Anketa

Škoda: Benzin ili Dizel?

Benzin
62 (51.7%)
Dizel
58 (48.3%)

Ukupno glasova: 120

Autor Tema: Benzin ili Dizel, pitanje je sad? +anketa  (Pročitano 20066 puta)

0 članova i 20 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže hatuna1983Započeo temu

Benzin ili Dizel, pitanje je sad? +anketa
« poslato: 02. Mar, 2014. 08:35 »
Ukoliko se ima dovoljno novca, mislim da je dizel varijanta uvijek bolji izbor, pogotovo ako zivite u krajevima sa puno uzbrdica i planinskih prevoja, a po Bosni npr. gdje god da krenes to ti ne gine. Dizeli na takvim putevima caruju, i potrosnjom i performansama. Malo manja potrosnja, malo skuplja registracija i osiguranje,  ali i puno bolje zadrzava vrijednost u odnosu na benzinca. Pogledajte samo cijene recimo 1.9 tdi od 74 kw i 1.4 16v od 74 kw. Ono ulozeno na pocetku uvijek mozes vratiti. Dakle pare nisu ''bacene u vjetar'' nego po meni dobro ulozene. Moje prvo auto je bilo dizel, onda su dosla 2 benzinca, pa onda opet dizel. Mislim da vise necu sarati nego cu se drzati dizela.

PT
« Poslednja izmena: 03. Mar, 2014. 22:40 pedja »
  • Vozi: Škoda Octavia A5 2006 1.9 TDI BJB 77kw Elegance

Van mreže Turbo

Odg: Benzin ili Dizel, pitanje je sad? +anketa
« Odgovor #1 poslato: 02. Mar, 2014. 11:21 »
Ne drži bolje vrednost nego je proporcionalno više koštao u startu. Siguran sam da je 1.9TDI vs. 1.6 benz koštao 15-20% više u istoj opremi.
I to što kažeš je nekad važilo, moderni benzinci obično u svemu šure dizele, a ni u potrošnji ne zaostaju značajno. Mada pitanje je da li je ikada važilo jer ne možeš porediti TDI 1.9 i atmosferski bilo koji.
Jeftiniji su, nude bolje performanse često za manju zapreminu, dakle jeftinija registracija, slično troše, i ne čuju se ko traktorče.

I ovo za brda isto više ne važi, od omasovljenja turbo benzinaca. Kažu ko jednom vozi turbo benzinca, da više ne menja.

« Odgovor #2 poslato: 02. Mar, 2014. 14:20 »
Turbo benzinca doduse nisam vozio moram priznati, ali sa proslim generacijama mi se nisu nesto posebno pokazali u odnosu na turbodizele. Cak je i 1.9 SDI na brdu bolji od benzinca iste snage sto se tice brdske voznje a naravno i potrosnje. Sto se zvuka tice, iskreno ne znam zasto se ljudi na to uopste zale, meni to ne smeta, cak i volim malo grublji zvuk, nekako mi je ljepse voziti auto koje cujem. Za zadrzavanje vrijednosti se bas i ne slazem da je samo stvar skupljeg starta, prodao sam mnogo vozila i posredovao mnogim kupovinama, garantujem da ces puno lakse naci musteriju za dizela nego za benzinca na domacim trzistima, a time ces i manje morati spustati cijenu. Jos jednom da naglasim, nemam bas iskustva sa turbo benzincima, mozda i jesu tako dobri, ali zbog svega navedenog ja bih uvjek radije uzeo neku turbodizelsku varijantu, po mogucnosti neki motor koji se vec dobro pokazao.

Van mreže Turbo

« Odgovor #3 poslato: 02. Mar, 2014. 14:45 »
Slažem se da je lakše prodati, jedino što je moj rezon kupovine možda drugačiji od većine. Ja bih auto kupovao da ga ja vozim, a ne da ga prodam. Dakle za sebe, a ne za drugog. :-)

« Odgovor #4 poslato: 02. Mar, 2014. 23:34 »
Slazem se ja sa time, i ja naravno kupujem za sebe, ali i onaj poslije ce biti za mene a bice bolji ako za ovaj sad tada dobijem vise para :)   Sve u svemu na kraju cemo uvijek morati prihvatiti da se sve ovo uglavnom svodi na stvar ukusa a tu ne vrijedi raspravljati. Mene sto se tice ja sam se benzinaca zasitio na neko vrijeme, dizeli mi se vise svidjaju, naravno turbodizeli. Da su skuplji pri kupovini-jesu. Da manje trose-trose. E sad kad bi covjek mogao staviti na papir sve pa izracunati, al to se nikad ne zna. Nego kupis sebi nesto sto smatras da mozes kvalitetno odrzavati jer ce svaki tada valjat, a da pri tome nemas nocne more sto ti je pred zgradom cijelu noc i sto ces s vremena na vrijem prilikom pranja primjecivati parnice od djecijih bicikala, torbica od komsinica i slicno. :)

Na mreži hakkler

« Odgovor #5 poslato: 02. Mar, 2014. 23:53 »
E sad kad bi covjek mogao staviti na papir sve pa izracunati, al to se nikad ne zna.

vrlo jednostavno..godišnja km i to je to.

Van mreže bugarin

« Odgovor #6 poslato: 02. Mar, 2014. 23:55 »
ja ovom problemu prilazim iz sasvim licne perspektive:

-godisnja kilometraza od najmanje 20.000km, vecinom gradske voznje
-potreba za velikim gepekom sto zbog posla, sto zbog cetvoroclane porodice

zbog ova dva razloga bi moja odluka pala na 1.6tdi, naravno karavan verzija automobila.

usled relativno velike km, isplativiji mi je dizel. benzinac ne dolazi u obzir jer bi morao da ugradim plin, a to bi mi oduzelo prostor u gepeku (prica sa bocom u rezervnom tocku, i bocom repair kita za gume umesto rezervnog tocka kod mene ne pije vodu).

o tome koliku cu cenu postici prilikom prodaje ne razmisljam. to je velika nepoznata u racunici, jer je dovoljna jedna budala koja ce da izazove sudar i unakazi mi auto. koliko god to bilo uspesno popravljeno, to ce uvek biti havarisano vozilo. a obraz i kucno vaspitanje mi ne dozvoljavaju da takvu stvar precutim potencijalnom kupcu.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

« Odgovor #7 poslato: 03. Mar, 2014. 00:09 »
vrlo jednostavno..godišnja km i to je to.

Da ti kazem ja i jesam nesto ovako usporedio, jedino sto su modeli auta previse razliciti. Radi se o fabijiama 1.2 HTP 47KW i 1.9 TDI 74 kw, dobio sam razliku od nekih 340 eura na moju godisnju kilometrazu. Meni to opravdava pocetnu razliku u cijeni. E sad eto kazu da su TSI motori ekonomicniji, ja ne bih znao. Ja ipak tvrdim da sto se potrosnje tice, dizelasa i benzinca nema smisla ni porediti...

Na mreži djordjebg

« Odgovor #8 poslato: 03. Mar, 2014. 13:59 »
Opet mislim da je tu vazan jos jedan parametar, 1.9tdi i 1.9sdi su sa vremenske distance od vise od 15 godina dva najbolja motora koji su isli u moderna Skoda vozila. Svoju reputaciju su zasluzili velikom razlikom u potrosnji i zaista neverovatnom pouzdanoscu u odnosu na benzinske konkurente.
1.6 tdi je nasledio reputaciju kakvu jeste i on tu reputaciju mora da opravda, ali za razliku od njih TSI motori tek moraju da se dokazu sto je ipak razlika. Mozda za 5 godina situaciju bude sasvim drugacija ali za sada je ovako sto se tice rezonovanja o novom automobilu tice.

Van mreže Filip

« Odgovor #9 poslato: 03. Mar, 2014. 14:10 »
pa TSI motori postoje već 10 godina, od VW Golfa V GTI 2.0 TFSI

da se vratim na temu, neko kupuje kola s digitronom, a neko da bi mu auto svaki dan izmamio osmeh na lice, pritom ovde uopšte ne pominjem dizel ili benzin, jer svako nađe neku svoju računicu, a i ukusi su različiti
« Poslednja izmena: 03. Mar, 2014. 22:43 pedja »
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Na mreži djordjebg

« Odgovor #10 poslato: 03. Mar, 2014. 14:19 »
Filipe Skoda nije auto koji se kupuje da bi iznajmljivao osmeh na lice. Misim da postoje druge fabrike kojima je to prioritet  ;)
SKoda je odlican brend koji daje mnogo za ulozen novac, ako je estetika, uzivanje u voznji, sportskim karakteristikama u pitanju onda je to pogresan izbor.

Van mreže Filip

« Odgovor #11 poslato: 03. Mar, 2014. 14:24 »
pa to zavisi od motora :)

RS bi mi svakako izazvao ograman kez :D
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže nikolaj

« Odgovor #12 poslato: 03. Mar, 2014. 14:52 »
Skoda nije auto koji se kupuje da bi izmamljivao osmeh na lice.
Meni Yeti izmami osmeh još dok mu prilazim na parkingu. Subjektivan ali lep osećaj   :)
P.S.
Jedino nisam bio nasmejan pretprošle godine videvši da su mi ukrali ratkapne  >:(
P.S.
Izvinjavam se, nema baš veze sa temom.
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active, 2011.

Van mreže nebojsar

« Odgovor #13 poslato: 03. Mar, 2014. 17:48 »
Filipe Skoda nije auto koji se kupuje da bi iznajmljivao osmeh na lice. Misim da postoje druge fabrike kojima je to prioritet  SKoda je odlican brend koji daje mnogo za ulozen novac, ako je estetika, uzivanje u voznji, sportskim karakteristikama u pitanju onda je to pogresan izbor

Dacu ti ja mog 2.0TSI ja da provozas pa ces mi reci da li ces ostati ravnodusan, ima par modela koji su zanimljivi, pa samo dokazuje da skoda bas I nije toliko operisana ni od uzitka u voznji ni od sportskijeg setapa.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže Turbo

« Odgovor #14 poslato: 03. Mar, 2014. 19:07 »
Ma pusti priču, onda tebi da dam da probaš npr Clio RS197 ili ne daj bože nekog Megana RS pa da vidiš šta je sportski osećaj ili užitak u vožnji. Uz dužno poštovanje, nije mi namera da unizim Škodu, ali je činjenica ovo što Djordje govori. Slabo tu šta ima od sportskih osobina. To su sve allrounderi bez sportskih pretenzija. Čak ni u RS izvedbama Škoda nikad nije bila konkurentna, osim cenom u smislu odnosa KS/€