Autor Tema: Krajnji polozaj brisaca u voznji  (Pročitano 145 puta)

zare, Zdushan, nebra25 i 27 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži azimuth90Započeo temu

Krajnji polozaj brisaca u voznji
« poslato: juče u 17:04 »
Zdravo svima. Primetih sledece tokom voznje,pa ako neko ima resenje,bio bih zahvalan.
Upalim brisace na senzor za kisu,i primetim da kad se vrate,desni brisac ne legne u krajnju poziciju,vec ako tako na senzoru dugo stoji da se ne pokrene(tipa nema kise puno),on odradi jos jedan pomeraj i padne dole gde treba,a nekad se odmah namesti kako treba.
Kad ukljucim na prvu, drugu brzinu, tada verovatno odradi do kraja jer se brzo pomeraju pa ni ni ne primetim da li je do kraja sišao.
Takodje,kad aktiviram brisace rucicom na dole,po potrebi kad mi treba,tada nekad kao da cujem desni,brisac da takne u neku plastiku,kao da u krajnjem polozaju ode vise nego sto treba.
  • Vozi: Skoda Superb MK3 (2020 god)

Na mreži zzeelljjkkoo

Odg: Krajnji polozaj brisaca u voznji
« Odgovor #1 poslato: juče u 18:00 »
Не гарантујем да је тако, али чини ми се да сам по форумима налетао да се ти неки положаји брисача могу искодирати, нисам сигуран.
С обзиром да имаш дијагностику, гуглај мало и ти, па ако налетиш на та кодирања мало се поиграј, и подели искуства ако их буде.
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

« Odgovor #2 poslato: juče u 18:45 »
Hocu, gledao jesam ali ništa korisno još uvek. Ako nadjem, delim naravno...

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #3 poslato: juče u 19:18 »
Ако ChatGPT не халуцинира, онда на MQB платформи ипак нема таквог кодирања. Може да се искодира употреба сервисног положаја и оно да када се укине контакт брисачи не остану у некој позицији већ оду у нулту позицију.
Одређивање крајњег доњег и горњег положаја брисача је чиста механика, ваљда.  :(

« Odgovor #4 poslato: juče u 19:19 »
Da,na to sam i ja naisao. Ako je to sve mehanicki,sta moze da bude problem? Nije skidan mehanizam brisaca nikada,nije cackano oko toga.

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #5 poslato: juče u 19:23 »
Могуће је да се од старости и употребе ствари мало разлабаве, жлебови разлокају, итд...
Могуће и да су метлице можда веће од предвиђеног.
Треба детаљно преконтролисати положаје приликом рада.

Na mreži Zdushan

« Odgovor #6 poslato: juče u 20:10 »
Odsrafis, podesis i zategnes.
Sta kaze chgpt na to?

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #7 poslato: juče u 20:12 »
Што би рекао Срећко Шојић - "то сам и казо"!  :))

« Odgovor #8 poslato: juče u 20:28 »
Kako da znam sta da podesim kad se on nekad vrati a nekad ne u kranji polozaj. Meni je situacija da brisac dodje do jednog polozaja tipa 10mm iznad krajnjeg,i posle par sekundi, sidje sam u krajnji. A nekad ne,spusti se kako treba do kraja...

Na mreži Bingodalton

« Odgovor #9 poslato: juče u 21:25 »
Tako treba, nemoj drzati "ukljucene" brisace i bice dole ako ti toliko smeta.

2 su razloga za njihovu visu poziciju
- odmrzavanje, zagrevanje istih na visoj poziciji na sofersajbni gde duva ventilacija, a i grejaci su tu ukoliko ih imas.
- alternativno zaustavljanje brisaca, nekad gore, nekad dole. Metlica se ne stvrdne od stajanja, a mislim i da se zaustavi nekad savijena na jednu, a nekad na drugu stranu. Time se produzava vek metlice brusaca.

I mene nekad istripuje zvuk, upalim auto, a brisac se uvuce, pomislim sta se sad cuje.

Jedino sto mozes uraditi je da podesis ako su u visoj poziciji visoko. Ja desni samo malo vidim da viri u gornjoj poziciji.
Oni svakako imaju svoju poziciju, i nema svrhe postavljati ih nize, tj neces ni moci verovatno. A onda nece brisati soferku kako treba, u punom opsegu koji je moguc.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 280 4x4

Na mreži sebekkg

« Odgovor #10 poslato: juče u 22:14 »
Tako je meni na a4 b8, dokle god su uključeni brisači na auto, i ako je već senzor detektovao kišu brisači će biti na toj malo višoj poziciji, i spustiće se ako duže vremena se ne detektuju  kapljice ili ako se vrati poluga na "nulu".

« Odgovor #11 poslato: juče u 22:16 »
E to,tako je,upravo to se desava,samo sam cekao da potvrdi jos neko da im je tako. Bas tako,kad je na auto,nekad se vrati do kraja,nekad ne,a kad je u izabranoj brzini,tada dolazi valjda do kraja samo se zbog pomeranja ne vidi.

Na mreži AcoSk

« Odgovor #12 poslato: juče u 23:03 »
Bingodalton je sve lepo objasnio.
Funkcija gde menja polozaj kada su ugaseni je nazvana Alternating Park Position.
Moze da se kodiranjem ugasi do neke 2017-2019god, ali na novijoj MQB Evo platformi mislim da ne moze preko VCDS-a, Obdeleven-a isl. (Neka me neko ispravi ako zna tacno)

Jos bih dodao, pomenuti gornji polozaj dok brisaci rade u intervalu je aktivan samo na temperaturi ispod 5 stepeni (obicno je tako kodirano fabrički). I da, sluzi da se led sa metlica lakse otopi.