Autor Tema: DPF regeneracija  (Pročitano 869 puta)

bog_daaan, soha93 i 12 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže uvozkinaZapočeo temu

DPF regeneracija
« poslato: 02. Sep, 2024. 13:01 »
Pozdrav
polo/fabia/roomster itd.

1.4 tdi motor

kako prepoznati  kad pokrene regeneraciju dok se vozi...

Imam i druge dizeli i kod njih nije bilo greske ali ovaj auto imam 4 godine i jos ne mogu da ga provalim kad pokrene regeneraciju i desava mi se da izgasim auto i kad izadjem osetim da je vrelo ispod auta i da pucketa/smrdi.Ali u autu u toku voznje nema sanse da ga provalim.
  • Vozi: Roomster 1.4TDI, SuperB MK3 Style +

Na mreži maradona

Odg: DPF regeneracija
« Odgovor #1 poslato: 02. Sep, 2024. 13:12 »
Podigne ti obrtaje u leru, blago promeni zvuk motora, ako je automatik počne da šalta na višim obrtajima nego inače.
  • Vozi: Škoda Superb 3 140KW TDI DSG

Van mreže uvozkinaZapočeo temu

« Odgovor #2 poslato: 03. Sep, 2024. 08:21 »
U pitanju je roomster 1.4 manualni...ni jedan od tih parametara se ne desava.Osim sto kad izadjem iz auta je vrelo ispod auta pucketa i oseti se da smrdi.
  • Vozi: Roomster 1.4TDI, SuperB MK3 Style +

Van mreže Koby

« Odgovor #3 poslato: 05. Nov, 2024. 14:15 »
Skoda Karoq, 1.6 tdi, dsg, mogu prepoznati kada je regeneracija (podigne obrtaje, promijeni zvuk - bude grublji), ali ne znam kolikom brzinom voziti dok je vozilo u pokretu, te me dsg zbunjuje jer sam vrsi saltanje (ranije na manuelnom sam znao da treba npr.na 2000 obrtaja voziti u 4.brzini i toga se pridrzavao). Ako moze od nekoga mala pomoc u navedenom dijelu.
  • Vozi: Skoda Karoq 1.6

Na mreži maradona

« Odgovor #4 poslato: 05. Nov, 2024. 15:04 »
Nemaš šta da misliš, DSG prepoznaje da se radi regeneracija, pa šalta kao u sport modu tj. drži ga u višim obrtajima. Najbolje je odraditi regeneraciju na auto-putu.

Van mreže nalokin

« Odgovor #5 poslato: 05. Nov, 2024. 19:24 »
@Koby
Postavi dsg u manuelni mod... 4ta brzina mislim da je 60km/h 2000 obrtaja, 5ta-80km/h, 6ta- 100km... i 7ma 120km/h
kako i da je, postigni zeljenu brzinu/obrtaje i podesi tempomat da odrzava :)
  • Vozi: KaroQ

Van mreže Koby

« Odgovor #6 poslato: 06. Nov, 2024. 08:36 »
@Koby
Postavi dsg u manuelni mod... 4ta brzina mislim da je 60km/h 2000 obrtaja, 5ta-80km/h, 6ta- 100km... i 7ma 120km/h
kako i da je, postigni zeljenu brzinu/obrtaje i podesi tempomat da odrzava :)

Hvala na savjetu. Nemam onu knjizicu uz vozilo, uputstvo za upotrebu, pa me to dobrano ogranicava (tu sigurno pise u kojoj brzini i na koliko obrtaja voziti kad je u toku regeneracija). Jesi siguran za ove podatke u vezi brzine i broja obrtaja? To bi mi mnogo toga rijesilo. Na Pasatu 8 koji sam vozio prije Karoka je pisalo da se u cetvrtoj brzini vozi na 2000 obrtaja (to mi je bilo negdje oko 73km/h), pa mi je bilo lako za ispostovati, ali za Karoka sam, bar za sada, uskracen  za te podatke.
  • Vozi: Skoda Karoq 1.6

Na mreži wkobre

« Odgovor #7 poslato: 06. Nov, 2024. 09:58 »
Nemaš šta da misliš, DSG prepoznaje da se radi regeneracija, pa šalta kao u sport modu tj. drži ga u višim obrtajima. Najbolje je odraditi regeneraciju na auto-putu.

Evo piše ti kao iz uputstva za upotrebu.
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Na mreži maradona

« Odgovor #8 poslato: 05. Dec, 2024. 23:01 »
Da li neko stručniji može da protumači ove parametre? Regeneracija odradjena 18km pre očitavanja. Najviše me brine ovaj “oil ash mass”.

Oil ash volume 0.18L
Oil ash mass 72.5g
Ash load limit 80g
Soot mass calculated 6.67g

Hvala unapred, imam još očitanih parametara, pa ako zatreba dodaću.

Na mreži Zdushan

« Odgovor #9 poslato: 05. Dec, 2024. 23:14 »
Ja sam danas zamenio senzor dpf-a. Davao je  parametre kao da nije u redu, iako sa regeneracijom stvari teku kao od prvog dana (180-210km gradske voznje)... nije neka cena (6900rsd), pa pratim razvoj događaja.

Na mreži maradona

« Odgovor #10 poslato: 05. Dec, 2024. 23:29 »
Jel si ispratio koliko mu treba vremena/kilometara da odradi?

Na mreži Zdushan

« Odgovor #11 poslato: 06. Dec, 2024. 08:07 »
Teško je reći. Dok se vraćam sa posla npr odradi.  To je 13km koje vozim 30-35min. Prvo auto put, pa gužva kolona, pa spore ulice, semafori...
Uglavnom, završi bez problema i u gradskoj voznji sto je ok.

Van mreže Remark78

« Odgovor #12 poslato: 06. Dec, 2024. 08:44 »
Često mi odradi regeneraciju u gradskim gužvama. Prepoznam tako što na leru drži obrtaje blizu 1.000 i oseti se po radu motora, ponekad i smradu.

Nemam uslove da u gradu držim na 2.000 obrtaja u četvrtoj, priključim svaki put dijagnostiku i ispratim da li je uredno završio, završava kada padne na otprilike 5gr.

Tako da ne znam mora li da se ispoštuje to sa obrtajima i vožnjom na otvorenom putu, jer sve se uredno završi i kad su velike gužve tj. puno stajanja na semaforima i u kolonama.
  • Vozi: Škoda Oktavija 1.6 tdi 116ks 2018.

Na mreži wkobre

« Odgovor #13 poslato: 06. Dec, 2024. 09:27 »
Nema potrebe da bude na toliko obrtaja ili specifično u nekoj brzini. Odradio mi je regen dosta puta kao i vama, kroz gradske gužve, a znao sam i da ga pustim u mestu da završi (ovo nemojte u garaži već na otvorenom).
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Van mreže hakkler

« Odgovor #14 poslato: 06. Dec, 2024. 17:53 »
Često mi odradi regeneraciju u gradskim gužvama. Prepoznam tako što na leru drži obrtaje blizu 1.000 i oseti se po radu motora, ponekad i smradu.

Nemam uslove da u gradu držim na 2.000 obrtaja u četvrtoj, priključim svaki put dijagnostiku i ispratim da li je uredno završio, završava kada padne na otprilike 5gr.

Tako da ne znam mora li da se ispoštuje to sa obrtajima i vožnjom na otvorenom putu, jer sve se uredno završi i kad su velike gužve tj. puno stajanja na semaforima i u kolonama.
Riješiš u 10km vožnjom samo u drugoj.
Malo se dere..al si na 50kmh i na 2700

Mene svakih 237km zadesi da moram u gradu to odradit. Kad sam večinom u gradu. Druga od 2400-3000 i posle je sretan.
Ili ga pustim u dvorištu..da skuha.