Autor Tema: Karoq 1.6 TDI iskustva  (Pročitano 4556 puta)

2 članova i 105 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži Mareska

• Laurin&Klement
  • Ugled: 1
Odg: Karoq 1.6 TDI iskustva
« Odgovor #15 poslato: 17. Apr, 2026. 10:47 »
Za potrošnju tog motora mislim da sam stručan presao sam sa njim +300.000km mogu ti reci bez da trcim kod drugara koji ga ima ili cekam slavu da pitam kumovog strica koji ga isto ima...
Motor je stvarno stedisa doduše ja sam imao od 120ks,ali to je isto grad mi nije prelazio 6.5l sa sve klimom magistrala i do 130km/h 5l i manje. Mana mu je egr dva sam promenio i tada cistio i dpf vec posle 200k/km počinje da nervira sa ucestalom regeneracijom. Razmisli Jos jednom koliko faktora uzimas u obzir,najmanji je problem gel kesice u posudi sa antifrizom..
  • Vozi: Superb

Na mreži Br@n@Započeo temu

• RallyeSport
  • Ugled: 2
Odg: Karoq 1.6 TDI iskustva
« Odgovor #16 poslato: danas u 15:17 »
S razlogom su skuplje veruj. Sto se tice filtera na benzincima nema tu nikakvih problema ako se auto vozi kako treba. Dakle opste poznato da benzinci imaju temperature izduvnih gasova mnogo vece od dizela. Takonda on vrsi pasivnu regeneraciju svaku voznju kad je podigao radnu temp. Ljudi pricaju i pišu na forumima da ne osete da auto to uopste radi. Velicina filtera svakako nije merodavna, benzin nije zagađivac ni blizu kao dizel. I manje vise na filter uticu lose motorno ulje, i loš benzin. Svakako preporuka da se s vremena na vreme sipa neki od aditiva, da bi se sistem održavao. Sto se tice potrošnje. Nemoj gledati fabricke, ono što piše za dizel motore je fantazija za oci i mozak ljudi ali u realnosti znamo svi da to nije ni blizu tako. Prijatelj kaze da u BG ide potrosnja i do 8 litara. Auto put 150 potrosnja 8l, medjugradska nekih 6l do 80 90. Ako se voze ogranicenja onda moze i 5.5. Ali to je jako jako malo. Ja sam imao sa 1.5 tsi. Grad je znao da bude kad je bas špic, letno vreme i klima da dodje do 9.5 ali bas retko. Dsg je bio auto. Neka prosecna potrosnja je bila oko 7l

Potrošnja goriva je relativna stvar, i relativno je šta ko smatra gradskom vožnjom. Recimo sa 2.0 TDI 140ks motorom u uslovima kratkih relacija po Beogradu, uzbrdo-nizbrdo nisam uspeo da spustim prosečnu potrošnju po bordu 8l/100km (realno još veća), dok neki eto mogu po gradu (semafori, kreni-stani, popodnevne gužve) mogu da spuste 1.5 TSI ili 1.6 TDI ispod 6 litara. Svakako  po samoj konstrukciji  turbobenzinac bi morao da troši više od turbodizela slične snage, tako da sve do 2 litra veće potrošnje benzina u ustim uslovima vožnje u odnosu na dizelaša mislim da je i više nego prihvatljivo, ako nema nekih dodatnih za*bancija sa TSI motorom u odnosu na TDI. To ispadne nekih 150 evra više na 10.000km što nije neka razlika.