Autor Tema: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)  (Pročitano 252140 puta)

0 članova i 44 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži sds21

Odg: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)
« Odgovor #1155 poslato: 01. Jun, 2024. 19:27 »
Pozdrav @Stalker. Jedno pitanje za vas.

Vozimo Fabiju 3 1.2 tsi (presla 105.000km) i Rapid 1.0 tsi (85.000km). Do sada smo sipali Castrol Magnatec Professional 5w40 OE, ali sada ga je sve teze naci. Nude mi Castrol Magnatec 5x40 C3, kao i 5w40 A3/B4. Da li mogu i ova ulja? Ili ici na neka druga, Total, Motul?
  • Vozi: Skoda Rapid 1.0 TSI Drive MY2018, Skoda Fabia 1.2 TSI 2015

Na mreži wkobre

« Odgovor #1156 poslato: 01. Jun, 2024. 20:22 »
Nisam Stalker, ali mogu da preporučim  :))
Za oba auta: https://www.motul.com/cz/en/products/8100-x-clean-5w30--2

Edit: sada je moderno sipati 509.00 u te motore iliti 0w20, što je van pameti po meni i ne vredi doplatiti. Ovo sa linka je fantastično  bravo2
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Van mreže Stalker

« Odgovor #1157 poslato: 02. Jun, 2024. 17:27 »
Bejah odsutan sa samo wi-fijem ... pa mal(k)o kasnim.
Saglasan sa prethodnim.
Inače, može i 0W-40 ili 5W-40 sa VW 502.00 uz intervale zamene na 15000 km.
Osim Motul-a i Castrol-a, može naravno i Total (INEO LL ili MC3 u 5W-30, MC3 i u 5W-40, pa i Quartz 5W-40 kao adekvatno i relativno jeftino rešenje). Naravno, još sijaset brendova dolazi u obzir ali da ne širimo priču (neka ostane samo na spomenutima). Pozz

Na mreži wkobre

« Odgovor #1158 poslato: 02. Jun, 2024. 18:10 »
Osećaj kada ti Stalker podrži post  =))
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Na mreži sds21

« Odgovor #1159 poslato: 03. Jun, 2024. 09:15 »
Hvala puno svima na savetima.
  • Vozi: Skoda Rapid 1.0 TSI Drive MY2018, Skoda Fabia 1.2 TSI 2015

Van mreže SerDar

« Odgovor #1160 poslato: 16. Avg, 2024. 16:37 »
Zdravo Stevo, zdravo svima. Molim Stevu za misljenje oko transmisionog ulja, tacnije za manuelni menjac Peugeot Partner-a 2007god., 1.9D, 51kW.
Odlucio se za Ravenol, koji sama fabrika preporucuje po njihovoj tablici da to bude RAVENOL GETRIEBEOEL PSA SAE 75W-80 sa sifrom: 1222100, medjutim su mi zastupnici Ravenola kon nas u MK greskom poslali AVENOL SSG SPEC SYNT LKW GETRIEBEÖL SAE 75W-80  sifre:1221100, linkovi u prilogu.
Pa me interesuje dali ce ovo odgovarati kao zamena ili da vratim. Stvarno bih hteo da razumem vise da protumacim ove tehnicke podatke ali ipak se trenutno uzdrzavam toga.
Zamolio bih ako moze tvoje misljenje.
Unapred zahvalan,
SerDar.

https://www.ravenol.de/en/product/getriebeoel/getriebeoele-fur-schaltgetriebe-und-antriebsachsen/ravenol-getriebeoel-psa-sae-75w-80
https://www.ravenol.de/en/product/getriebeoel/getriebeoele-fur-schaltgetriebe-und-antriebsachsen/ravenol-ssg-spec-synt-lkw-getriebeol-sae-75w-80
  • Vozi: VW passat B7

Van mreže sassa

« Odgovor #1161 poslato: 17. Avg, 2024. 14:11 »
Pitanje za postovanog Stalkera; Sobzirom na ove vrućine, dali ima smisla obraćati pažnju na ,,Kinematic Viscosity at 100°C ,, prilikom kupovine mot.ulja ?
  • Vozi: Golf VI 1,4 16v

Na mreži AcoSk

« Odgovor #1162 poslato: 17. Avg, 2024. 21:07 »
@sassa, odgovorice ti i Stalker, a ja cu ti reci samo da su temperature ulja (a i rashladne tečnosti) iste i leti i zimi.
Ulje okvirno oko 100c (od 90 i nesto do 120ak).
Razlika je samo u vremenu postizanja radne temperature ulja (a i rash. tecn.).

Van mreže sassa

« Odgovor #1163 poslato: 18. Avg, 2024. 09:05 »
Hvala na brzom odgovoru.
Postavio sam pitanje jer sam primetio da na ovim visokim temperaturama kada sam na auto putu, i malo brže vozim, tenperatura ulja bude i 117-118 stepeni. I tada mi auto ima veću potrošnju ulja, za razliku od zime, predpostavljam da ga sagoreva.

Van mreže Stalker

« Odgovor #1164 poslato: 18. Avg, 2024. 11:29 »
Hvala AcoSk. Uglavnom, to je to. Senzor meri temp. na mestu koje bi trebalo da predstavlja neku "srednju" temp. ulja, ali nije uvek (baš) tako. Ulje ima različite temp. u različitim delovima motora, i varijacije mogu biti velike (npr. od 50 do 250 kako navodi Mobil, ali to su zaista ekstremi i mereni u delu sekunde specijalnom opremom, pri postizanju radne temp. razlike su znatno manje (npr. ±20 °C, osim baš između cilindra i klipa, gde je zaista preko 200 cel. ali kratko vreme).
Dakle 80-100 cel. je neka radna temp. Leti i pri višim obrtajima te dugim relacijama (tipično auto-put, usiljeno preko uobičajenih obrtaja) je nešto više, do 120 je o.k. (bilo je ranije, kod nekih modela i više).
Upravo to objašnjava i povećanu (ili bolje reći "pravu" (prava bi bila da nisu letnji uslovi, zapravo)) potrošnju ulja tada. Jedostavno veća je isparljivost a svakako deo i sagori (deo i baš preko tih para od ulja). Ipak, 1-2-3 dl na 1000 km je uobičajeno (normalno*) i nije ni za kakvu brigu.
*za svaki motor, više ili manje, zavisno od konkretnog motora

Van mreže sassa

« Odgovor #1165 poslato: 18. Avg, 2024. 11:59 »
Hvaka, Stalker.
Imaa li onda smisla obraćati pažnju na ,,Kinematic Viscosity at 100°C ,, prilikom kupovine mot.ulja, jer vidim da idu u rasponu od 10-11, pa do 14 mernih jedinica u istoj gradaciji ali kod različitih proizvodjača. ?

Van mreže Stalker

« Odgovor #1166 poslato: 19. Avg, 2024. 08:53 »
Poštovani,
Nije tolika razlika u istoj visk. gradaciji. Za 5W-30 je od 10-12 i to sveukupno ali ispod 11 su uglavnom Low HTHS ulja (ACEA C2 npr.). 5W-40 ima raspon od 13,5 do 15 ali uglavnom 14 ili 14,4.
Ovo su neke srednje (nominalne) vrednosti i mogu se razlikovati od serije do serije.
Nije posebno bitno ali svakako viša vrednost indirektno utiče na manju potrošnju ulja (mada jedva merljivo). Značajniji je podatak o (Noack) isparljivosti ulja, gde je za VW norme 10% neki standard (za VW 504/507 i nešto manje) a što manje to bolje.
Pozz

Van mreže SerDar

« Odgovor #1167 poslato: 19. Avg, 2024. 10:39 »
Postovani Stalker, zamolio bih za vas komentar oko ovo transmisiono ulja.
Radi se za ulje za manuelni menjac Peugeot Partner-a 2007god., 1.9D, 51kW.
Odlucio se za Ravenol, koji sama fabrika preporucuje po njihovoj tablici da to bude RAVENOL GETRIEBEOEL PSA SAE 75W-80 sa sifrom: 1222100, medjutim zastupnici Ravenola kon nas u MK su mi greskom poslali RAVENOL SSG SPEC SYNT LKW GETRIEBEÖL SAE 75W-80  sifre:1221100, linkovi u prilogu.
Pa me interesuje dali ce ovo odgovarati kao zamena ili da vratim. Stvarno bih hteo da razumem vise da protumacim ove tehnicke podatke ali ipak se trenutno uzdrzavam toga.

Unapred zahvalan,
SerDar.

https://www.ravenol.de/en/product/getriebeoel/getriebeoele-fur-schaltgetriebe-und-antriebsachsen/ravenol-getriebeoel-psa-sae-75w-80
https://www.ravenol.de/en/product/getriebeoel/getriebeoele-fur-schaltgetriebe-und-antriebsachsen/ravenol-ssg-spec-synt-lkw-getriebeol-sae-75w-80
  • Vozi: VW passat B7

Van mreže Stalker

« Odgovor #1168 poslato: 19. Avg, 2024. 16:53 »
Poštovani,
Iz servisa su Vam poslali pogrešno ulje. Doduše nije ih teško pomešati, naročito ako se gleda (samo) šifra. Da su imali proizvode ispred sebe, verovatno ih ne bi pomešali.
Iako slična, ova ulja se razlikuju. Karakteristike nisu toliko različite ALI verovatno je sastav drugačiji (što se ne vidi direktno). Ovde ne mislim samo na bazno ulje (smešu istih) već pre svega na aditive.
Mislim da kad im objasnite (da poslato ulje nema PSA B71 2315 (što je zahtev)) neće biti problema da ulje zamenite (uz eventualnu doplatu, vašu ili njihovu ... poštarina će doduše uvek biti na vaš račun, makar je tako u Srbiji u 99% slučaja, doduše znam makar jedan koga se dobro sećam (da je vraćena roba bila po njihovom trošku iako je greška bila više moja, ali su mi poslali šta sam zaista želeo da naručim (doduše radilo se o knjigama, ali tu je poštarina još veći deo cene).
Pozdrav!

Van mreže sassa

« Odgovor #1169 poslato: 20. Avg, 2024. 08:35 »
Značajniji je podatak o (Noack) isparljivosti ulja, gde je za VW norme 10% neki standard (za VW 504/507 i nešto manje) a što manje to bolje.
Pozz

Dali ovaj podatak stoji na ambalaži ?