Autor Tema: povremena skripa/zvizdanje ventilatora kabine  (Pročitano 224 puta)

davidbgd i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži davidbgdZapočeo temu

povremena skripa/zvizdanje ventilatora kabine
« poslato: 05. Feb, 2025. 09:01 »
Primetio sam da se povremeno desava zvizdanje /skripa ventilator , pre svega na 1 ili na 2 , ponekad i na jace , pa u nekom momentu prestane
Kada sam skin ventilator, reostat je ok i sve radi pa sam probao da podmazem osovinu ventilatora sa WD40 , posto je nije moguce skinuti (!) i nema neki bas boljitak ,(
Pre svega se ovo desava zimi i primetio sam da kada sam testirao ventilator van kola da osovina ima vrlo malo lufta, tipa 1mm da ide gore dole i da kada pritisnem na dole osovinu, dok radi, da zvuk prestaje...

inace sam pre X meseci to isto uradio ali sam tada namazao tovatnom mascu osovinu (u tom delu gde imam zazor -gde je plastika "presovana" na osovinu) i sada kada razmilsim , mislim da je duze drzalo ali evo zima stigla pa se je opet pocelo sve vise i cesce da se cuje...

ventilator je 3C1 820 015 AB
automatska klima je u pitanju

ima li neko neki dobar savet, kako je ovo resio a da ne kupujem novi ventilator kabine?  :))
  • Vozi: superB 2015

Na mreži nelle

Odg: povremena skripa/zvizdanje ventilatora kabine
« Odgovor #1 poslato: 05. Feb, 2025. 09:29 »
Dok se ne javi neko stručniji.....

Verujem da je sredstvo za podmazivanje problem. Tovat mast, za razliku od WD40, podmzuje, dok WD štiti od korozije i uklanja istu.

Ne znam šta bi bilo idealno za podmazivanje, koje ulje ili mast, neko će već napisati.

Zamena je idealna dugoročno, verovatno.
  • Vozi: O3 fl 1.2 tsi

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #2 poslato: 05. Feb, 2025. 13:16 »
Ако се не варам, мислим да би графитна маст била одговарајућа, уколико се може некако ставити где треба.
Или неко уље, типа за шиваће машине (неко црвено).
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #3 poslato: 06. Feb, 2025. 15:29 »
У Лидлу баш данас има графитно уље у спреју. По упутству једна од ствари које решава је и шкрипа.
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži davidbgdZapočeo temu

« Odgovor #4 poslato: danas u 09:03 »
У Лидлу баш данас има графитно уље у спреју. По упутству једна од ствари које решава је и шкрипа.

promaklo mi očigledno, probaću da ga ulovim u nekom od okolnih lidl radnji..sigurno ne jure svi to...  :( :(

rekao bih da je "skidanje" plasticnog ventilatora sa osovine - gde bi se onda mnogo lakse i detaljnije to podmazalo (tovatna mast ili sta vec) nemoguca misija niti vidim da je to neko je radio/prelaze tako da izgleda da samo ostaje da probam sa tim grafitim u spreju pa koliko prodje,prodje dole do podnozja osovine

ako se neko od kolega vise igrao i detaljnije neka baci misao..  :o
  • Vozi: superB 2015