Nema tu nikakvog problema sa kvalitetom metana, prvi put cujem to, kao i to da se resava custom mapom motora, da ne kazem remapom.
Problem je sto crkavaju lambda sonde, sto je i normalno, jer su u vecini slucajeva sva ta vozila prešla finu kilometrazu.
Kao sto je napisano iznad, najbolje kupiti OEM sondu ili makar neku krstenu marku kao npr Delphi (OEM je Delphi), NGK isl.
Da naglasim, jako je bitno koja sonda je neispravna, ona pre ili posle katalizatora.
- Sonda pre kat. utiče na sam rad motora, jer fino regulise smešu. Kada je ona neispravna postoje razni simptomi, nepravilan rad na leru, veca potrosnja, pa i missfire itd. itd.
- Sonda posle kat. nema nikakvog uticaja na rad motora. Ona sluzi kao sonda za dijagnostiku da li katalizator radi svoj posao ili ne. Kada je ona neispravna moze samo sijati check engine i to je to.
Radi lakseg raspoznavanja (i samih gresaka) na dijagnostici prva sonda je oznacena kao Bank1 senzor 1, a druga bank1 senzor 2
Ja bih uz sondu zamenio i svecice, takodje po mogućnosti originalne ili NGK (koji je i OEM proizvodjac). Obavezno po originalnom kataloškim broju svecice koje su predvidjene za CNG motore.
Sto se tice remapa, pre neku godinu sam sreo coveka koji je radio remap na svom 1.4TGI 110ks. Na nekih 130-135ks ide. Nije se zalio ni na sta, niti je imao nekih problema zbog toga.