Autor Tema: Iznenada se povecao se broj obrtaja - Razlog?  (Pročitano 3420 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zeka_rsZapočeo temu

• Active
  • **
  • Ugled: 2
Iznenada se povecao se broj obrtaja - Razlog?
« poslato: 13. Feb, 2014. 19:31 »
U pitanju je motor sa karburaturom na mojoj feli 1.3, danas upalio normalno, vozio nekih 6 km i dosao kuci, kad na leru zakucava1200-1500 obrtaja, ne moze manje. Isto se ponasa i na plinu i na benzinu, benzin oko 1400-1500, plin 1200-1300. Na plinu je inace bio malo nizi. Zanima me sta je, preporuke, savjeti. Nevjerujem da se samo seraf za ler gas poremetio, sumnjam na automatski saug. Da li on moze zastekati ili nesto slicno. Kad skinem poklopac filtera sve klapne su normalno otvorene i rade.

Savjet kakav?
  • Vozi: Felicia 1.3 benzin-plin

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
  • Ugled: 23
Odg: Iznenada se povecao se broj obrtaja - Razlog?
« Odgovor #1 poslato: 13. Feb, 2014. 20:07 »
Hoce tako da se ponasa kad se otkace dve tanke opruge od automatskog sauga. pa nece da vraca i drzi tako visoke obrtaje u leru. na slici mozes i videti koje su te dve male opruge nalaze se na osovini izmedju karburatora i nosaca sauga.

• Active
  • **
« Odgovor #2 poslato: 13. Feb, 2014. 20:11 »
vidjecu sutra kako se ponasa, ako bude isto vjerovatno je nesto oko toga, mozda je i pukla, bolje bi bilo da se otkacila samo  :D

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
« Odgovor #3 poslato: 13. Feb, 2014. 20:15 »
Nisam jos cuo da puca uglavnom se otkaci. ako se otkacila pa se ne slalazis oko vrewcanja slobodno pisi imam jedan karburator posebno dole pa mogu tacno da uslikam i postavim sliku. mada imas moj diy remont karburatora. pa tu pogledaj slike. mozda pomogne.

• Active
  • **
« Odgovor #4 poslato: 13. Feb, 2014. 20:35 »
nevjerujem da je to toliko komplikovano, veci mi je problem doci do toga, skini plin, izvadi crijevo od plina pa.....  :D

pokusacu nekakva ogledala da zavucem da vidim da li se otkacila prije nego sto krenem razvaljivati

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
« Odgovor #5 poslato: 13. Feb, 2014. 21:02 »
sto da skines crevo od plina kod mene je iznad to jest u kucistu filtera pa kad odvrnem sva tri srafa silazi kuciste filtera i u njemu plin sa crevom zajedno. dobro do duse vidjao sam dosta razne nacine kako je resen plin. :) u svakom slucaju ako zapne javi.

Van mreže Nemanja

• Laurin&Klement
« Odgovor #6 poslato: 13. Feb, 2014. 23:48 »
ja koliko znam posebno imas d astelujes plin na rasprcivacu a gorivo na karburatoruako je noviji tip plin,

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: 14. Feb, 2014. 01:11 »
ja koliko znam posebno imas d astelujes plin na rasprcivacu a gorivo na karburatoruako je noviji tip plin,
rece lepo da se desava isto i na plin i na benzin to ili saug ili zapinje leptir(ili sajla od gasa koja pomera leptir)

Van mreže Nemanja

• Laurin&Klement
« Odgovor #8 poslato: 14. Feb, 2014. 01:39 »
ok,

• Active
  • **
« Odgovor #9 poslato: 15. Feb, 2014. 16:52 »
Prvo se izvinjavam sto sam zapoceo temu pa se nisam javio dan i po. Nisam stigo zbog obaveza i posla.

Hvala za savjete. Problem sa rijesio, nisu bile opruge, niti sajla niti je leptir zapinjao. Na fotki sam obiljezio dio koji je zastekao. Gledajuci da se nisu one opruge otkacile slucajno dirnem ovu plastiku i gle cuda smanji se malo obrtaji, ja onda je pravo pomjerim i vratise se obrtaji na nekih 700-800 kako su i bili. Poslije sve normalno radi.

Za sta sluzi taj dio ne znam, ali eto ja sam rijesio problem na takav nacin. Ko zna neka detaljnije napise za sta to sluzi da bi eventualno ako se nekom isto desi, da zna kako rjesiti stvar. Sitnica, a kod nas bi majstor debelo to naplatio jer bi vjerovatno rekao da su otisle i dizne i membrane i sve moguce  ;D

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
« Odgovor #10 poslato: 15. Feb, 2014. 21:26 »
E pa prijatelju necu da te razocaram ali sam 99,9% ubedjen da tebi zapinje leptir ali od drugog grla. jel hoce da zariba ili da se potrosi malko osovina pa unutar leptir napravi sebi leziste pa ne legne kako treba pa ne zatvara otvor. a inace ta plastika sluzi kao poluga za otvaranje drugog grla dok su manji obrtaji jer on polse pri vecim obrtajima otvara dalje preko vakuma.

Predlog probaj daj veci gas da ne kazem do kraja. pa da vidis jel vakum posle povlaci tu plasticnu polugu i dal otvara drugo grlo i kako se vraca. vakum taj crni deo vuce na gore a ta zuckasta plastika se zaokrece suprotno u smeru skazaljke kad pocne da otvara drugo grlo.

• Active
  • **
« Odgovor #11 poslato: 16. Feb, 2014. 19:04 »
probao sam ovo danas sto si mi rekao, radi sve normalno, nigdje nista ne zapinje, uredno se otvara - danas sam presao nekih 200 km isao sam ne neki put, sve je kao i prije

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
« Odgovor #12 poslato: 16. Feb, 2014. 19:17 »
super samo obrati paznju da vraca drugo grlo to koliko znam je boljka tom karburatoru. mozda je bilo samo malo zapelo pa je moralo rucno da se vrati... vozi i uzivaj... :)

• Active
  • **
« Odgovor #13 poslato: 16. Feb, 2014. 20:07 »
hvala svima sa savjete, bio je to takoreci prvi kvar na mojoj skodi kako je imam pa sam se iznenadio  :D

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
« Odgovor #14 poslato: 17. Feb, 2014. 02:03 »
samo je vozi i na benzin nemoj da ti osusi membrane i osovine na karburatoru.