Autor Tema: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)  (Pročitano 310125 puta)

vbucevac, Goran2, Lignjoslav i 45 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Stalker

Odg: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)
« Odgovor #855 poslato: 12. Dec, 2020. 16:29 »
Poštovanje Stevo,
u tdi (bez dpf-a) od 74kw da sada sam koristio Mobil esp 5w30 i zadovoljan sam. Sada sam dobio preporuku za Total quartz ineo long life 5w30 koje je takođe vw507, ali ~30% jeftinije.
Koliko je total ineo ll lošiji od mobila esp?
Inače ne prelazim puno, ali uglavnom gradska vožnja, ulje menjam na 10-12000km ili na 1.5 god.

Poštovanje,
Mobil 1 je svakako sam vrh ALI ni Total NE zaostaje. Ispunjavaju iste standarde (doduše Mobil nešto više njih; ali deo toga je "nivo kvaliteta") tako da je teško reći da je Total lošiji.
Ako i jeste (što nije izvesno, baš) onda su to nijasne. Svakako se više isplati, a naročito na kratkim intervalima zamene ulja (kao što je kod vas). Za tako mali interval zamene bilo koje ulje sa 504/507 bi bilo o.k. Kako god, Total je među jefinijima a među (naj)boljima, pa mu dođe sam vrh optimalnih rešenja.
Pozz

Van mreže Desmo

« Odgovor #856 poslato: 12. Dec, 2020. 19:56 »
Možete nastaviti sa istim uljem nema nikakvih problema. "Oil Finder" izbacuje mnogo opcija što je dobro (ni sa jednom nećete bitno pogrešiti). S obzirom na cca. 250k km i da nemate DPF, bilo koje SAE 5W-40 dolazi u obzir (i smanjuje troškove). Ako cena nije problem (a nije s obzirom na LL ulje, koje ste do sad koristili) neko ulje sa značajnim udelom PAO baznih ulja bi bilo veoma dobro rešenje.
Npr. VST.

Hvala puno na odgovoru, znaci razlika izmedju SMP i VST je sto je drugo full sintetika? Hteo bi najbolje za motor posto automobile retko menjam.

U drugo vozilo 1.9 tdi ASZ oznaka, 96kw sipam RAVENOL VMO SAE 5W-40, kilometraza je tu negde oko 250.000, nadam se da je to ok.

• Vozi: BMW M47

Van mreže Robby

« Odgovor #857 poslato: 13. Dec, 2020. 17:23 »
Ako uzima petrol(taxaco) nek uzima litarska pakovanja,ista je cena kada se preračuna svakako su svezija pakovanja.
Nema pravila,u manjim mestima u Vojvodini  ima samo 1L pakovanja, na 2 mesta smo gledali, sva su 2017, 18.
Verovatno u BG i NS imaju veci obrt. U provinciji i dalje narod zanesen Castrolom,sem u Subotici i okolini, i kome ja odnesem,ima taj Ravenol,mnogo dobro ulje,ali zdravo skupo,no bas jeste original. U  Bosch servisu su meni 5,6g sipali Havoline,po meni izuzetna ulja,Chevron Belgium i to je jedino mesto gde se prave.Ako bih birao ulje od "velikih",onda bih njih koristio.  E,sad,presli smo na jeftinija,a i dalje dobra ulja. Petrol bi trebao da daje i neki popust,ali se ne angazuju...
Ono sto ce biti u igri jeste Valvoline uz FAM, vec su izgurali Pakelo iz poljoprivrednih programa,a dugo su bili servisna ulja za Steyr. Ja sam,a i g.Stalker verovatno i dalje, misljenja da ima dosta kvalitetnih regionalnih ulja,INA,MOL,Lukoil pa i Petrol/Texaco.
Ako imate nekog iz kruga prijatelja sa agro karticom,Lukoil uvek daje 15% popust,sto je za respekt.
  • Vozi: Seat Ibiza 1,4 16v 63kW LPG 2007, Škoda Scala 1.5 evo2TSI 2024

Van mreže Mareska

« Odgovor #858 poslato: 13. Dec, 2020. 17:46 »
Bas sam sinoć gledao na petrolu litarsko pakovanje 2020 god, pritom imam 10% popusta. Ja sam prezadovoljan sa mannolom, volim da eksperimentisem sutra bas sipam wolf pa da vidim kakvo je ono.
  • Vozi: Superb

Van mreže Robby

« Odgovor #859 poslato: 13. Dec, 2020. 18:15 »
E, taj WOLF smo zaboravili,to je odlicno ulje! Oni su uz Mogul best buy odnos cena/kvalitet. Ali da je Gazelakomerc.
Omv,Mol su skupi,Lukoil kako koji,a i ljudi kad vide na kantici Rumuniju,poplase se...lepo od Petrola za tih 10% dobro su se setili,ne znam na koji fazon,ali ok. Steta, ne bih da im budem antireklama,stvarno smo gledali 18,17 cak i 16 smo vidjali, na 2 pumpe,ali bez obzira,ulja im jesu ok,ali da su sveza. U Subotici je INA otvorila diskont maziva, sa prijateljima kupimo karton 12x1 i bude korektan popust. Imaju svasta,zadovoljni,imam napismeno iz Zagreba da jesu original. U takvim manjim specijalizovanim prodavnicama je isto dobro kupiti ulje. I ja ponekad napravim eksperiment,sad ne idem tako u HU,ali ima par kandidata koje sam naciljao npr.Rowe,Orlen,Eurol,Cepsa...

Van mreže Mareska

« Odgovor #860 poslato: 13. Dec, 2020. 18:20 »
Videcemo za wolf(da gazela uz rabat 15%)meni je merilo ako do 7,8k ne počne da ga troši i ne čuju se hidropodizaci dobro ulje, a petrol i mannol ispunjavaju te uslove mannol čak i preko 10 k gura bez zvuka. 10% na petrol program i 14 din na dizel ostvarujem kao taxi.

Van mreže Stalker

« Odgovor #861 poslato: 14. Dec, 2020. 09:27 »
Hvala puno na odgovoru, znaci razlika izmedju SMP i VST je sto je drugo full sintetika? Hteo bi najbolje za motor posto automobile retko menjam.

U drugo vozilo 1.9 tdi ASZ oznaka, 96kw sipam RAVENOL VMO SAE 5W-40, kilometraza je tu negde oko 250.000, nadam se da je to ok.

VST je sintetičko ulje sa velikim udelom PAO baznih ulja, te ako cena nije problem - preporučujem.
VMO je za taj motor odlično ulje! (i ima VW 505.01 što je bitno jer prethodno - nema).
Naravno uz fiksne intervale zamene.

Van mreže Mareska

« Odgovor #862 poslato: 20. Dec, 2020. 15:58 »
Došao red i na wolf sipali pa ćemo videti..

Van mreže Robby

« Odgovor #863 poslato: 20. Dec, 2020. 19:25 »
Mareska,
Javljaj cim pre svoje iskustvo sa tim WOLF-om (koje ce biti dragoceno). Moze se dosta nauciti iz taxi uslova eksploatacije.
Ovo ulje bi trebalo biti veoma dobro, ima zvanicni approval MB 229.51 i VW 504/507.

Van mreže Mareska

« Odgovor #864 poslato: 20. Dec, 2020. 20:35 »
Videcemo meni je merilo posle 6,7k km ako se nečuju hidropodizaci i nema drastičnog trošenja, znak da je ulje kvalitetno.

Van mreže Desmo

« Odgovor #865 poslato: 21. Dec, 2020. 02:00 »
Pozdrav Stalker, ako moze preporuka, koji Ravenol da sipam u M47 2003, nema dpf, ima kat, 247.000km na satu.
Malo sam zbunjen jer mi oil finder izbacuje svasta. Do sad sam sipao 5w30 SMP.
Bmw 320d 110kw, zamene ulja i filtera radim na 10.000km

Hvala!

Možete nastaviti sa istim uljem nema nikakvih problema. "Oil Finder" izbacuje mnogo opcija što je dobro (ni sa jednom nećete bitno pogrešiti). S obzirom na cca. 250k km i da nemate DPF, bilo koje SAE 5W-40 dolazi u obzir (i smanjuje troškove). Ako cena nije problem (a nije s obzirom na LL ulje, koje ste do sad koristili) neko ulje sa značajnim udelom PAO baznih ulja bi bilo veoma dobro rešenje.
Npr. VST.

VST je sintetičko ulje sa velikim udelom PAO baznih ulja, te ako cena nije problem - preporučujem.

VST izgleda postoji samo 5-40, nema 5-30. Da li odgovara neko od ova dva:

https://www.ravenol.de/en/application-area/passenger-cars-1/ravenol-vmp-sae-5w-30/

https://www.ravenol.de/en/application-area/motorsport-1/ravenol-rep-sae-5w-30/
  • Vozi: BMW M47

Van mreže Stalker

« Odgovor #866 poslato: 22. Dec, 2020. 10:18 »
Da, oba su BmW LL-04 te o.k. I oba su na bazi PAO ... i veoma slična.
Praktično svejedno. Za nijansu (nijanse) mi se više sviđa drugo navedeno (mada je sa TBN od 8,1 malo i preko granice C3, ili da kažemo na samoj granici, ali i to mu ide u prilog).

Van mreže Vladaocty

« Odgovor #867 poslato: 25. Dec, 2020. 12:43 »
Cao ljudi, zamolio bih za savet oko kupovine ulja za sledeci mali servis.
Automobil: Skoda octavia 1.6 75kw , 2001 god na satu uskoro 300.000 km, voznja mi je 80% gradska po Beogradu(dakle katastrofa) prelazim godisnje oko 10.000km
Standardi u fabrickoj knjizici: Multigrade high lubricity oils: VW 500 00, 502 00; Multigrade oils: VW 501 01, Acea A2² ili A3²
Trenutno u automobilu  total quartz 7000 10w40.
Novac nije presudan faktor,trazim za ulje koje ce mi produziti vek motora. Takodje mi nije bitan faktor da produzavam interval zamene, svakako jednom godisnje menjam.

Gledao sam ulja poput Valvoline Max life 10w40, Valvoline Syntpower 5w40, Shell Helix hx7 10w40 i shell helix ultra 5w40.
Naravno sugestija bilo kojeg drugog ulja je dobrodosla.
Hvala unapred
  • Vozi: Škoda Octavia 1.6 2001

Van mreže Stalker

« Odgovor #868 poslato: 25. Dec, 2020. 13:57 »
Neko od navedena (dva) SAE 5W-40, naročito s obzirom na pretežno gradsku vožnju.
Dodaj tu i Total Quartz 9000.
Naravno i bilo koje slično ACEA A3/B3/B4 (Motul, Ravenol, Kroon, Castrol (A3/B4 Magnatec), Havoline Ultra, G-energy F-Synth, itd. i sl), ali ne bih dalje širio priču (ako tri nisu dovoljna, neće biti ni 33).
Pozz

Van mreže Mareska

« Odgovor #869 poslato: 25. Dec, 2020. 16:22 »
Ljudi ne mogu da shvate da nepostoji najbolje ulje i time opterećujemo gospodina Stevu. Generalno svako ulje koje ispunjva spec za Vas auto je dobro ako se redovno menja. Postoje ulja koja više ulazu u marketing i samim tim su skuplja.. Ja bi Stevu "čuvao" za neke konkretnije stvari.