Autor Tema: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)  (Pročitano 229287 puta)

0 članova i 27 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži Mareska

Odg: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)
« Odgovor #915 poslato: 27. Jul, 2021. 16:50 »
Zašto bi prelazio 5w30 je gušće i svakako će mu više prijati na toj kilometrazi.
  • Vozi: Superb

Van mreže rope21

« Odgovor #916 poslato: 27. Jul, 2021. 17:36 »
Mislio sam preci na Shell Helix ect c2/c3 0w30. Navodno se shell hvali boljim odazivom na gas i ciscim radom i ispusnim plinovima, vozi se dosta gradske voznje i logikom bi se trebao brze zagrijati motor. Ali i dalje vagam prednosti i mane prelaska pa pitam je li neko to dosad radio i kakva su iskustva?
  • Vozi: Škoda Octavia 1.6 TDI CR, 2011 Elegance

Van mreže slobodanalex

« Odgovor #917 poslato: 27. Jul, 2021. 18:34 »
Ja sam sipao Shell Helix Ultra Professional AV-L 0w-30 vw504/507 do 330.000 km dok nisam prodao auto, potrosnja ulja je oko 0.5l od servisa do servisa (15.000 km).
  • Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue

Van mreže AcoSk

« Odgovor #918 poslato: 27. Jul, 2021. 22:17 »
Zašto bi prelazio 5w30 je gušće i svakako će mu više prijati na toj kilometrazi.
Gusce dok je hladno (5w naspram 0w), kada se ugreje (na radnu temp) gustina je ista (30).

Van mreže Stalker

« Odgovor #919 poslato: 28. Jul, 2021. 20:57 »
Dok je motor u dobrom stanju trebalo bi da je svejedno.
Ipak, u praksi potrošnja 0W-30 ulja uvek bude veća od 5W-30 (kod starijih motora).
U principu bih uvek birao 5W30, ali vredi probati i 0W-30 (ne znači da će biti lošije ... kao ni bo zna šta bolje, sve su to nijanse).

Van mreže rope21

« Odgovor #920 poslato: 29. Jul, 2021. 16:19 »
Dok je motor u dobrom stanju trebalo bi da je svejedno.
Ipak, u praksi potrošnja 0W-30 ulja uvek bude veća od 5W-30 (kod starijih motora).
U principu bih uvek birao 5W30, ali vredi probati i 0W-30 (ne znači da će biti lošije ... kao ni bo zna šta bolje, sve su to nijanse).
Bojim se i da se motor nije naviko na 5w-30 da ne bi javljao greske sa senzorima pritiska  :))
  • Vozi: Škoda Octavia 1.6 TDI CR, 2011 Elegance

Van mreže Stalker

« Odgovor #921 poslato: 13. Avg, 2021. 12:51 »
Da, lepo (šaljivo) rečeno.
Verovatno - ne. No, ako već nije od početka 0W-30 nijansa prednosti za 5W-30.

Na mreži Mareska

« Odgovor #922 poslato: 29. Sep, 2021. 03:53 »
Gospodine Stevo da li je ovo "pravo" nemačko(iako mislim da se puni u Belgiji) ulje po kvalitetu kao čuveni fuchs i recimo  ravenol?

Van mreže Stalker

« Odgovor #923 poslato: 29. Sep, 2021. 10:36 »
Da.
(i da ne bude samo toliko, ne prave se u Nemačkoj ali im je tamo centrala)
btw. cenim ova ulja i mislim da su kvalitetna i vrlo isplativa.
(Naravno, nisu premium kategorija (ni brend) kao Fuchs ili Ravenol, nego ulja standardne klase (industrijski prosek, ali renomiranih proizvođača).
Dobar odnos kvalitet/cena, ako su i lošija od pomenuta dva brenda, to su nijanse.
Ono što je najbitnije, sigurno ispunjavaju svoje specifikacije i možete mirno da vozite sa njima.

Na mreži Mareska

« Odgovor #924 poslato: 29. Sep, 2021. 11:29 »
Konkretno i korektno kao uvek hvala.
Bežim od jakih brendova i volim da kupujem direktno od uvoznika. U principu je klasa mannola? Za sada sam zadovoljan identično mi je wolf ulju. Ja sam fan havolina, ali ga već neko vreme u mojoj specifikaciji nema kod trigeme.
Hvala jos jednom vrv cu nastaviti da ga koristim..

Na mreži Lykos

« Odgovor #925 poslato: 06. Okt, 2021. 09:29 »
Imam jedno glupo pitanje pošto sam početnik: da li treba menjati ulje na godinu dana, pošto sumnjam da ću preći 10000/15000 km u sledećih godinu dana?
  • Vozi: Škoda Octavia mkII 1.9 TDI

Van mreže shuxx

« Odgovor #926 poslato: 06. Okt, 2021. 09:32 »
Preporuka je da se menja na 12meseci. Mada sumnjam da ce biti ista lose i do 18meseci.
  • Vozi: Škoda Fabia MK II 1.4 TDI

Van mreže Vladare

« Odgovor #927 poslato: 19. Okt, 2021. 11:27 »
Pozdrav za sve! Bicu kratak…od pre tri meseca sam vlasnik golfa 5 1.4tsi 122ks, 2008god. ispod haube na kartici pise da je u njemu shell 5w30 etc. Za 3000km koliko sam napravio nisam primetio potrosnju ulja, auto se vozi umereno, gradska i medjugradska voznja bez nekih teranja u obrtaje…na satu je 208.000km. Pre ovog servisa koji je radjen kod nas(shell ulje) u servisnoj sam nasao da je sipan castrol. Koje bi bilo najkvalitetnije ulje koje mogu da koristim, cena ne igra ulogu. U prilici sam da kupim sebi ulje u nemackoj, holandiji, francuskoj… Hvala na pomoci…

Van mreže Vrbas

« Odgovor #928 poslato: 20. Okt, 2021. 10:43 »
Modirča je do pre par godina imala isto ali nisam ga video u Srbiji bar 10 god. tako da je više bilo servisno i od kad nema Zastave verovatno da su samo rasprodavali zalihe (ne verujem da su ga proizvodili ili bar ne iole značajnije količine).
Proizvode ili bar prodaju Optima ulja i dalje po RS, evo i kataloga proizvoda https://modricaoil.com/Product/Products/putnicka-vozila-motorna-ulja
Nije neki premali izbor, makar za starija vozila, VW specifikacije podrzavaju (neka od njih)
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 43kW

Van mreže Stojke87

« Odgovor #929 poslato: 20. Okt, 2021. 19:34 »
Veliki pozdrav i poštovanje Stalker-u i moj duboki naklon za ogroman profesoonalizam i znanje koje se tiče poznavanja motornih ulja u auto i moto industriji, a koje putem ove teme sa nama deliš.

Imam jedan da kažem problem, odnosno više nedoumicu pa bih te zamolio za mišljenje.

Trebam uskoro da radim mali servis na vozilu pa sam danas poručio delove za isti, a sa njim i motorno ulje Castrol 5w30 LL (što je pretpostavljam long life). Međutim, danas u toku istraživanja neta naišao sam na dva slična ulja:

Castrol Edge 5w30 LL i
Castrol Edge Professional 5w30 LongLife 3.

Da li mi približnije možeš objasniti u čemu je razlika između ova dva ulja i da li sam ne daj Bože pogrešio u izboru i pravljenju porudzbenice na internetu, a najviše zbog činjenice da na vozilu imam DPF filter, pa se brinem da li oba ulja po pitanju održavanja istog jednako dobro rade svoj posao?

Inače vozilo je Škoda Octavia karavan 4x4 TDI,  16V CR, 140ks, 2011. godište.

Unapred zahvalan.
  • Vozi: Škoda Octavia 2.0 tdi 4x4, 16v CR, 140ks 2011

Pretraga foruma [Google]