Autor Tema: Škoda Scala problem Računar  (Pročitano 1218 puta)

0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže vojislav58Započeo temu

Škoda Scala problem Računar
« poslato: 30. Dec, 2025. 22:22 »
Imam skalu, 2021 goište, 1.0 tsi, manuelni 5 brzina. Nov akumulator kupljen pre 4 meseca sa start stop funkcijom, sve do sad radio bez greške. Krenem na posao prekjuče on mrtav, neće ni da otključa na dugme. Zovem taksi, upalimo ga na buster, svetle EPC i check engine lampice. Ja kontam ok, i sa starim akumulatorom sam imao isti problem kad je bio pri kraju, kad ga ugasim i upalim ponovo te lampice nestanu, valjda će i sad tako. Odem do grada parkiram, vratim se za dva sata, dam kontakt, struje ima, ali neće da upali. Ni da zavergla.  Probam još par puta, na kraju upali. Kad sam došao kući skontam da kad dam kontakt i pustim računar da odradi svoje i pogasi sve one lampice na tabli i onda probam da upalim neće ni da pisne, a ako odma okrenem ključ do kraja pali bez problema. Kao da mu računar ne dozvoljava da upali kad se učita. Kad ga vozim ide normalno, ne ograničava obrtaje ali EPC i check engine stalno svetle i start stop sistem ne radi, javlja grešku na ekranu. Jedan majstor mi je uradio dijagnostiku i rekao da mu javlja nekoliko grešaka ali mu računar ne dozvoljava da ih obriše. Probao sam da stavim novi duracell akumulator, 50ah, po šasiji, ali isto se ponaša. Ovaj koji je sad u njemu je verovatno neki kinez od 60ah, ja tipujem da on pravi problem ali uvek sam vozio neke starudije ova moderna elektronika mi je špansko selo. Sad su praznici, do posle srpske nove godine niko ne radi pa ako neko ima da podeli svoja iskustva, mišljenja i preporuke nek se ne ustručava, otvoren sam i zahvalan za bilo kakav savet.
  • Vozi: Scala

Na mreži Warlock

Odg: Škoda Scala problem Računar
« Odgovor #1 poslato: 01. Jan, 2026. 20:33 »
Da li je aku novi kodiran?
  • Vozi: Fabia

« Odgovor #2 poslato: 02. Jan, 2026. 15:56 »
Nije, nisam pre ovoga imao problema pa mi nije ni palo na pamet da treba da ga kodiram

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #3 poslato: 02. Jan, 2026. 16:12 »
Ако си мењао исти за исти, односно ставио исти капацитет и потпуно исту технологију, можда за прву руку није неопходно кодирати.
Али је ипак препоручљиво да се промени серијски број акуа, макар један карактер, да систем добије инфо да је стављен други аку.
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži sebekkg

« Odgovor #4 poslato: 03. Jan, 2026. 18:30 »
I ako nemaš na njemu onaj bcm kod samo u vcds-u zameni zadnji broj. Pod uslovom da je istih karakteristika, kao što je Željko napomenuo.

« Odgovor #5 poslato: 04. Jan, 2026. 22:31 »
Nije isti, novi je 60ah, stari je bio mislim 50ah originalni iz fabrike.

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #6 poslato: 04. Jan, 2026. 22:53 »
Онда кодирање што пре!
Ако имаш неку дијагностику релативно је једноставно.

« Odgovor #7 poslato: 21. Jan, 2026. 16:46 »
Pre cu kupiti novi, ima li neko preporuku koji je najbolji za skalu? Boch, Varta ili neki treci?

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #8 poslato: 21. Jan, 2026. 19:21 »
Сада је вероватно најбољи онај за који се даје најдужа/најбоља гаранција.
По могућности да се узме негде да гарантују да ће у случају било каквих проблема са акуом у гаранцији одмах бити замењен, а не да се шаље на некаква испитивања и провере.

П.С.
Кодирање је потребно у сваком случају.