Autor Tema: Opruge amortizera, Octavia  (Pročitano 4186 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže CkommyZapočeo temu

Opruge amortizera, Octavia
« poslato: 03. Feb, 2014. 17:09 »
Pozdrav svima,
Imam jedan problem i zamolio bih sve koji znaju nesto o tome da napisu. Naime, pukla mi je opruga na desnom prednjem amortizeru (inace vozilo je Skoda Octavia, 1.9TDI 77kw, 2006. god.) i sad se pojavio problem pri nabavci druge. Trazio sam da kupim nove opruge, obzirom na to da mi je majstor rekao da je najbolje da mijenjam i drugu jer vozilo nece biti najbolje izbalansirano (ili sta vec) ako ostavim jednu staru i stavim jednu novu. Sve je to u redu, medjutim saznao sam da se te opruge oznacavaju nekim bojama (kod mene je recimo: plava, 2x narandzasta i zelena), ali ni u jednoj radnji ne mogu da nadjem opruge sa tim bojama.U svim radnjama po katalogu, na osnovu broja sasije i podataka o vozilu,  izbacuje opruge sa bijelom i zelenom bojom. Zanima me, da li bas moram da nadjem opruge sa istim bojama kako sto su kod mene na vozilu, ili je samo bitno da su na obje opruge iste boje? Pretpostavljam da ove koje katalog pokazuje odgovaraju, ali opet da pitam.

Hvala unaprijed!

Van mreže Filip

Odg: Opruge amortizera, Octavia
« Odgovor #1 poslato: 04. Feb, 2014. 02:15 »
kao i za sve ostalo - po broju šasije auta nađi kataloški broj dela (u ovom slučaju opruga), i po tom broju naruči ili kupi deo, to je sve, dakle bitan je broj koji određuje deo, a ne boja kojom je deo ofarban
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

« Odgovor #2 poslato: 04. Feb, 2014. 09:39 »
Pa, tako sam i ja mislio. Hvala u svakom slucaju..

Van mreže nightrider

« Odgovor #3 poslato: 04. Feb, 2014. 14:45 »
Koliko se secam kada sam je kupovao bile su dve opcije ogibljenja,
klasicno i poviseno. Tako da obratis paznju!
Ne znam kako ti je pukla opruga, mogao bi da nam napises ali znam da prvi put cujem da je nekom pukla opruga, a posto to nije cest slucaj ni na vecim kilometrazama, na tvom mestu uzeo bih polovnu bez problema.
U tom slucaju bih samo pazio da je sa dizelasa skinuta posto nisam siguran da li je benzinski motor mozda laksi pa samim tim i opruge slabije, a zna se da fabrike vole da ustede gde god mogu.

Van mreže Filip

« Odgovor #4 poslato: 04. Feb, 2014. 15:43 »
Ako ćemo u detalje bilo je 3 vrste ogibljenja: standardno, povišeno i sportsko.

Nema potrebe ni na šta posebno da obraća pažnju, ni šta da se misli, dovoljno je da se preko broja šasije proveri koje je na auto išlo vešanje i po njemu poruči ili pazari odgovarajući deo. Kupovinu jedne polovne opruge tek ne bih tek savetovao.
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #5 poslato: 04. Feb, 2014. 16:35 »
Ja sam kupovao prednje opruge pre skoro 10 god na tadašnjem autu jer je jedna bila pukla (pukao i otpao jedan krug prednje leve opruge). Ono što su mi, sećam se, svi tada savetovali je: kupi obe prednje, kupi nove i kupi za tvoj motor/šasiju.
Naravno, možeš i samo jednu i to polovnu, ali ja to ne bih radio.
  • Vozi: Yeti

« Odgovor #6 poslato: 13. Maj, 2014. 15:52 »
Hvala ljudi na odgovorima, kupio sam obje nove, zamijenio i sve je ok. :D Moze lock na temu, ako tako funkcionise! :D