Autor Tema: Smrduckanje u kabini prilikom prvog startovanja vozila  (Pročitano 406 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži Remark78Započeo temu

Smrduckanje u kabini prilikom prvog startovanja vozila
« poslato: 25. Nov, 2024. 11:07 »
Pozdrav drugari, evo mene opet sa "problemčićima"..

Od kad je krenulo hladnije vreme, primetio sam da mi nekad ujutro prilikom prvog startovanja motora pomalo "smrducka" u kabini na izduvne gasove. Kasnije taj miris nestane..

Da li sa običnim kineskim OBD-om mogu da se očitaju parametri rada dizni? Taj OBD inače koristim za iščitavanje greški (nema ih trenutno), za praćenje regeneracije DPF-a i sl.
  • Vozi: Škoda Oktavija 1.6 tdi 116ks 2018.

Van mreže soneje

Odg: Smrduckanje u kabini prilikom prvog startovanja vozila
« Odgovor #1 poslato: 25. Nov, 2024. 13:07 »
Pogledaj na izduvnoj grani da nije nešto naslonjeno na nju.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.4MPI

« Odgovor #2 poslato: 25. Nov, 2024. 15:06 »
Oseti se pre nego što se zagreje, gotovo odmah po startovanju motora.

Više me zanima odgovor na drugi deo pitanja, oko očitavanja parametara rada dizni? Ako je to ok da gledamo šta dalje..

Van mreže Panta72

« Odgovor #3 poslato: 25. Nov, 2024. 18:10 »
To sam i ja primetio na mom autu. Samo zimi i to kada radi ventilator kabine. Tako da sam prestao da uključujem ventilator prvih par minuta rada motora.
  • Vozi: Superb 3 combi

Na mreži Ljuba

« Odgovor #4 poslato: 25. Nov, 2024. 18:40 »
Cenim da bi mogle biti podloske dizni. Neko objasnjenje zasto smrducka na hladan motor bi bilo bas zbog temperature materijala. Na hladno se metal skuplja pa izduvni gasovi mogu da cure mimo podloske dizne, cim se malo ugreje materijal se rasiri i bolje zadihtuje. Sve druge komponente u nizu, a koje imaju veze sa izduvom, su sastavljene sa dihtungom između te tako cenim da ako je bilo koji popustio, izgoreo smrdelo bi non-stop.
  • Vozi: Fabia 2

« Odgovor #5 poslato: 26. Nov, 2024. 08:50 »
Da to za podloške dizni mi je i jedan drugar rekao kako bi mogao biti razlog, ima i logike. Jedino što mi je čudno da su otišle podloške s obzirom da je glava motora u februaru kompletno rađena, i dizne su bile na testiranju, pa kad je sve sklapano valjda nisu vraćene stare podloške? Mada ko zna..

Kako da proverim, da skinem zaštitu sa motora, upalim ga hladnog i gledam ima li nekog dima oko dizni?

Na mreži Ljuba

« Odgovor #6 poslato: 27. Nov, 2024. 19:19 »
Zasto da ne. Pokusao bih i sa starim trikom za otkrivanje curenja bilo kog gasa tj. uz pomoc sapunice. Napravis u prskalici mesavinu vode i tecnog sapuna, dobro promuckas pa isprskas podrucje oko dizni, ako bilo sta duva moraju se pojaviti baloncici.
  • Vozi: Fabia 2