Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
skodaforum.RS
»
ŠKODA FORUMI
»
Motor Menjač
»
Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)
Pretraga foruma [Google]
Stranice:
«
1
...
79
80
Idi dole
Autor
Tema: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!) (Pročitano 235453 puta)
Mareska
i 26 gostiju pregledaju ovu temu.
Stalker
Laurin&Klement
Like ukupno: 111
L&K ugled:
+48/-1
Odg: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)
«
Odgovor #1185 poslato:
23. Sep, 2024. 13:06 »
5W30
Jest' "da kasno Marko na Kosovo stiže" ali kad je hitno bolje na poruke (mada ni to nije garancija da mogu odgovoriti u danu ili u par njih).
Srećom:
1) Već si dobio isti odgovor (nadam se u roku)
2) Nisi pogrešio ni sa 0W30 (ali za auto u "dnevnoj sobi" potpuno nepotrebno)
Pozz
Sačuvana
sheytan
Style
Like ukupno: 9
L&K ugled:
+1/-0
«
Odgovor #1186 poslato:
23. Sep, 2024. 13:14 »
Hvala puno!
Uzeo pomenuti 5w30, sutra se sipa
Sačuvana
Vozi: Forester 2.0 2008., Tucson 1.6T 2023.
(Ima 1 Like)
zare
Laurin&Klement
Like ukupno: 6
L&K ugled:
+35/-16
«
Odgovor #1187 poslato:
24. Sep, 2024. 20:18 »
Pozdrav Stevo
Jedno PSA pitanje
. Citroen C3 1.1 fabrički TNG, 2009. god. prva serija do 2009. god. prešao 200000 (ko zna koliko), ne troši ulje, vozi se pretežno grad 5-6 km u jednom pravcu.
Po VIN broju Service Shedule (mada ga vidi kao C3 II) kaže 5w-30 2290 sa i bez C2, pa 0w-30 2312 pa 5-10w-40... praktično sve.
Total selektor sada kaže Ineo ECS 0w-30, Shell zbog TNG-a 5w-40 a bez TNG-a 5w-30, mada je pre par meseci bilo malo drugačije... svi (i Mobile) su za TNG preporučivali 5w-40.
Šta izabrati, treba li zbog TNG-a i gradske vožnje odstupiti od nečeg "fabričkog"? Ima li svrhe ići na 0w-30 ACEA C1, ostati na 5w-30 ACEA C2 ili ići na malo deblji C3? Taj motor postoji 30-40 godina, vozio se i na 15w-40, ne sumnjam da će i sa 5w-40 biti dobro...
Nevezano za ovaj slučaj, da li generalno u motore koji idu na 5w-30 bez problema može 0w-30?
Nabacao sam malo više pitanja...
.
Sačuvana
dRagojlo
Ambition
L&K ugled:
+0/-
«
Odgovor #1188 poslato:
25. Sep, 2024. 16:45 »
Jedno kratko pitanje vezano za marku ulja... Da li je u tolikoj meri Ravenol VMP 5w30 bolji od Castrola 5w30 professional longlife III?
Oduvek sam sipao Castrol i nemam nikakvih problema a vidim da se u poslednje vreme taj ravenol dize u nebesa... razlika u cenu izmedju ova dva ulja je neznatna pa ne znam vredi li promeniti i probati Ravenol ili ostati na Castrol-u?
Sačuvana
Vozi: vw passat
Stalker
Laurin&Klement
L&K ugled:
+48/-1
«
Odgovor #1189 poslato:
26. Sep, 2024. 07:50 »
@zare
: Ma piči 5W-40 i uživaj! Konstrukcija motora i starost (manje-više) te pređeni km (naročito) ne "vuku" ka lakotečljivim uljima.
0W-30 se može koristiti umesto 5W-30 ukoliko ispunjava iste specifikacije (npr. VW 504/507). Treba voditi računa da li je 0W-30 sa nižim HTHS od "default" 5W-30 jer generalno nije uvek "da može" (ne 100%). Ipak, za ovim nema neke preke potrebe kod nas, jer smo sve bliže mediteranskoj klimi (a ne onoj u Severnoj Evropi gde tako nešto ima više smisla).
Sačuvana
Stalker
Laurin&Klement
L&K ugled:
+48/-1
«
Odgovor #1190 poslato:
26. Sep, 2024. 07:59 »
99% stručnih ljudi neće komentarisati razlike između brendova, a naročito ne javno.
(potpuno ih razumem, nezahvalno je, a može se "popiti" i tužba, pa ...)
Osim toga (znači prethodno na stranu), veoma je teško tvrditi da je ulje A bolje od ulja B (čak i kad je A premium brend a B nije, a ovde su oba "premijaša" pri čemu je (čak) Castrol "jači" brend).
Dakle, ako ste zadovoljni Castrol-om (a zašto ne bi bili?) moj savet je da nastaviti sa istim.
Castrol ima dužu tradiciju premium brend-a i "ne može da omane".
Ravenol je noviji brend i uspešno se nameće u toj kategoriji. Problem je što ne može biti jeftiniji jer im je formulacija često skuplja (zbog većeg korišćenja PAO baznih ulja).
Upravo ulje koje pominjete je na PAO bazi pa se nameće kao nestandardno. Ipak, samo zbog toga NE mora da bude bolje. Razlike su u nijansama (svakako). Kod modernih ulja baza (mešavina baznih ulja) mora da ispuni standarde za visoko kvalitetna ulja (obično III grupa baznih ulja kao minimum). Tu može (a ne mora) da se doda i malo estera i/ili PAO baznih ulja što poskupljuje formulaciju a ne garantuje veći kvalitet već maksimalno nijansu.
Nekad ni toliko (može biti i kontraproduktivno, počevši od lošijih rastvaračkih osobina PAO ulja, pa do "sto i jednog" razloga). Sve u svemu, aditivi su ti koji čine kvalitet ulja (najvažniji faktor) tako da je "PAO osnova" više marketing nego garancija (dodatnog) kvaliteta. ITD. i SL. (nema dovoljno podataka da bi tvrdio da je Ravenol bolji ili da je Castrol bolji, a sigurno su ista klasa i vrlo slična ulja).
Sačuvana
(Like od 3 člana)
Vladaocty
Active
Like ukupno: 2
L&K ugled:
+2/-
«
Odgovor #1191 poslato:
26. Sep, 2024. 09:24 »
Cao Stalkeru,
Juce sam istrazivao ali na na kraju nisam dosao do konkretnog zakljucka pa reko da pitam eksperta
U pitanju je fiatov benzinski euro 5 multiair motor, u Abarth Evo-u
fabrika kaze: sipati 5w40 API SN, ACEA C3, a ja sam se razmišljao o shell helix ultra koje je API SN Acea A3/B4 , znaci SAPS nije isti.
Moje pitanje glasi : Automobil nema GPF ali ima katalizator , da li zapravo smem da sipam ovo ulje sa više SAPSa?
Sačuvana
Vozi: Škoda Octavia 1.6 2001
Stalker
Laurin&Klement
L&K ugled:
+48/-1
«
Odgovor #1192 poslato:
27. Sep, 2024. 09:30 »
Nije dobra ideja ići na "normal SAPS" ulje (A3/B4).
Jedna-dve zamene, verovatno neće bitno uticati ali dugoročno će skratiti radni vek katalizatora. Dodatno, čak i u kraćem periodu rizikujete oštećenje istog, što se ne mora odmah ni primetiti. Kako je ovo skup deo (original verovatno cca. soma evra) nije baš za eksperimentisanje. Ima toliko dobrih C3 ulja da nema (baš) potrebe potezati za A3/B4.
Možete skratiti intervale zamene ukoliko oštrije vozite i to će biti dovoljno.
Sačuvana
(Like od 2 člana)
paliic
Active
Like ukupno: 0
L&K ugled:
+1/-0
«
Odgovor #1193 poslato:
27. Sep, 2024. 19:06 »
Da li to znači da A3/B4 ulja ne bi trebalo da se koriste ni kod vozila iz prve dekade ovog veka npr 2005-2010 jer su se već tada, sa benzinskim motorima, ugrađivali katalizatori, pa i EGR?
Sačuvana
Vozi: Felicia 1.3 lpg 1997
zare
Laurin&Klement
L&K ugled:
+35/-16
«
Odgovor #1194 poslato:
27. Sep, 2024. 21:54 »
Da se i ja nadovežem.
Da li to znači da za već pominjani C3 1.1 sa TNG-om iz 2009. god. za koji ste mi preporučili 5w-40 treba zbog katalizatora da idem na C3 a ne na A3/B4 (Quartz 9000)?
Sačuvana
(Ima 1 Like)
Stranice:
«
1
...
79
80
Idi gore
skodaforum.RS
»
ŠKODA FORUMI
»
Motor Menjač
»