FilipK i 6 gostiju pregledaju ovu temu.
Upravo sam htio da na svoju temu koju sam objavio prije dvadesetak dana, napišem da sam rješio problem.Imao sam isti ovakav problem na Superbu 2.0 190ks 4x4, 2019, na 67000 km, samo kod mene su radile parne brzine.Kao što sam tada pisao, jedan servis iz Hrvatske,kojeg su mi svi preporučivali, tražio je 3000-4000 eura za rješenje problema, tj. rečeno je da je neophodnu nabaviti novu mehatroniku, a da staru ne vrijedi reparirati i da je to nikakvo rješenje, i dalje nije dao uopšte pričati, bilo je uzmi ili ostavi.Eh kad sam sam malo dublje ušao u srž problema, istraživaa i odukovao se onako laički,te uspostavio kontakt sa neki servisima mjenjača, koji su 'pristupačniji' u smislu, ne samo cijene, nego i razgovora o problemu.I svi su mi pojasnili da postoje dva senzora za poziciju kvačila, za parne i neparne brzine, i da je to mana te serije mjenjača. Uglavnom to je i bio problem.Jedan senzor je stradao, tj. senzor za neparne brzine, i zamjena jednog senzora je bila oko 370 eura, i ista je bila cijena u svim servisima.Uglavnon ja sam jos zamjenio i ulje u mjenjaču.Sve me je koštalo oko 550 eura.Nakon toga, u par dana sam prešao skoro 2 hiljade km, i nije se više pojavljivala ta greška.I hvala drugarima sa foruma, koji su mi pokazali da to nije ništa strašno i kakvi se sve kvarovi na mjenjaču popravljaju za 3000-4000 Eura, jer iskreno na prvu sam razmisljao da prihvatim ponudu tog servisa.
Neka me neko ispravi ako gresim, DQ 381 je naslednik DQ 250.?!