Autor Tema: Karoq 1.6 tdi slabo puni alternator?  (Pročitano 455 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže KobyZapočeo temu

Karoq 1.6 tdi slabo puni alternator?
« poslato: 04. Nov, 2024. 14:11 »
Dobar dan forumasi, pozdravljam vas, vlasnik sam Skode Karoq 1.6 tdi, dsg, 2020.godiste, nadam se da na ovoj temi mogu postaviti sledece pitanje, interesuje me podatak u vezi slabog punjenja alternatora, jel se nekome to desavalo, akumulator je ok, sve izmereno i uredno, start stop sistem, 2022.g., ali punjenje alternatora je 12.5, a treba biti u rasponu od 13.5-14.v, tako mi je majstor rekao. Jel vam mozda pada na pamet u kojem pravcu bih mogao ici sa daljim provjerama?
  • Vozi: Skoda Karoq 1.6

Na mreži wkobre

Odg: Karoq 1.6 tdi slabo puni alternator?
« Odgovor #1 poslato: 04. Nov, 2024. 15:21 »
Ako je menjan akumulator i sada ima drugačiju tehnologiju i/ili kapacitet, potrebno je kodiranje.
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Na mreži Bingodalton

« Odgovor #2 poslato: 04. Nov, 2024. 15:34 »
Da li se prazni akumulator?
Ako sve radi kako treba mozda tu nema nikakvih problema.
Vozilo ne puni AGM akumulator na 100%, tako da mozda regulise napon trenutno.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 280 4x4

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #3 poslato: 04. Nov, 2024. 18:56 »
Ако је само на контакту, напон акуа од 12,5 је ОК.
Али ако мотор ради онда напон треба да је 13,5 до 14, уколико је све у реду.

Свакако прво треба проверити да ли се слажу укодирани подаци о акуу са самим акуом.
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

« Odgovor #4 poslato: 05. Nov, 2024. 07:57 »
Da li se prazni akumulator?
Ako sve radi kako treba mozda tu nema nikakvih problema.
Vozilo ne puni AGM akumulator na 100%, tako da mozda regulise napon trenutno.

Bas to mi je rekao jedan majstor kod koga sam juce poslepodne isao po misljenje, da se punjenje dozira spram stvarnih potreba u tom trenutku (potrosaca) i trenutnih okolnosti, da su to ti novi akumulatori, pa mi je navodio primjer razlike kad vozilo ide uzbrdo/nizbrdo, a u kontekstu prethodno izrecenog. Akumulator je 100% zivotni vijek, mjeren je dijagnostikom i receno mi je da je odlican, bukvalno kao nov, da se zna desiti da neki novi imaju po 95% (proizvodjac nije Varta vec neki svabo).
Receno mi je da vozim i da bi trebalo da je sve ok, tako da cu pratiti. Ne znam da li sam umislio ili ne, ali deluje mi da vergla jedno 2,5 sekunde kad palim i onda ga normalno upali, mada neki kazu da je to normalno (mada meni laicki posmatrano djeluje da bi trebao odmah upaliti nakon pritiska tipke za paljenje, ne znam).

Na mreži Bingodalton

« Odgovor #5 poslato: 05. Nov, 2024. 08:31 »
Hladnije je sada, kad kliknes Start upali grejace verovatno, pa onda zavergla.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 280 4x4

« Odgovor #6 poslato: 05. Nov, 2024. 08:45 »
Moguce, a i nadam se da je do toga.
Kako tebi Bingodalton (a i drugima) pali tvoja/vasa Skoda sad po hladnijem vremenu, jel odmah po pritisku dugmeta Start ili malo zavergla prethodno?

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #7 poslato: 05. Nov, 2024. 08:55 »
Код бензинаца пали одмах, бар код моје Ф4 сада - на дугме, и пре Ф3 - на кључ.

Нисам имао дизела никада, али сам силом прилика пар пута узимао од зета дизеле, на кључ, и колико се сећам увек се прво даје контакт, упали се лампица грејача, и када се она угаси тада се окреће кључ за паљење мотора.
Како то сада функционише на новим дизелима са Старт дугметом не знам, надам се да ће се јавити неко са иистом или сличном конфигурацијом возила.

« Odgovor #8 poslato: 05. Nov, 2024. 09:02 »
Hvala zzeelljjkkoo, ali posto vozim dizela sa start stop sistemom, interesuje me iskustvo vlasnika tih vozila, cisto da uporedim.
A da benzinci odmah pale i po hladnom vremenu, to znam od ranije.

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #9 poslato: 05. Nov, 2024. 09:06 »
И @Bingodalton је тренутно бензињара (на дну нечијег поста пише шта вози, ако ти је случајно промакло).  :))

Van mreže fobia24

« Odgovor #10 poslato: 05. Nov, 2024. 09:23 »
Код бензинаца пали одмах, бар код моје Ф4 сада - на дугме, и пре Ф3 - на кључ.

Нисам имао дизела никада, али сам силом прилика пар пута узимао од зета дизеле, на кључ, и колико се сећам увек се прво даје контакт, упали се лампица грејача, и када се она угаси тада се окреће кључ за паљење мотора.
Како то сада функционише на новим дизелима са Старт дугметом не знам, надам се да ће се јавити неко са иистом или сличном конфигурацијом возила.
Kod mene dizel 2.0 2024 godiste nakon pritiska na dugme saceka 2 do 3 sek da ugasi grejace i onda zavergla 1-1.5 sekund.

Na mreži maradona

« Odgovor #11 poslato: 05. Nov, 2024. 10:26 »
Kod mene pali, što bi preprodavci rekli - “na pola ključa”. Remontovao sam alternator prošle godine u oktobru. Akumulator skoro proverili i ok je.
  • Vozi: Škoda Superb 3 140KW TDI DSG