Ispravka posta koji sam napisao u ovoj temi:
Danas uradio mali servis i prešao na ulje Mobil Super 2000 10w40. Po savetu majstora (mišljenje je njegovo subjektivno) nije svako ulje za svaki motor i ne treba tu mnogo eksperimentisati, već sipati ono koje većina koristi i koje se već dobro pokazalo i dokazalo - znači Castrol ili Mobil, a konačan izbor je pao na Mobil, jer misli da će potrošnja ulja biti manja. Ovo ulje ne ispunjava VW 502.00 standard (samo 501.01, ACEA A3), ali u tehničkom uputstvu za moj auto (2001.) stoji da Fabie benzinci mogu čak i ulje standarda VW 500.00 i ACEA A2 da koriste (uz 502.00 i 501.01)
Takođe, (po njegovom mišljenju) istočeno ulje Motul 6100 Synergie 10w40 nije bila dobra ideja za VW 1.4 16v motor - bilo je crno i puno vode u njemu (koja je stvarala skramu na čepu) i ako nije došlo do prodora antifriza u ulje i istočeno je nakon svega 6000km, a za to vreme ga je potrošio preko litar. Mada, bilo je u motoru 12 meseci, a auto je pretežno vožen po gradu na kratke relacije.
Videćemo kako će se Mobil 10w40 ulje pokazati. U slučaju da dođe do povećanja potrošnje i ovoga ulja - sledeća zamena bi moralo biti vrlo skupo, ali zasigurno nalbolje ulje u tom viskozitetu i za vremešne motore, a to je Mobil 1 Peak Life 5w50.
Inače, ja sam prvobitno hteo da pređem na neko od ulja nemačkog proizvođača Fuchs TITAN, jer imaju ubedljivo najbolje karakteristike (bar na papiru). Problem je što ga u Beogradu trenutno nema u maloprodaji ni jedna jedina radnja i niko ne želi da ga naruči od generalnog uvoznika iz Novog Sada koji ga ima na lageru. Ovo ulje je dobilo pohvale na svim forumima i sigurno je vrlo traženo, ali eto - niko od trgovaca ga neće u svojoj prodavnici. Ovo je Srbija!