Autor Tema: Čudan zvuk iz kabine auta  (Pročitano 1251 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže BobbyZapočeo temu

Čudan zvuk iz kabine auta
« poslato: 04. Sep, 2025. 20:56 »
Pozdrav svima!!
Skoro sam primetio da se iz kabine auta čuje nekakav čudan zvuk, kao da nešto zakacinje. Auto je upaljen i radi u mestu, isključen ventilator, muzika, sve. Da napomenem da je zvuk spor kao da se okreće sporo i kaci o nešto. Od spolja se ne čuje ništa iz motornog dela, čak i na dizalici bio podignut. Kad se nasloni uvo na otvor ventilacije čuje se jače i kao da prenosi zvuk na plastiku ispred menjača. Prilikom dodavanja gasa u mestu vrlo malo se ubrza ta škripa. Svaka pomoć dobro došla. Fabia 2 karavan 55 kw 2011 god.
  • Vozi: Škoda fabia 1.2 tdi 55 kw 2011 god

Na mreži Sekin

Odg: Čudan zvuk iz kabine auta
« Odgovor #1 poslato: 05. Sep, 2025. 07:03 »
Možda se neki zaštitni lim olabavio pa prenosi zvuk i vibracije. Možda.
  • Vozi: Superb mk2 2010 125kw 170hp

« Odgovor #2 poslato: 05. Sep, 2025. 10:25 »
Ovo deluje kao da se nešto okreće sporo i da kaci o nešto. Jedan drug mi reče da je mozda neki motoric koji okreće klapne za recikulaciju, i usmeravanje vazduha.

Van mreže cacak

« Odgovor #3 poslato: 05. Sep, 2025. 23:32 »
Tesko pitanje. Iz mog iskustva ovakve zvukove mogu proizvesti neispravni- vakum pumpa za servo kocnice, EGR, remenica alternatora ili alternator, lezaj kopresora klime, zupcasti kais i na kraju zamajac. Proveru raditi navedenim redosledom pocevsi od  creva vakum pumpe itd...
  • Vozi: skoda octavia 1,9tdi 77kw eleganc 2011

Na mreži Warlock

« Odgovor #4 poslato: 06. Sep, 2025. 15:46 »
Auto treba da se odveze kod mehanicara. Ili treba nazvati neku gataru da pomogne....
  • Vozi: Fabia

« Odgovor #5 poslato: 07. Sep, 2025. 11:49 »
Danas sam malo isprobavao i izgleda da je problem oko kompresora klime ležaj il sta vec ili motoric recirkulacije u kabini. Kad se uključi klima i recirkulacija taj zvuk kao da kaci o nešto se izgubi. Ventilator na prvoj brzini. Kad se opet isključi čuje se ponovo. Probaću da se skine pk kaiš pa da vidimo dal se onda čuje. Ako ne onda je taj motoric koji ima kao plastičan zupčanik.

Na mreži Warlock

« Odgovor #6 poslato: 07. Sep, 2025. 12:08 »
Jel skoda ima automatsku klimu ili rucna?

Pa uzmi spaner zategni i skini pk remen. Panokreni rukom remenicu na kompresoru. I dobices sam odgovor.

Unutra mozes cuti jer se prenosi cevima pa mozda cujes isparivac. Ventilator kabine kazes ugasen je. Obicno zna on da kaci kad se zaprlja pa ispada iz centra...
  • Vozi: Fabia

« Odgovor #7 poslato: 07. Sep, 2025. 14:25 »
Klima je automatska, probaću ovih dana da vidim šta se dešava tačno. Hvala svima!!

Na mreži vesko78

« Odgovor #8 poslato: 10. Sep, 2025. 21:40 »
Pogledaj ovu temu
https://forum.skodaforum.rs/index.php?topic=14954.msg134712#msg134712

Ovo je bio moj auto, problem nisam rešio, prodao sam vozilo. Sumnja je ostala na remenicu alternatora...
  • Vozi: Octavia MK3 1.6 TDI

Na mreži vesko78

« Odgovor #9 poslato: 11. Sep, 2025. 09:17 »
Odnosno sumnja je ostala na remenici kompresora klime, nisam lepo napisao u prethodnoj poruci, izvinjavam se ...
  • Vozi: Octavia MK3 1.6 TDI

Van mreže SusieGlass

« Odgovor #10 poslato: 18. Sep, 2025. 11:16 »
Ovo deluje kao da se nešto okreće sporo i da kaci o nešto. Jedan drug mi reče da je mozda neki motoric koji okreće klapne za recikulaciju, i usmeravanje vazduha.

Pozdrav!

Imao sam slican zvuk s tim sto nisam imao grejanje na desnoj strani. Pogledao par snimaka na YT, skinuo fioku i masku + multimediu. Slikam part broj, kupim motoric koji je bio za klapne (nisam znao, zbrzao sam i nisam proverio cemu sluzi). Zamenim ja njega i dalje nema grejanje na desnoj strani i pozadi. Slucajno skinem masku ispod menjaca kod "leve noge" suvozaca koja se drzi na jenom srafu i plasticnim gajkama KAD ONO ispade plasticni zupcanik. Sve vreme je motorcic za temp strugao o plastiku koja usmerava vazduh u noge i culo se krckanje. Ta sranja se ne drze ni o sta vec vise, pa cesto mogu da ispadnu od rupa, tresenja itd. Vratim okrugli zupcanik u motorcic za temp kabine, trouglasti u otvor za klapnu toplo-kladno, provozam se, grejanje radi ali ne na max jer je klapna zakovala ko zna kad pa ce joj trebati vremena da se "odglavi" do kraja. Skini to kad budes dokon, spremi zivce jer bas mora da se nadje pozicija da bi se plasticni zupcanici vratili kako treba. Nadam se da cu da pomognem ovime nekako!
  • Vozi: Octavia III A7 elegance 1.6 tdi 77kw combi (2013)