Ja mogu da pojasnim ovu temu nažalost....

Prošle godine kupio sam polovno vozilo, Škodu Octaviu 1.6 tdi, 85kw, 2019. godište, bio je kraj aprila, i proveravao sam pri kupovini kako radi klima, ne i grejanje

. Ni na kraj pameti mi nije bilo da pogledam prelivnu bocu za antifriz, auto relativno nov u dobrom stanju, presao 122 hiljade...
Medjutim kada sam otvorio prelivnu bocu bila je kao ova sa slike , prljava sa nekim talogom na dnu i po obodima.
Antifriz neke narandzaste boje. Iščitao sam sam desetine tema na netu i nakon toga proverim grejanje i shvatim da ne greje desna strana - simptom zapušenog malog hladnjaka...
Na boci stoji mit silikat G13, ali kesa koju sam izvadio nije bila pukla, vec je sve bilo puno nekih sitnih opiljaka, kao neka, rđa...
Završilo se tako što sam otišao u ovlašćeni servis, gde su mi rekli da je to bio čest slučaj na mnogim modelima tog godišta, zbog korozije koju je izazvao antifriz G13. Odmah su rekli da je rešenje ispiranje celog rashladnog sistema i zamena malog hladnjaka i prelivne boce. Usput sam i uradio veliki servis....zamenjena vodena pumpa. Ispiranje se vrši nekom tečnošću koja se namenski koristi za to i košta preko 200 evra, valjda da neutralizuje koroziju koja se javila na bloku motora unutar rashladnog sistema, zato se i pojavila rdja i opiljci u rashladnoj tečnosti...
Nakon zamene rashladne tečnosti sipan je G12 EVO, ali se posle 4000 km ponovo pojavila neka skrama u tečnosti, što sam reklamirao...
Nakon još jednog ispiranja ponovo je sipan novi antifriz....
Sada posle godinu dana i 10000 km izgleda da je sve ok, nema nikakve prljavstine, tečnost je bistra i sve delje ok...
Cenu neću da navodim, da ne bi pozlilo čitaocima....
moglo je verovatno i sve jeftine u nekom neovlašćenom servisu, stvar je izbora, ali nisam hteo da nešto improvizujem ,jer me jedan majstor iz kraja ubeđivao da mogu samo da promenim antifriz i da će sve biti ok

Tako da druže, teraj to negde gde će ti uraditi sve opisano, da bi bio siguran da si rešio problem...