Anketa

Škoda: Benzin ili Dizel?

Benzin
62 (51.7%)
Dizel
58 (48.3%)

Ukupno glasova: 120

Autor Tema: Benzin ili Dizel, pitanje je sad? +anketa  (Pročitano 20171 puta)

0 članova i 69 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže hatuna1983Započeo temu

Odg: Benzin ili Dizel, pitanje je sad? +anketa
« Odgovor #15 poslato: 03. Mar, 2014. 19:08 »
Svako ko kupuje njemacko auto( pa i Skodu u Seat) mora da ima digitroncic u glavi, inace bi kupio jeftinijeg Fiata ili Citroena pa se smijao ko izluda na svakom koraku, pogotovo u slucaju ozbiljnijeg kvara na motoru.

Necu vise spamati temu, ali besmisleno je govoriti da neki novi motor nema veze sa starim, novi se i prava na osnovu iskustava i saznanja sa starijih generacija. Sve u svemu tema je dizel ili benzin novije generacije, ja sam rekao da sam za dizel i povukao argumente od agregata starije generacije.
  • Vozi: Škoda Octavia A5 2006 1.9 TDI BJB 77kw Elegance

Van mreže Turbo

« Odgovor #16 poslato: 03. Mar, 2014. 19:58 »
Normalno, ja samo dodajem da su danas benzinci koji su dugo bili u tehnološko razvojnom drugom planu, sada počeli ubrzano da se razvijaju poslednjih 5-10 godina, i da su u mnogome sustigli dizele, koji su bili primarni u razvoju većine od sredine devedesetih pa do kraja prve decenije 2000. Sada su ih benzinci ozbiljno sustigli po potrošnji, a po performansama su odavno ispred, manje ili više.

Van mreže Filip

« Odgovor #17 poslato: 03. Mar, 2014. 21:29 »
Dacu ti ja mog 2.0TSI ja da provozas pa ces mi reci da li ces ostati ravnodusan, ima par modela koji su zanimljivi, pa samo dokazuje da skoda bas I nije toliko operisana ni od uzitka u voznji ni od sportskijeg setapa.

Daj meni da ga provozam.  >:D :D
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Na mreži 2 Busy

« Odgovor #18 poslato: 06. Mar, 2014. 06:53 »
Dizel,uprkos svemu...

2 Busy from Sony Miro

Van mreže Neba

« Odgovor #19 poslato: 06. Mar, 2014. 14:07 »
Performanse - Benzin
Ekonomija - Diesel
The end.  sto se mene tice :)
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

« Odgovor #20 poslato: 06. Mar, 2014. 18:22 »
Performanse - Benzin
Ekonomija - Diesel
The end.  sto se mene tice :)
To je vec od motora do motora...Turbodizelas 1.9 od 74 kw ce oderati benzinca 1.4 od 74 kw, odnos obrtnog momenta je 240 na prema 126 znaci skoro duplo u korist TDI-a veca max brzina itd a odnos potrosnje 4.9 na prema 6.8 u korist dizela naravno (podaci su fabricki). Dakle i performance i ekonomicnost. Turbobenzinci ili obicni dizeli su vec drugaciji, dakle sve zavisi od samih motora koji se porede. Sve u svemu ja sam vec rekao, kad se sve sabere i oduzme dizel je bestbuy na kraju. Vise ulozis u pocetku ali vremenom se to vrati sve.

Van mreže Turbo

« Odgovor #21 poslato: 06. Mar, 2014. 19:08 »
Koja je logička veza u poređenju 1.9TDI i 1.4 16v?
Uporedi 1.8T sa 1.9TDI od npr 130ks pa da vidiš.

« Odgovor #22 poslato: 06. Mar, 2014. 19:12 »
Koja je logička veza u poređenju 1.9TDI i 1.4 16v?
Uporedi 1.8T sa 1.9TDI od npr 130ks pa da vidiš.
Logicka veza je snaga motora od 74 KW...1.8T je od 150 konja, a poredio bi ga sa 130 konja? Drug izvini, tek tu nema logicke veze. Logicnije je valjda da snaga motora bude priblizna nego kubikaza. Kubikaza ne znaci puno...

Van mreže Neba

« Odgovor #23 poslato: 06. Mar, 2014. 19:21 »
To je vec od motora do motora...Turbodizelas 1.9 od 74 kw ce oderati benzinca 1.4 od 74 kw

Naravno da je od motora do motora, ali poredjenje turbo dizela od 1,9l zapremine sa atmosverskim benzincem 1,4 ne ide. Ok, mozda imaju istu snagu ali tu snagu benzinac ostvaruje u crvenoj zoni....
1.9SDI od 64KS u Fabiji ce tesko izaci na kraj sa ispravnim yugom 55KS, licno proverio... :)
Elem da se iz diesela mogu izvuci bolje performanse ne bi svi trkacki/sportski orijentirani automobili imali benzinske motore :)

Logicnije je valjda da snaga motora bude priblizna nego kubikaza. Kubikaza ne znaci puno

Tesko je uzeti bilo koji od parametara: Kubikaza, Snaga, Obrtni momenat, Cena za poredjenje...

Jednostavno i benzin i diesel imaju i + i - u nekoj od kategorija

« Poslednja izmena: 06. Mar, 2014. 19:26 Neba »

« Odgovor #24 poslato: 06. Mar, 2014. 19:26 »
Naravno da je od motora do motora, ali poredjenje turbo dizela od 1,9l zapremine sa atmosverskim benzincem 1,4 ne ide. Ok, mozda imaju istu snagu ali tu snagu benzinac ostvaruje u crvenoj zoni....
1.9SDI od 64KS u Fabiji ce tesko izaci na kraj sa ispravnim yugom 55KS, licno proverio... :)
Elem da se iz diesela mogu izvuci bolje performanse ne bi svi trkacki/sportski orijentirani automobili imali benzinske motore :)

Zato sam rakao od motora do motora, a poredio sam motore slicne snage na Fabiji koju i ja posjedujem. Naglasio sam da su turbobenzinci i obicni dizeli druga prica. Atmosferci se ni ne koriste u utrkama vise.

Imaju dakako i benzinci svoje prednosti, nisam ni rekao da ne valjaju, prije ovog dizela sam vozio dva benzinca nekoliko godina. Samo kazem da je po mom misljenju bolji izbor turbodizel. A misljenja naravno ne moraju biti ista, zato i jesmo tu da ih dijelimo. :)

Van mreže Turbo

« Odgovor #25 poslato: 06. Mar, 2014. 20:02 »
Kako se ne koriste?! A Formula 1?

Evo ti ovo, ista snaga, isti auto, (skoro) ista zapremina, dizel je tu u prednosti za oko 5%.

http://www.zeperfs.com/en/duel387-385.htm

A cena u startu bila 20% veća za dizelaša. Uz to, ovo je slabija verzija 1.8T, poređena sa najjačom verzijom 1.9TDI-ja(bila je 160ks verzija u Ibici doduše).

Van mreže Neba

« Odgovor #26 poslato: 06. Mar, 2014. 20:49 »
Atmosferci se ni ne koriste u utrkama vise.

F1 od ove sezone pogoni se V6 turbo motorima :D

« Odgovor #27 poslato: 06. Mar, 2014. 21:00 »

Evo ti ovo, ista snaga, isti auto, (skoro) ista zapremina, dizel je tu u prednosti za oko 5%.

http://www.zeperfs.com/en/duel387-385.htm

A cena u startu bila 20% veća za dizelaša. Uz to, ovo je slabija verzija 1.8T, poređena sa najjačom verzijom 1.9TDI-ja(bila je 160ks verzija u Ibici doduše).
Formula 1? Da ne mislis da pretjerujes? Govorimo o motoru koji je namijenjan za ravne trkace staze. Stavi ga u obicno auto pa vidi funkcionise li u stvarnom zivotu, uzbrdo pa svratis do benzinske... Ima li uopste smisla da govorim da gorivo koje oni koriste nije benzin koji ti sipas na pumpama. To ti je ko da ti ja kazem zasto ne prave radne masine na benzin? Ili teretnjake? Druze to ti je potpuno drugaciji nacin rada, u drugacijim uslovima itd....

Da se mi vratimo na poredjenja putnickih vozila, ili bar onih koja lice na putnicka... Ovo poredjenje meni jos jednom pokazuje da sve sto sam rekao stoji. Em je turbodizel bolji u stvarima koje su u stvarno zivotu bolje npr. ubrzanje od 60-90, obrtni momenat, naravno potrosnja em si ti opet u poredjenje ubacio turbobenzinca. Ja jos u prvom postu naglasio da poredim turbodizela sa atmosfercem. Od prvog posta naglasavam da bolje performanse benzinca nisu standard nego da zavisi od motora do motora, te poredim dva motora iste snage u kojima turbodizel mete benzinca, te sam jos tad i nekoliko puta rekao da su turbobenzinci i obicni dizeli vec druga prica.

Sto se tice vise cijene TDI-ja naravno da je skuplji, zato osjetno manje trosi i kad tad se ulozeno vrati. Nece za godinu naravno ali hoce kad tad. Usto je dizel daleko manje osjetljiv pop pitanju potrosnje u gradu u odnosu na benzinca, pa da je i turbobenzinac. Razlog je veci broj obrtaja motora ne kojem je benzinac optimalan u odnosu na puno nize obrtaje kod dizela(jedan od razloga).

Ova dva tvoja motora iz poredjenja tdi potrosnja 5.3 economy, 10 sport; GTI 7.8 economy, 19.9 sport.
20% visa cijena u potpunostiu opravdana...

Da ne davim vise, ono sto sam rekao cini mi se da stoji. Bolje performanse benzinca nisu bas uvije ni kod motora iste snage, a dizeli i turbodizeli uvijek osjetno manje trose. Dakle od motora do motora kao sto sam i rekao.

Sve sto sam ja htjeo da naglasim je da se ne moze reci cisto benzinac ima bolje performanse od dizele ili turbodizela. Neki imaju, neki ne...
« Poslednja izmena: 06. Mar, 2014. 21:08 hatuna1983 »

Van mreže Turbo

« Odgovor #28 poslato: 06. Mar, 2014. 23:10 »
Naravno da ima. Svaki turbo benzinac ima bolje performanse od turbo dizela iste zapremine.

Van mreže zero cool

« Odgovor #29 poslato: 06. Mar, 2014. 23:26 »
I obrtni momenat?
  • Vozi: Skoda Octavia A5 FL 1.9 TDI Sport + Revochip remap