Autor Tema: Popravka bloka motora i zamena lanca  (Pročitano 283 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ugljesa50Započeo temu

Popravka bloka motora i zamena lanca
« poslato: 15. Nov, 2024. 10:16 »
Na mnogim Favoireitima je pukao blok tamo gde se srafi drzac alternatora. Skinuo sam poklopac lanca (razvodnog mehanizma). Pola srafova nisu mogli da se  odviju normalno (šrafovi za ravan šravciger), pa sam morao  da dižem ili spuštam mortor kako bi ih odvio udarnim odvijacem.  Greda za držanje motora  je neophodna
1.     Doterati remenicu radilice na 5 stepeni. Razvodna ruka na razvodniku treba da bude okrenuta ka paljenju prvog cilindra.
2.     Odviti i skinuti kartetr
3.     Odviti i skinuti uljnu pumpu.
4.     Odviti remenicu radilice
5.     Skinuti razvodnik paljenja
6.     Odviti i skinuti poklopac lanca
7.     Šravcigerom  pomaknuti pleh koji osigurava remenicu bregaste odviti šraf, skinuti zupčanik koji pokreće razvodnik paljenja i lanac. Pazite da ne izgubite kajle.
Kada sam skinuo poklopac video sam da blok nije napukao već da je deo potpuno odlomljen.  To je ispalo i dobro pošto je olakšalo rad. Oborio sam ivice brusilicom i odlomljenog dela i bloka motora i sa jedne i sa druge strane kako bi bila što veća površina  lepljenja. Sve sam odmastio pranjem u nitro razređivaču.
Zavio sam poklopac za blok i odlomljeeni deo za poklopac onako kako teba da stoji.
Dugo sam istraživao na internetu čime da zalepim. Znao sam da to mora da bude epoksidna smola (tečni metal). Pošto ono što treba da se lepi stoji uspravno najpogodnije za rad je bila WURTHEpoxy stick za metal, 120g   To je kao plastelin. Odseče se komad onda se mesi par minuta dok se boja ne ujednači.  Onda se zalepi na mesto. Zalepio sam spolja, posle 24 h sam skinuo poklopac i zalepio iu iznutra. posle 24h sam obrusii iznutre višak epoksidne smole kako bi poklopac legao  lepo uz blok spolja sam obradio da nosač alternatora legne kako treba, šmirglom 80 i pogodnom daščicom. Rukom sam cimao zalepljeni deo pomerao se ceo motor.
Kod nameštanja lanca bitno je da odnos radilice i bregaste bude 12 osovinica lanca kao na slici 3. ako stavite obe kajle vrlo teško ćete nabaciti lanac. Stavite kajlu samo na bregastu, namestiti  zupčanike  da  budu na dvanaest osovinica lanca od oznake do oznake prvo navuci na osovinu radilice onda paralelno gurati oba zupcanika navući na osovinu bregaste, staviti kajlu na osovinu  radilice. Kada se vec menja lanac treba promeniti i semering remenice radilice koji se nalayi u poklopcu lanca. Ja sam kupio imbus šrafove 5 komada 6 x 50 i 1komad 6 x 20 ya šrafljenje poklopca lanca. Momenat stezanja je veoma mali 8 njutna. Vodite računa o tome. Za dihtovanje sam  koristio VICTOR REINZ Reinzosil hermetik .

« Poslednja izmena: 15. Nov, 2024. 10:21 ugljesa50 »
  • Vozi: Skoda Favorit 136

Van mreže Karlheinz

Odg: Popravka bloka motora i zamena lanca
« Odgovor #1 poslato: 15. Nov, 2024. 17:56 »
Bravo, nadam se da je rešenje trajno.  :bravo:
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+

« Odgovor #2 poslato: 15. Nov, 2024. 21:24 »
Nadam se i ja. Za sada je ok.

Van mreže Fbia

« Odgovor #3 poslato: 18. Nov, 2024. 10:25 »
Ugljesa50, ovo je za svaku pohvalu i divljenje  :bravo:. Svaka cast  bravo2! Da nam je vise ovakvih clanova na forumu bilo bi fantasticno  bravo2
  • Vozi: Fabia 1.0 tsi, 110 ks?

« Odgovor #4 poslato: 18. Nov, 2024. 12:09 »
Hvala Fbia. Drago mi je ako sam nekome pomogao.

Van mreže Fbia

« Odgovor #5 poslato: 18. Nov, 2024. 12:43 »
Pomogao sigurno manje ili vise ali si pre svega dao odlican primer kako se nesto dobronamerno i sa puno detalja opisuje  bravo2. Da sam vlasnik Skode ja bih te odmah nagradio sa jednom novom F4 naprimer. Svaka ti cast, vidim i po autu da si stara dobra generacija koja nazalost polako nestaje.
  • Vozi: Fabia 1.0 tsi, 110 ks?