Simply Clever
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA forumi
»
Elektrika Mehanika Dijagnostika
»
Front assist i Parking assist
Dole
Autor
Tema: Front assist i Parking assist (Pročitano 976 puta)
Nenad78
,
Mareska
,
nelle
,
darkman
i 14 gostiju pregledaju ovu temu.
Remark78
RallyeSport
Like ukupno: 39
L&K ugled:
5
Front assist i Parking assist
«
poslato:
12. Dec, 2024. 13:34 »
Vozim Škodu Oktaviju 3 FL 2017. 1.6 tdi 85kW.
Od asistencija za vozača ima samo Front assist i Parking assist, ima senzore i napred i nazad.
Nisam načisto kako sve to radi, mislim jasno je ono sa pištanjem i upozoravanjem, ali nikako da provalim kada sam koči?
Nekada se vozim, naglo se približavam automobilu ispred i zapišti i pojavi se onaj veliki crveni auto na instrument tabli. Dva ili tri puta mislim da je asistirao i pri kočenju, imao sam utisak da je auto jače zakočio nego što sam ja stisnuo kočnicu. Ali nisam uopšte siguran u to, kada radi, a kad ne?
Što se tiče parkiranja, ok senzori lepo rade, na velikom displeju se vidi onaj grafik i napred i nazad, e sad, mislim da mi je isto par puta kada sam išao u rikverc sam zakočio, ukopao ga, jer je detektovao neku prepreku pozadi, ok bila je to trava, nebitno.. Ali isto nisam siguran u kom slučaju odreaguje?
Kada u parking modu idem unapred, još uvek su aktivni senzori i prikazuju prepreke ispred, probao sam da namerno zgazim onaj plastični, savitljivi stub i nije zakočio, naleteo sam na stub..
Zna li neko kako sve to funkcioniše i u kojim slučajevima se obavlja automatsko kočenje?
Vozi: Škoda Oktavija 1.6 tdi 116ks 2018.
zzeelljjkkoo
Laurin&Klement
Like ukupno: 352
L&K ugled:
4
Odg: Front assist i Parking assist
«
Odgovor #1 poslato:
12. Dec, 2024. 15:31 »
Ево нека два објашњења, Шкодино и неки Ирац:
https://www.youtube.com/watch?v=kXSxTsu3-9U
https://www.youtube.com/watch?v=urSPRD1_5fc
Ја имам Front Assist на Ф, и при већим брзинама ми се још није активирао да сам кочи, само сам неколико пута добио звучно упозорење пар делића секунде пре него што сам и сам почео да кочим. Код мене је подешено на Early, што ће рећи да најраније реагује.
Али ми се релативно често дешава да Ф сама закуца кочницу у ситуацијама када сам у колони на семафору, колона крене, вози се 5-10 кмх, и ако возило испред због нечега успори или стане, асистент реагује пре мене и закуца ме у месту.
Најнеугодније је када закуца када је и госпођа са мном у возилу.
Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023
Remark78
RallyeSport
L&K ugled:
5
«
Odgovor #2 poslato:
13. Dec, 2024. 08:17 »
Nemam trouglastu kameru ispod retrovizora, već neku "običnu", ovalnu, ne znam kako da objasnim..
Može li da se aktivira nešto od sledećeg:
- Lane assist
- Adaptive lane assist
- Adaptive cruise control
- Traffic Sign Recognition
Da li je neko ugrađivao parking kameru naknadno, mislim da je u pitanju MIB2, koliko bi me to koštalo otprilike?
Može li sa Ali-ja, mora li originalna?
zzeelljjkkoo
Laurin&Klement
Like ukupno: 352
L&K ugled:
4
«
Odgovor #3 poslato:
13. Dec, 2024. 08:41 »
Од форумаша мислим да би једино
@dixon
могао дати комплетан и прецизан одговор на ова питања. Надам се да ће видети поруку.
Ако имаш неку дијагностику, пробај да провериш, и уколико на возилу има модул А5, мислим да би се онда кодирањем можда могли добити ти асистенти, уколико не спадају под FEC/SWaP (функције за које се мора платити Шкоди да се активирају). Уколико су FEC/SWaP онда вероватно опет може уз одређене додатне акције - хакЛовање.
Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023
fobia24
Laurin&Klement
Like ukupno: 561
L&K ugled:
40
«
Odgovor #4 poslato:
15. Dec, 2024. 10:33 »
Parking kamera moze uvek naknadno. Na prethodnoj oktaviji 2018 sam je ugradio. Servis koji je radio tada je stavio neku losiju ali je radila posao.
dixon
Laurin&Klement
Like ukupno: 210
L&K ugled:
7
«
Odgovor #5 poslato:
22. Dec, 2024. 18:50 »
Ne moze da se aktivira nista od toga... Za lane assist, high beam assist, traffic sign recognition mora druga soferka sa drugom kamerom (radili smo vec dosta puta ali mi treba broj sasije da bih ti sracunap koliko izadje-ugrubo oko 1100€), za adaptive cruise control mora imati radar napred u masci za pocetak. Ako npr ima front assist mogu se zameniti rucice i aktivirati ACC (ugrubo 300-650€, zavisno od godista i tipa rucica), ako nema onda mora maska sa nosacem (ukoliko je u pitanju karoq/kodiaq/octavia) i poklopac maske za radar, instalacija, kodiranje, mozda i drugi gateway itd...
Rikverc kamera moze, treba mi broj sasije za proveru cene.
Remark78
RallyeSport
L&K ugled:
5
«
Odgovor #6 poslato:
22. Dec, 2024. 18:51 »
Ali imam High beam assist?!?
dixon
Laurin&Klement
L&K ugled:
7
«
Odgovor #7 poslato:
22. Dec, 2024. 18:53 »
Imas obican high beam assist zato sto je vrv u pitanju neki glup far na autu (glup po principu rada), bixenon obican, halogeni ili led obican. I to je klasicno automatsko dugo svetlo da spusti skroz dugo kad naidje auto i podigne kad auto prodje. To je maximum funkcija koje ta kamerica podrzava.
aldabic
Test Drive
Like ukupno: 0
L&K ugled:
0
«
Odgovor #8 poslato:
24. Dec, 2024. 21:34 »
Pozdrav, uma. Skodu superb 2023, 1.5tsi, imam front assist i lane assist, cruise control, nrmam acc, imam trouglastu kameru.
Da li se moze namestiti acc kod mene? Da li se mora ugraditi dodatni prekidac na volanu ipi se moze koristiti nekako postojecu za cruise control?
Vozi: Skoda Superb
wkobre
Laurin&Klement
Like ukupno: 359
L&K ugled:
20
«
Odgovor #9 poslato:
24. Dec, 2024. 21:51 »
Mora da se ugradi drugačija ručica.
Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K
(1 Like)
dixon
Laurin&Klement
L&K ugled:
7
«
Odgovor #10 poslato:
24. Dec, 2024. 21:52 »
Nisu u pitanju samo rucice, potrebno je uneti aktivacioni kod i aktivirati ACC... Mogu da resim 066/57-47-336
(1 Like)
aldabic
Test Drive
Like ukupno: 0
L&K ugled:
0
«
Odgovor #11 poslato:
24. Dec, 2024. 21:53 »
Hvala!
Cujemo se
Vozi: Skoda Superb
maradona
Laurin&Klement
Like ukupno: 165
L&K ugled:
6
«
Odgovor #12 poslato:
08. Mar, 2025. 15:44 »
Front Assist koliko je dobar toliko je i krš. Danas mi upalio bez razloga, na oko 100m od auta ispred, odjednom sve zapištalo haos. Pritom je podešen da reaguje što kasnije tj najmanja osetljivost.
https://youtu.be/RdqayDQ_13Q?feature=shared
Vozi: Škoda Superb 3 140KW TDI DSG
AcoSk
Laurin&Klement
Like ukupno: 230
L&K ugled:
36
«
Odgovor #13 poslato:
juče
u 23:38 »
Pa i nije bas tako, bas si se kasno izvukao u levu traku (s obzirom da nije bilo saobracaja), a i brzo si mu se približavao.
U takvim situacijama Front Assist uvek reaguje.
U 99% slucajeva, sve dok skroz ne predjes u drugu traku on ce reagovati kao da si u istoj traci kao vozilo ispred.
maradona
Laurin&Klement
Like ukupno: 165
L&K ugled:
6
«
Odgovor #14 poslato:
danas
u 10:35 »
U pravu si, trebao sam malo ranije da se prebacim u levu traku. Iz navike uvek što kasnije ulazim u preticanje kako bih se što kraće zadržao u suprotnoj traci. Ali i dalje mislim da je front assist malo preterao :/
Vozi: Škoda Superb 3 140KW TDI DSG
Gore