Autor Tema: Zeder, Igla, Alarm, Kasko... ili šta? Diskusija  (Pročitano 78596 puta)

0 članova i 15 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži zzeelljjkkoo

Odg: Zeder, Igla, Alarm, Kasko... ili šta? Diskusija
« Odgovor #195 poslato: 13. Sep, 2023. 07:33 »
Баш занимљиво!
Ово што су други кључари у немогућности да га направе је безбедносно потпуно у реду, јер се онај ко прави браву и кључеве добро осигурао и спречио да се то рашири, што је за нас власнике одлично.
А ово што Зедер исто не може да га направи је вероватно зато што они узимају готову браву и кључеве и можда их и не занима да праве кључеве, или је произвођач браве и ту ударио рестрикцију па ни њима не жели да уступи технологију за копирање кључева, што је опет безбедносно врло утегнуто и за нас кориснике добро, осим кад изгубимо кључ.  :(
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Van mreže hirurg

« Odgovor #196 poslato: 13. Sep, 2023. 07:57 »
Kljuc je bas specifican. Da se to lako kopira ne bi bili prva mehanicka zaštita godinama. Mada sam citao da postoje i kopije koje majstori na crnjaka po garazama montiraju za neke manje pare. Al navodno je dosta meksi matrijal koji se lako razbusi. Nisam kod sebe probao ali sam citao da nema sanse da se busi bez specijalnih alata koji nema da se kupi. Neke te burgije (borelji) za tvrde matrijale.

Na mreži AleksandarAca

« Odgovor #197 poslato: 13. Sep, 2023. 11:52 »
Ne treba zaboraviti, da Zeder ne stiti od dizanja vozila i cerupanja eksterijera i enterijera, tako da je ovavezna elektronska zastita plus.

Na mreži Ljuba

« Odgovor #198 poslato: 13. Sep, 2023. 12:03 »
Naravno da treba uciniti sve da se imovina zastiti od krađe ali cinjenica je da ako krimosi tipuju auto on ode pa sve da je parkiran u dnevni boravak.
  • Vozi: Fabia 2

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #199 poslato: 13. Sep, 2023. 12:06 »
Нормално, заштита треба бити вишеслојна, и зедер, и аларм, и каско, и шта год још коме падне на памет.
И понашање возача треба да је у складу са неким позитивним безбедносним навикама - не бити лењ да урадиш све што можеш, не заборављати све поукључивати, закључати, пазити где паркираш, не давати кључеве (ауто, зедер, ...) и даљинце никоме, осим када је то баш неизбежно, итд.

П.С.
Увек су добри примери из живота - својевремено продам колеги Југића који је имао ону плочицу на коју су се сводили и мешали каблови и која је за Југића била врхунска и механичка и електрична заштита, и украду му га. Питам како, знајући за ту плочицу, а он ми каже "било ми тешко сваки пут вадити и стављати плочицу", тако да је због лењости постао "донатор" Југића.
« Poslednja izmena: 13. Sep, 2023. 12:15 zzeelljjkkoo »

Na mreži observer

« Odgovor #200 poslato: 13. Sep, 2023. 12:49 »
Ja bih samo dodao da mi se ne svidja kada se kasko ubraja u zaštitu. Zaštita je kad sprečite da vam odnesu ili oštete auto. A kasko nije to. Kasko je samo delimična kompenzacija za već izgubljen auto. I to vrlo retko poštena kompenzacija.
Fokusirajmo se na stvari koje mogu da vam sačuvaju auto.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Na mreži maradona

« Odgovor #201 poslato: 13. Sep, 2023. 18:11 »
Ako dajes 15k i vise za auto osiguraj ga kasko..
Mada za početak nadaji auto posle konjaze,ad blue stigao si do zedera sta je sledece dok ne kupus auto mozda koje gume uzeti😄
Neces mi verovati, ali danas smo isli da pogledamo jedan i upravo pregledam forum vezano za gume. Nema zimske gume uz njega, samo letnje. Postoji mogucnost da cu do kraja sledece nedelje kupiti auto, ali otom-potom.
  • Vozi: Škoda Superb 3 140KW TDI DSG

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #202 poslato: 14. Sep, 2023. 18:50 »
Ево још једног егзактног податка.
Штета што се не наводе произвођачи и модели који су украдени, наравно искључујући оне који су украдени због возачке глупости и лењости.

https://www.kurir.rs/zabava/auto/4242434/mup-upozorava-vise-od-pola-ukradenih-automobila

Van mreže che_guevara

« Odgovor #203 poslato: 14. Sep, 2023. 19:11 »
Ja bih samo dodao da mi se ne svidja kada se kasko ubraja u zaštitu. Zaštita je kad sprečite da vam odnesu ili oštete auto. A kasko nije to. Kasko je samo delimična kompenzacija za već izgubljen auto. I to vrlo retko poštena kompenzacija.
Fokusirajmo se na stvari koje mogu da vam sačuvaju auto.
samo full kasko...učešće u šteti je 5%...koliko plaćaju od slučaja do slučaja, ne znam, ali sve je bolje nego ništa
a te igle, ekseri, kandže, alarmi, sirene i sl. gluposti su pouzdani koliko i kad ostavite auto sa ključem u cigan maloj...ko hoće da ukrade auto koji je naumio ukrašće ga, makar doneo dizalicu i odneo ga
  • Vozi: Škoda Kamiq 1.0 81/110 i Hyundai i20 1.25

Na mreži wkobre

« Odgovor #204 poslato: 14. Sep, 2023. 19:37 »
Bravo! Bukvalno tako i ja mislim. Ako se neko namerači baš na taj auto, taj će ga ukrasti na ovaj ili onaj način, pa tačno i da je miniran. Policija teško da tu može puno da uradi. Mada jednom poznaniku su pronašli nakon 7 godina auto Reno Megan kabrio, u Crnoj Gori u drugoj boji je bio kada su mu vratili. Imam i drugi primer, kada je drugar u Mostaru izašao do prodavnice i vratio se do auta, nije ga bilo. U pitanju je Grand Cherokee, do dana današnjeg nikada nije nađen, prošlo je 15 godina. Tako da treba dosta sreće i stvari da se pogodi da bi se pronašlo vozilo, a često ide i u delove.
Kasko je definitivno najbolje rešenje.  bravo2
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #205 poslato: 15. Sep, 2023. 07:56 »
Све је данас комплексно, па и ова проблематика.
Као што сам раније писао, заштита аута, по мени, мора бити вишеслојна. Што значи да прво возач/и морају поштовати неке норме понашања које умањују могућност да се возило отуђи.
Прво, а из претходног чланка сте чули који је то број, да не остављају ауто са упаљеним мотором нигде, поготово, не дај Боже, са децом у колима. И кад паркирају да пазе где паркирају (осветљење, заклоњеност, дрво, ...).
Друго, уградити сваки стандардан облик заштите, и механички и електронски (зедер, игла, канџа, аларм, ОБД, блокаде мењача, ...), колико се финансијски може. И наравно, редовно користити све то што је уграђено. Мислим да је одлично и поред свега од ових стандардних видљивих система направити и неки наизглед нестандардан систем типа прекида струје на неком систему аута а да се активира прекидачем, магнетом, чиме год.
Укратко, поставити потенцијалном лопову што више препрека, што видљивих што невидљивих, и на сваком нивоу заштите одређени број "мајстора" ће одустати.
И треће, ако је ауто баш толико вредан и некоме интересантан па ће га дизалицом дићи на шлеп и одвести, Боже мој, онда је последњи слој заштите каско, додуше то је заштита возача не аута, али бар делимично помаже.
И надам се да никоме неће требати то искуство активирања каска за украдена кола, али ако се деси, нека се припреми да ће добити значајно мање средстава него што мисли и што је тржишна вредност аута (немам искуства са скупоценијим колима и са неким евентуално специјалним каско полисама ако такве постоје).

И за другаре који имају фул каско, а евентуално то не знају, јер нису детаљно читали услове и уговоре (као што сам и ја тек пре 3-4 године прочитао иако користим каско последњих 15 година), да знају да код крађе за активирање каска морате имати оригиналну саобраћајну и два оригинална кључа.
Зашто ово напомињем? Код нас у породици сад имамо три возача и најлакше нам је било држати саобраћајне у колима, међутим, откад сам прочитао услове каска то се променило и саобраћајна је увек код возача не у колима.

Na mreži observer

« Odgovor #206 poslato: 15. Sep, 2023. 09:53 »
Kod kaska je upravo caka u ovome što je kolega Željko iznad naveo - za svoj auto dobićete daleko manje nego što očekujete. Osiguravajuće kuće nisu dobrotvorne ustanove već izrazito profitno orijentisane organizacije. Bukvalno vam je bolje da od momenta kupovine umesto uplate kasko premija, tu kintu odvajate na stranu i praktično odmah počnete da štedite za novi, manje će boleti.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #207 poslato: 15. Sep, 2023. 10:27 »
Друже @observer не бих се сложио да је боље штедети са стране уместо уплаћивати за каско, у смислу да ћеш са стране оставити само онолико колико колико плаћаш каско, а поготово да ћеш од тога имати за нова кола.
Говорим из личног искуства јер сам на скоро свим колима, осим на овим последњим која су стара 3 месеца, активирао каско и просто могу да израчунам да оно што сам покрио каском је више него што сам уплатио до сада за каско. Већина нас нема гаражу и није у прилици да паркира ауто на неко сигурно место, тако да смо изложени једни другима на јавним паркинзима, те нас очас посла неко огребе, очеше, поцепа браник, разбије се шоферка, откине ретровизор, и уколико су кола новија и желиш да их вратиш што ближе фабричком стању, у моменту ти "затреба" пар стотина до хиљаду-две еврића, а на Супербима и Кодиацима вероватно и доста више, такође, можеш и ти да будеш крив у неком чукању са пристојном штетом и онда је каско спас (нормално, уколико си испоштовао услове каска - без алкохола и без грубог кршења прописа), да не говорим да не дај Боже неко кола украде.
Јесте да код крађе компензација не буде потпуна, али то је правило које знаш, и дефинитивно је боље нешто него ништа.

Van mreže hirurg

« Odgovor #208 poslato: 15. Sep, 2023. 10:28 »
Bas tako. I nikad kasko necu uzeti! Jer to je kao imas sve ali sitnim slovima pise da to nije bas tako i da ima nekog sranja dodatno. Drugim recima pederaj.

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #209 poslato: 15. Sep, 2023. 10:40 »
Расправа око каска можда може личити на ону расправу "шта је старије, кокош или јаје" (мада кажу да је доказано да је кокош старија).
На основу свог искуства, уз све те заврзламе и зачкољице, ја сам, за сада, због каска у финансијском плусу, и с обзиром да плаћам на рате, то му дође као нека штедња, јер ко може себи гарантовати да никада неће бити крив у чукању или да му неко неће оштетити кола.
Говорим са аспекта некога ко је у последње време узимао нове аутомобиле и ко жели да они увек буду са оригиналним деловима и оригиналном фарбом.