Autor Tema: Karoq 1.6 TDI iskustva  (Pročitano 201 puta)

1 Član i 42 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži Br@n@Započeo temu

• RallyeSport
  • Ugled: 2
Karoq 1.6 TDI iskustva
« poslato: juče u 15:54 »
Pozdrav svima,

Nisam uspeo da nađem temu u kojoj se pominje konkretno Karoq sa 1.6 TDI (116ks) motorom, pa rekoh da pokrenem istu...

Naime zanima me kako se pokazao 1.6 TDI motor od 116ks u Karoq-u - u smislu pouzdanosti, nekih uobičajnih kvarova/boljki, potrošnje u gradu i naravno ono standardno problema sa DPF, EGR, AdBlue (SCR)...?  Kakav je u poređenju sa 2.0 TDI što se tiče pouzdanosti i eksploatacije u uslovima gradske vožnje? Koliko sam video 1.6 TDI bi trebalo za razliku od 2.0 TDI da ima isključivo Delphi dizne (ako je to uopšte u današnje vreme minus) i neke verzije 1.6 TDI imaju AdBlue (SCR) ili imaju sve koje su ugrađivale u Karoq-a?!

Na mreži Warlock

• Laurin&Klement
  • Ugled: 6
Odg: Karoq 1.6 TDI iskustva
« Odgovor #1 poslato: juče u 16:13 »
Karoq motor 1.6 tdi sa resenim malim bolestima koje je 1.6 imao u prethodnim verzijama. Do 2018 godine nema Adb. Svi imaju Delphi tako je. Nisu se pokazale lose, s vremena na vreme aditiv nasuti da ih ocisti. Takodje preporuka za Adb aditiv sipati i nikad neces imati problema. Sto se tice motora neces imati problema. Mali potrosac. Prijatelj ga ima pa ti kazem iz prve ruke. Ako te jos nesto zanima tu sam.
  • Vozi: Fabia

• RallyeSport
« Odgovor #2 poslato: juče u 16:34 »
Da, primetio sam da je ta 2018. godina bila prelomna kod VAG koncerna, da su tada morali dodatno da pooštre emisije gasova pa su pored GPF na benzincima ubacili i SCR kod 1.6 TDI. Samo nisam bio siguran da li je to kod Karoq-a krenulo odmah u startu sa SCR kao novog modela u gami ili se mozda ta prva serija iz 2017 provukla bez SCR. Mada ne znam koliki je  SCR zapravo minus ili možda i plus (naravno ne mislim na strani ekologije i gasova nego ako kojim slučaju pomaže  DPF/EGR dvojcu da se sporije zapuše I samim tim duže traju), ali svakako je ozbiljan trošak ako je potrebna zamena Adblue dizne ili kompletnog sistema ako dođe do kristalizacije uree, što svakako nije retkost...Elem da li su toj reviziji iz 2018. godine ispravili još nešto osim dodavanja SCR-a? S obzirom na to da je ranije (od kada se pojavio 1.6 tdi) uvek važilo da je 2.0 tdi motor daleko pouzdaniji i bolji izbor ne samo po pitanju snage i obrtnog momenta. Takođe da li 1.6 tdi na Karoq-u u varijantantama sa manuelnim menjačem ima plivajući zamajac ili kojim slučajem fiksni kao što imaju neke druge Škode sa tim motorom?

Na mreži Warlock

• Laurin&Klement
« Odgovor #3 poslato: juče u 16:54 »
Sto se tice Adb sipaj aditiv i pola rezervoara i uzivaj. Kupuj flasiran a ne na pumpama. Sto se tice menjaca ima plivajuci zamajac.
Sto se tice voznje. Auto je pouzdan. Kolega puno putuje. Stize svuda. Lep odziv gasa do nekih 140. Preko tog je lenj i sporije ubrzava. Iz tog razloga je svoj cipovo i dobio umesto 115 150 konja. Kaze drugi auto.

Sto se tice prejasnjih 1.6 tdi i ovih novih, bolesti su bile problemi sa diznama i sa hladnjakom EGR. Kasnije to reseno i nema problema.

Adb nema ama bas nikakve veze sa DPF. Dizna se nalazi posle DPF i ubrizgava u izduv ureu koja pravi hemijsku reakciju sa štetnim azotnim oksidima i pretvara ih u paru i bezopasni azot.

2.0 motor nije za gradsku voznju, ima probleme sa regeneracijom i cesto im to pravi probleme. Za putovanje je ok. Doslo je doba kad se auto mora pazljivo birati. Takodje smatram da su dizeli za izbegavanje.

• RallyeSport
« Odgovor #4 poslato: juče u 19:18 »
Možda je to što si napisao "kolega puno putuje" ključno. Pod "puno putuje" verovatno se odnosi na dosta vožnje na otvorenom što je u vreme današnjih dizelaša najpozeljniji režim vožnje za što manje problema sa DPF/EGR... Svakako slažem se da u današnje vreme treba dobro otvoriti oči šta kupuješ jer u suprotnom sledi kajanje natenane. Takođe smatram da za grad treba ako je ikako moguće zaobići dizelaša u širokom luku, ali ni današnji benzinci ne obećavaju previše sa GPF-om, tri cilindra i slično... Od kada je to počelo da važi da je 1.6 tdi bolji za grad od 2.0 tdi? Za 2.0 tdi znam iz prve ruke da je u uslovima pretežno gradske vožnje neminovan u najboljem slučaju problem sa čestim regeneracijama i podizanjem nivoa ulja (vraćanje nafte u karter) i crkavanjem EGR-a, a neretko i samog DPF-a... Od koje godine su nastupila poboljšanja na 1.6 tdi od početka proizvodnje Karoqa ili sa revizijom 2018 nakon ubacivanja SCR-a?

Na mreži Warlock

• Laurin&Klement
« Odgovor #5 poslato: juče u 19:31 »
Pa recimo ovako. Prvi motor 1.6 tdi se pojavio 2009 godine i ugradjivao se do 2015 negde. Posle je izasao nova verzija 2014 i ugradjivala se do 2017, nakon tog je uradjena revizija i dobio se model od 2017 do 2020 plus godine.
E sad ako se uzme auto 2017 godiste moze imati obe verzije motora.

• RallyeSport
« Odgovor #6 poslato: juče u 20:41 »
Pa da, taj 1.6 tdi iz 2009 je onaj iz serije prvih vw common rail motora i nije se baš nešto proslavio. Imao je problematične Continental dizne. E sad jesu već na ovom iz 2014. godine ispravili sve te nedostatke ili tek sa ovom revizijom iz 2018 godine i nakon "ubacivanja" SCR-a?

Na mreži Warlock

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: danas u 04:53 »
2017 reseno sve od bolesti tog motora.

• RallyeSport
« Odgovor #8 poslato: danas u 13:41 »
Znači 1.6 TDI od 2017 sa SCR i nema greške! Ne znam ja sam više za varijantu bez AdBlue pa i sve da nema problema sa njim :-)
Elem što se tiče regeneracija po gradu i kritične količine pepela - je l i dalje 80g gornja granica, kada pređe 50-60g već je kanal i regeneracije po gradu na 100-tinak km kada motor pređe 150-200k km su kao dobar dan i naravno dizanje nivoa ulja i vraćanje nafte u karter :-(

Na mreži Warlock

• Laurin&Klement
« Odgovor #9 poslato: danas u 14:46 »
80g i dalje granica. Ocistis dpf i gas dalje. Ne pali regeneraciju prije 250km. Zavisno od godisnjeg doba. Zimi se pali naravno

Benzinac je zakon. Nema da boli glava.