Autor Tema: Antifriz - prljavština  (Pročitano 620 puta)

vesko78 i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže mirofaZapočeo temu

Antifriz - prljavština
« poslato: 08. Sep, 2025. 11:03 »
Pozdrav,

Novi sam na forumu, malo sam istraživao ali nisam našao odgovor na moj problem.

Uvezao sam automobil iz Njemačke , Octavia  2.0 TDI  2016 godište.
Na automobilu navodno je rađen veliki servis i ja sam odmah uradio i mali kada sam ga registrovao. 
Majstor je odmah rekao da ću imati probleme sa grijanjem preko zime zbog neke prljavštine unutar sistema za hlađenje motora.
Sve je bilo dobro prvih možda 2 sedmice i kada sam krenuo na brdovitije krajeve upalila mi se lampica da mi je nizak nivo antifriza.
Ja dospem, vratim se kući , vozao par dana po ravnom i  opet mi se upali lampica.

Odvezem majstoru i prilikom skidanja stare posude za antifriz  primjetili smo da je jako prljava i teška. Puna nekakvog metala i neke prljavštine.
On mi je objasnio da je to učestal problem u nekih automobila zbog sipanja G13 antifriza i ako sam dobro razumio dolazilo je do neke hemijske reakcije i onda se stvarala ta prljavština - otpad u čitavom sistemu hlađenja i zbog toga ću imati probleme kad dođe zima neće raditi grijanje.
Ja sam već tad razmišljao da pred zimu se taj komplet sistem ispere par puta i da se sipa antifriz svaki put novi međutim sad imam taj problem da negdje curi antifriz.
Poslije mjenjanja posude i sipanja novog antifriza naredni dan sam dosuo malo , rekao je da ću morati. Međutim opet je izvuklo koliko sam dosuo odmah naredni dan .
Možda i majstor prati ovaj forum , ne znam ali mene zanima komentar ostalih da li se neko susretao sa takvim problemom i šta najčešće bude i koliko su ti kvarovi skupi.
Baš mi je žao da octaviu kao auto mnogi su govorili da je dobra i eto baš mene zapadne model sa tim problemom. Ostalo mi je ok za sada.
Ona normalno vuče , nisam primjetio da ide nekakav dim, nismo primjetili da negdje curi antifriz, nema tragova ispod auta, kada smo prvi put ispuštali antifriz više je  bio vodenast...
Majstor spominje da bi trebalo čitav motor izvaditi pa ići redom gledati gdje nestaje antifriz.

U prilogu fotografije posude .

Ako se neko susretao sa tim problemom slobodno neka napiše šta je trajno riješenje ako ga uopšte ima   :( .

Lijep pozdrav!

• Vozi: Skoda Octavia 2016

Na mreži wkobre

Odg: Antifriz - prljavština
« Odgovor #1 poslato: 08. Sep, 2025. 15:54 »
Najbitniju stranu posude nisi slikao. Napred gde piše koja se rashladna se koristi, piše li možda na nemačkom "mit silikat"?
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

« Odgovor #2 poslato: 08. Sep, 2025. 16:12 »
Najbitniju stranu posude nisi slikao. Napred gde piše koja se rashladna se koristi, piše li možda na nemačkom "mit silikat"?

Da na toj staroj posudi je pisalo  "mit silikat" .

Na mreži wkobre

« Odgovor #3 poslato: 08. Sep, 2025. 16:15 »
Ajde vidi ima li kesa u toj boci. Izgleda kao na slici.

« Odgovor #4 poslato: 08. Sep, 2025. 16:42 »
Ajde vidi ima li kesa u toj boci. Izgleda kao na slici.

Ta posuda je bačena i zamjenjena je sa nekom novom i novim čepom da vidimo hoće li biti promjene u gubljenju antifriza. U staroj posudi nije bilo nikakve kese.

Na mreži wkobre

« Odgovor #5 poslato: 08. Sep, 2025. 16:45 »
Ako nije bilo kese, ceo sadržaj se rasuo, a usisao je i kesu. Mora da se ispira čitav sistem, ako se ne varam i da se menjaju hladnjaci. Javiće se neko stručniji od mene da potvrdi/demantuje i da više informacija..

Na mreži Warlock

« Odgovor #6 poslato: 08. Sep, 2025. 16:54 »
Moguce je da je neko kesu izvadio. Naravno tečnost je bila braon na zelenkastu. Auto dize temp i pregrijava se, grejanje u kabini bude skroz slabo ili ga nema. Itd itd.

Sve to se ispita pa se baca na posao
  • Vozi: Fabia

Na mreži vesko78

« Odgovor #7 poslato: 10. Sep, 2025. 21:33 »
Ja mogu da pojasnim ovu temu nažalost.... :(
Prošle godine kupio sam polovno vozilo, Škodu Octaviu 1.6 tdi, 85kw, 2019. godište, bio je kraj aprila, i proveravao sam pri kupovini kako radi klima, ne i grejanje  :). Ni na kraj pameti mi nije bilo da pogledam prelivnu bocu za antifriz, auto relativno nov u dobrom stanju, presao 122 hiljade...
Medjutim kada sam otvorio prelivnu bocu bila je kao ova sa slike , prljava sa nekim talogom na dnu i po obodima.
Antifriz neke narandzaste boje. Iščitao sam sam desetine tema na netu i nakon toga proverim grejanje i shvatim da ne greje desna strana - simptom zapušenog malog hladnjaka...
Na boci stoji mit silikat G13, ali kesa koju sam izvadio nije bila pukla, vec je sve bilo puno nekih sitnih opiljaka, kao neka, rđa...
Završilo se tako što sam otišao u ovlašćeni servis, gde su mi rekli da je to bio čest slučaj na mnogim modelima tog godišta, zbog korozije koju je izazvao antifriz G13. Odmah su rekli da je rešenje ispiranje celog rashladnog sistema i zamena malog hladnjaka i prelivne boce. Usput sam i uradio veliki servis....zamenjena vodena pumpa. Ispiranje se vrši nekom tečnošću koja se namenski koristi za to i košta preko 200 evra, valjda da neutralizuje koroziju koja se javila na bloku motora unutar rashladnog sistema, zato se i pojavila rdja i opiljci u rashladnoj tečnosti...
Nakon zamene rashladne tečnosti sipan je G12 EVO, ali se posle 4000 km ponovo pojavila neka skrama u tečnosti, što sam reklamirao...
Nakon još jednog  ispiranja ponovo je sipan novi antifriz....
Sada posle godinu dana i 10000 km izgleda da je sve ok, nema nikakve prljavstine, tečnost je bistra i sve delje ok...
Cenu neću da navodim, da ne bi pozlilo čitaocima....
moglo je verovatno i sve jeftine u nekom neovlašćenom servisu, stvar je izbora, ali nisam hteo da nešto improvizujem ,jer me jedan majstor iz kraja ubeđivao da mogu samo da promenim antifriz i da  će sve biti ok  >:(

Tako da druže, teraj to negde gde će ti uraditi sve opisano, da bi bio siguran da si rešio problem...

• Vozi: Octavia MK3 1.6 TDI

Na mreži bigor

« Odgovor #8 poslato: 10. Sep, 2025. 22:18 »
Zaprljana tecnost ukazuje na probijanje kompresije u rashladni sisten sto znaci da je problem s glavom motora.
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Na mreži zare

« Odgovor #9 poslato: 10. Sep, 2025. 22:19 »
Fića i Tristać sa vodom u hladnjaku nisu rđali a rđa auto star 5 godina.

Na mreži vesko78

« Odgovor #10 poslato: 10. Sep, 2025. 23:20 »
Ima u vezi sa ovim mnogo članaka, na briskodi na primer, nazalost kazem muka me naterala pa sam čitao sve to...
Nisu samo Škode bile pogodjene, nego generalno vozila iz VAG grupe. Ima slicnih primera na golfovima, audijima itd, sa sve istim simptomima i pratecim slikama.
U servisu kazu da je antifriz G13 bio bukvalno "korozivan" i u nekim sluvajevima u bloku motora je dolazilo do stvaranja.opiljaka rdje koji su se odvajali i taložili u sistemu rashladne tečnosti.... Zato ga sada i nema, sipaju neki G12EVO
Nije ovo na autu starom pet godina, da stvar bude gora to se pojavilo dista ranije.
Trebalo je obratiti vise paznje prilikom kupovine, mozda je i prodat zbog toga....
Kako god,
U mom slucaju sad je sve ok.
  • Vozi: Octavia MK3 1.6 TDI

« Odgovor #11 poslato: danas u 10:09 »
Hvala na brzim odgovorima.
Ima  li nekakva garancija i ako se odlučim na taj potez da promjenim glavu motora, hladnjake i šta god bude treblao da je to "trajno" riješenje?
Da ne bude vozim mjesec dana i opet se javi isti problem... Mislio da bih ga zapalio. :( :))