Ali, nigde ne piše da je propisano sintetičko ulje za 1.4 16v motor sa kodom AUB, jedino ako su od 2001. do 2004. nešto menjali, a u praksi nisu ništa menjali.
U javnosti se priča da svi VW motori 1.0 i 1.4 pravljeni od 1995. godine zahtevaju ful sintetičko ulje, ali gde to piše? Ja nikada nisam pročitao ništa zvanično o tome. A, tek ako se obiđu stranice proižvođača ulja i uđe u pretraživač ulja po tipu automobila, odnosno motora, to je tek pravo šarenilo podataka - jedni preporučuju samo najnovija i najskuplja ulja, a drugi bukvalno sve što imaju u proizvodnom programu.
Interesantan je primer stranice MOTUL-a. Pre godinu dana, kada sam tražio ulje za svoj auto, njihov pretraživač mi je izbacio (za AUB motor): odlično - 8100 X-ces; vrlo dobro - 6100 Synergie 10w40; dobro 4100 Turbolight 10w40. U međuvremenu su sve promenili, tako da njihov pretraživač (za isti motor) izbacuje 3 vrste ulja serije 8100. A, šta se promenilo na motoru napravljenom pre 10-15 godina, da odjenom mora da koristi samo ulja najnovije generacije?