 je olakšan i dobijen je DQ380, a naslednik toga je DQ381.