Anketa

Škoda: Benzin ili Dizel?

Benzin
62 (51.7%)
Dizel
58 (48.3%)

Ukupno glasova: 120

Autor Tema: Benzin ili Dizel, pitanje je sad? +anketa  (Pročitano 20113 puta)

0 članova i 46 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže zero cool

Odg: Benzin ili Dizel, pitanje je sad? +anketa
« Odgovor #30 poslato: 06. Mar, 2014. 23:28 »
Kako se ne koriste?! A Formula 1?

Evo ti ovo, ista snaga, isti auto, (skoro) ista zapremina, dizel je tu u prednosti za oko 5%.

http://www.zeperfs.com/en/duel387-385.htm

A cena u startu bila 20% veća za dizelaša. Uz to, ovo je slabija verzija 1.8T, poređena sa najjačom verzijom 1.9TDI-ja(bila je 160ks verzija u Ibici doduše).

Ovaj je dizel. Pobednik Endurance takmičenja 24h Le Mana i 12h Sebringa, i to u debi godini.

• Vozi: Skoda Octavia A5 FL 1.9 TDI Sport + Revochip remap

Van mreže Turbo

« Odgovor #31 poslato: 06. Mar, 2014. 23:29 »
Druže kažeš nigde se ne koriste u trkama, ja ti dam primer najprestižnijeg takmičenja automobila gde se koriste atmosferci, ti pričaš o nekom gorivu i nekim brdima, dam ti primer dva motora gde benzinac ima bolje performanse, ti pričaš o poređenju 1.4 atmo benzinca i 1.9TDI-ja.

N/A i Turbo motori ne mogu međusobno da se porede, posebno ako nisu istih zapremina. A postoje i atmo benzinci sa boljim performansama od turbo dizela iste zapremine.

Elastičnost jeste prednost dizela(mada u poređenju sa TB nema te prednosti), ali ja ne pamtim kada sam poslednji put ubrzavao npr 60-90 u V brzini, lepo vratim u III, pa IV i ubrzam, elastičnost motora mi ne treba, međuubrzanje je druga stvar.

Dakle, ako poredimo turbo dizel 1.5, uzmi turbo benzin 1.5, ako poredimo turbodizel 2.0, uzmi turbobenzin 2.0 i tako dalje i tako dalje.

Pričaš o obrtnom momentu, a ta turbina je razlog što TDI ima taj moment, to nema veze tolko s gorivom. 2.0 BiTDI 180ks ima 400nm, a 2.0TSI 230ks ima 350nm, i šta sad? Pritom ovaj BiTDI ima dve turbine.

Van mreže Turbo

« Odgovor #32 poslato: 06. Mar, 2014. 23:32 »
I obrtni momenat?

Često jednak imaju benzinci ili veći. Primer 1.2TDI 180nm pri 2000rpm, 1.2TSI 160nm pri 1500 rpm, i šta misliš, koji je lepši za voziti, ovaj što razvija tek na 2000 ili ovaj na 1500 obrtaja?

Van mreže hatuna1983Započeo temu

« Odgovor #33 poslato: 06. Mar, 2014. 23:44 »
@Turbo
Odustajem, ne mogu ponavljat iste stvari vise. Uhvatio si se turbobenzinca ko pijan plota(nemam namjeru da vrijedjam naravno pala mi izreka cisto na pamet) da i nisi procitao detaljno sto sam napisao.
Nek bude eto benzinci su svi super, dizel je bezze pa bio i turbo, po kazni je zato i skuplji. Necemo se dalje prepirati.

Samo cu ti reci da ti je poredjenje motora po zapremini cilindara bezveze al ajd eto. Ja sam dosad smatrao da je realnije poredjenje po snazi motora.

Sve u svemu vidim volis turbobenzince pa necu da se dalje prepiremo necemo se vjerovatno nikada ni slozit oko ovo teme.
  • Vozi: Škoda Octavia A5 2006 1.9 TDI BJB 77kw Elegance

Van mreže zero cool

« Odgovor #34 poslato: 06. Mar, 2014. 23:47 »
Iskreno, 1.2 čak i da ide ide na kerozin mi je sranje za vožnju, i po mom mišljenju (bez namere da ikoga uvredim) to može da kupi samo neko ko se ne razume u automobile. Pričamo o automobilima, limuzinama, kao što su npr. 2.0 TDI i 2.0TFSI. Napravi mi paralelu, i izračunaj potrošnju Vs užitak u vožnji. To me zanima.
  • Vozi: Skoda Octavia A5 FL 1.9 TDI Sport + Revochip remap

Na mreži hakkler

« Odgovor #35 poslato: 07. Mar, 2014. 00:33 »
probaj oba pa ćeš najbolje znat ^-^
btw netko voli ovakve..onakve
al ako pričamo o performansama..nije tolko bitan moment..ili ti nm.
nego je u igri KG NA KS..ili obrnuto KS/KG ...i gotova priča.
svi ostali parametri..osim potrošnje(makar i ona ima veze s tim) ugl. proizlaze iz te jednadžbe.
činjenica je da češ dizela više platit u startu..a dobit cca 2l manje na 100km vs istovjetnog benzinca.
al to je lagano past tense..jer današnji benzinci..ne loču tolko ko prije..a i sami atmosferski motori su na zalazu.
trebaš dosta km namlatit da dođeš na jednaku isplativost.
postprodaja je stanje mentaliteta tržišta.
večinom se ide/radi na malo ccm.a sa turbom..više konja...kao eco boost.
ford npr.
jasno da to nema neku trajnost
.i da im je životni vijek smanjen i prepolovljen u odnosu na nekadašnje.
Vrijeme će pokazat..makar sumnjam.
Isto kako sumnjam da će neki cr tdi sa govnom od dpfa...izraubat bez problema 250...300kkm ko legendarni 1.6D ili neki sdi ili klasični 1.9tdi.
kolko je omjer mase i konja dobar za performanse...tolko je po meni dobar za trajnost.. omjer(da je što veći) ccm i ks.
meni osobno..mislim da bi mi puno duže trajao 2.0 tdi sa 110ks nego onaj sa 140 ili ovaj iz A7 sa 150ks
ili ti..puno kubika..sa manje konja.
eto..navalite dalje koji je za koga..bolji ^-^

sent from my right thumb  

Van mreže WEST 014

« Odgovor #36 poslato: 07. Mar, 2014. 00:46 »
Vidim da se ovde iznose tako neozbiljne stvari da nisu dostojne jednog foruma. Cak ni ja tupander ne mogu ovo da progutam.
Pod broj 1.
Da imam novce za BMW, Audi ili Mecu, ne bi kupio Skodu. Da je Skoda dobar auto naravno da stoji, da pruza osecaj u voznji  kao BMW ne moze koja god da je i kakva god da je.
Pod broj 2.
Neko poredi Turbo dizel i 1.4 benzin
Uporedi 1.8 20v atmo sa 1.9d atmo.
Uporedi 1.8t sa 1.9tdi.

Benzin ili dizel?
Glasam za gas, jeftinije od oba. Pogotovu od novih dizela koji ''malo trose'' a onda te pojedu na odrzavanju...

« Odgovor #37 poslato: 07. Mar, 2014. 00:57 »
@West 014
Izvini, ali postoje i forumi za ''Mecu'' ili BMW. Ovaj je za Skodu, mi ih vozimo, neko sa zadovoljstvom a neko bez, svejedno ne mozemo ni pricati o BMW-u kad ga ne vozimo. Vozimo Skodu. A ako ne usporedjujemo skode, misljenja, pa kakva god da su, ne znam cemu onda i forum? Da sve znamo, i oko svega se slazemo, ne bi ni ovdje imali o cemu pricati.

Usput, porediti 1.9 SDI i 1.8 20v je isto ko porediti boksera od 80kg i boksera od 120kg. Mozda su im sake iste pa nose iste rukavice, ali razlicito udaraju budi siguran.

Van mreže WEST 014

« Odgovor #38 poslato: 07. Mar, 2014. 01:04 »
Poredi se po litrazi.
Ti si poredio po snazi. Gde jedan turbo motor sa vecom zapreminom  izvlaci isto snage od atmosferskog motora manje zapremine.

I ja vozim Skodu, veruj mi sa zadovoljstvom i to drugu po redu. Ali dobro znam da se ona ne vozi kao BMW, nazalost ali tako je. Samo sam realan, ne pljujem marku koju vozim, samo iznosim cinjenice.

« Odgovor #39 poslato: 07. Mar, 2014. 06:32 »
Oko ovoga se vjerovatno necemo nikead slozit pa se ne vrijedi dalje ni prepirat. Meni je puno logicnija usporedba po snazi motora nego po radnoj zapremini, nisam nikad ni cuo da ima neko pravilo oko toga. Jednostavno mislim da je snaga motora bolji osnov za poredjenje, jer zapremina u biti nema skoro nikakvog efekta na performanse u odnosu na snagu.  Da se eto ne ubjedjujemo, ostaje svakome da po svom ukusu kupuje i vozi.

Van mreže Turbo

« Odgovor #40 poslato: 07. Mar, 2014. 10:04 »
Iskreno, 1.2 čak i da ide ide na kerozin mi je sranje za vožnju, i po mom mišljenju (bez namere da ikoga uvredim) to može da kupi samo neko ko se ne razume u automobile. Pričamo o automobilima, limuzinama, kao što su npr. 2.0 TDI i 2.0TFSI. Napravi mi paralelu, i izračunaj potrošnju Vs užitak u vožnji. To me zanima.
Ma ti si veliki ljubitelj i poznavalac pa si kupio auto, a ovo moje je kosačica za travu. To što ide bolje od 1.9TDI u svakom režimu nije bitno. To samo govori o tvom neznanju i činjenici da nisi provozao ozbiljan moderan motor.

Van mreže dusko zemun

« Odgovor #41 poslato: 07. Mar, 2014. 11:37 »
evo i mene da se ukljucim sa nekim slovom ...
kao prvo imam jednu sugestiju ... u naslovu ankete pise
SKODA
BENZIN
DIESEL
to je malko neprecizno jer ja licno ne znam da skoda ima i jedan diesel motor...
sve je to VW

a da ne bi dalje izazivao neke komentare, mogu samo da kazem sledece...
kao neko ko se nikada nije vozio u diesel automobilu nemam pravu puno da kazem...
ono sto znam i u sta sam siguran je sledece...
nisu dieseli kao sto su nekada bili ... koncepcija motora je bitno izmenjena...

ranije, je bilo dosta lakse da se pravi uporedjenje npr na golfu 2 1.6 benz ili diesel...
i znalo se reci, ko ne plati na mostu platice na cupriji ... na gorivu se stedelo,  a na odrzavanju motora se placalo u upotrebi diesel agregata...
masovnijom upotrebom TNG jos vise je vidljiva prednost koriscenja benzinskih agregata, ali ni sve to vise nije realno, kad, svakih 5godina moras minimum 200e da dajes za reateste i slicno ...
a da ne govorim o brojnim losim resenjima u instaliranju plinskih uredjaja

ono sto znam i u sta sam siguran je, da ako postoji motorni agregat koji lepo nosi TNG kao pogonsko gorivo, onda je to dobitna kombinacija...

sad malo neceg konkretnog za ovu temu ...
npr, jako je velika dilema iako nisam vozio nikad diesel u izboru izmedju FABIA 1.4 mpi 8V (SKODIN MOTOR) I SKODA FABIA 1.9SDI...
nisam siguran da bih na osnovu iskustava koje imam sa ljudima koji voze ova kola da bih znao da dam savet, u tom slucaju bi prevagnuo 1.9 sdi motor ...
takodje, oktavia 1.8 agn benzinski motor i 1.9 agr diesel motor, takodje mrtva trka oko ova dva modela koji je bolji i izdrzljiviji ...

i...
posle ovoliko price, nista nisam rekao ...

imam utisak da je puno toga sto je i argument ZA I protiv u ovim poredjenjima...
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

Van mreže milosgranice

« Odgovor #42 poslato: 07. Mar, 2014. 12:34 »
kakvi ste vi kraljevi, uzivam da citam ovo, sam sa sobom se smejem  ;D :)) :))
  • Vozi: fabia 1.9sdi

Van mreže WEST 014

« Odgovor #43 poslato: 07. Mar, 2014. 14:50 »
Ovo  me seca kad je onaj tip oglasio Peglicu na prodaju i napisao, da brzinom od 70 km/h sa lakocom prestize Ferari koji ide 50km/h. Tako i ta Fabia TDI 1.9 ide bolje od Fabie 1.4

« Odgovor #44 poslato: 07. Mar, 2014. 21:07 »
Ovo  me seca kad je onaj tip oglasio Peglicu na prodaju i napisao, da brzinom od 70 km/h sa lakocom prestize Ferari koji ide 50km/h. Tako i ta Fabia TDI 1.9 ide bolje od Fabie 1.4
Ocito nisi nikad vozio nijednu od pomenutih Fabija. Pogledaj bar tehnicke podatke pa ces i sam vidjeti kolika je to razlika. Cisto poredjenja radi, 1.9 tdi imas i u passatu 5 a 1.4 nemas sigurno. Razlog? Zato sto 1.4 bolje ide, nisu htjeli da sa pasata otpadaju dijelovi od ostre voznje...Bolje mu dati tromiji 1.9 tdi da bude siguran.