Anketa

Škoda: Benzin ili Dizel?

Benzin
62 (51.7%)
Dizel
58 (48.3%)

Ukupno glasova: 120

Autor Tema: Benzin ili Dizel, pitanje je sad? +anketa  (Pročitano 30047 puta)

0 članova i 12 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže WEST 014

• RallyeSport
  • L&K ugled: 8
Odg: Benzin ili Dizel, pitanje je sad? +anketa
« Odgovor #105 poslato: 20. Sep, 2014. 22:01 »
@ Nemanja VR6, svaki od tih automobila koje si vozio, neko pre tebe je godinama satirao. Sta ocekujes ti od vr6, da ti trosi 5l, da servis bude 2000 dinara ili nesto slicno. (uzgred motor totalno promasen u svakom smislu, ide kao prebijeno kuciste, nepouzdan, skup za odrzavanje, osim odlicnog zvuka nista ne pruza)...Seo si u Fabiju TDI, totalno drugaciji automobil koncepcijski, i prija ti odrzavanje. Da si iz recimo odrzavanog Golfa/Skode 1.6 16 seo u tu Fabiju ne bi tako pricao..

A usput vidim ovde da mnogi tendenciozno pisu, brane onaj tip goriva koji voze, bez nekih cinjenica sto je po meni za jedan forum neozbiljno. Svaki ima svoje prednosti i mane. U velikom broju slucajeva kakav primerak kupis tako ces i da se vozis.

Van mreže sasacalko

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 14
« Odgovor #106 poslato: 20. Sep, 2014. 22:04 »
Mislim da sam naveo neke činjenice - koje su meni bitne. ;)

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 16
« Odgovor #107 poslato: 20. Sep, 2014. 22:28 »
VR6 da je promašaj ne bi ga  ugrađivali u prošlu a nisam siguran i za aktuelnu generaciju Poršea Cayenne, tako da je taj motor sve sem promašaj. Važan za auto industriju na svetskom nivou.
Uostalom imaš ga i u Superbu aktuelnom.
Problem sa Golfom 3 i tim motorom su dugačke brzine, mada je tom autu namena bila da može da se pegla na autobanu velikim brzinama a ne za 402 trke.
« Poslednja izmena: 20. Sep, 2014. 22:33 Turbo »

Van mreže Neba

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
« Odgovor #108 poslato: 20. Sep, 2014. 22:29 »
Svaki ima svoje prednosti i mane.
+Svako ima svoje zelje, afinitete i potrebe.

i tu je kraj svake rasprave sto se mene tice, zasto je opet otvorena pandorina kutija ?!  ^-^
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Na mreži bigor

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 39
« Odgovor #109 poslato: 20. Sep, 2014. 22:35 »
To je kao kad bi bajkeri raspravljali jesuli bolje zujalice ili kruzeri, fakat je tema postala bezsmislena
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Van mreže WEST 014

• RallyeSport
« Odgovor #110 poslato: 20. Sep, 2014. 22:38 »
Turbo, vidim da redovno pratis internet i citas i usvajas gradivo dobro. Ali na osnovu tih informacija ne mozes ovde deliti znanje. Ne znam da li si ikad vozio vr6? Ne znam da li si ikad razgoravao sa vlasnicima golfova vr6 koji bi ti iskreno rekli kako je taj motor nista specijalno.  Ja nisam govorio o vr6 motorima iz Superba i Porsea. Covek je rekao golf vr6, i odnosilo se na to da je nezadovoljan bio istim, autom koji je od prvog dana vozen kao da je ukraden i stigao posle ko zna koliko vlasnika u njegove ruke, pred sam kraj svog zivota..

Van mreže nemanja_vr6

• RallyeSport
  • L&K ugled: 11
« Odgovor #111 poslato: 20. Sep, 2014. 22:45 »
@ Nemanja VR6, svaki od tih automobila koje si vozio, neko pre tebe je godinama satirao. Sta ocekujes ti od vr6, da ti trosi 5l, da servis bude 2000 dinara ili nesto slicno. (uzgred motor totalno promasen u svakom smislu, ide kao prebijeno kuciste, nepouzdan, skup za odrzavanje, osim odlicnog zvuka nista ne pruza)...Seo si u Fabiju TDI, totalno drugaciji automobil koncepcijski, i prija ti odrzavanje. Da si iz recimo odrzavanog Golfa/Skode 1.6 16 seo u tu Fabiju ne bi tako pricao..

A usput vidim ovde da mnogi tendenciozno pisu, brane onaj tip goriva koji voze, bez nekih cinjenica sto je po meni za jedan forum neozbiljno. Svaki ima svoje prednosti i mane. U velikom broju slucajeva kakav primerak kupis tako ces i da se vozis.

kao prvo  auto koji sada vozim je bio sluzbeni pre mene ga je koristila firma mislim da sam dovoljno rekao o satiranju, sad je ja vozim posle te firme i ko zna koliko njih koji su je kako ti kazes satirali i nemam ni 10% problema koje sam ima sa benzicima...

Kao drugo  ocigledno neznas nista o VR6 motorima pa tako pricas...VR6 je jadn od njaboljih ostvarenja VW motora 
ide kao matak kad je ispravan. to sto si ti mozda provozao neku krsinu to je tvoja stvar...
DA je skup za odrzavanje jeste preskup je da trosi  trosi koliko hoces i upravo opravdava ono sto pricam benzici su preskupi i trose previse. i dan danas se vr6 proizvodi i ugradjuje  u naj novije vw modele i danas je preskup i trosi previse!!!

ako ce mo vec tako imao sam i g4 1.6 16v  i kazem da je kanta  i da po gradu lagano trosi 12l

Van mreže WEST 014

• RallyeSport
« Odgovor #112 poslato: 20. Sep, 2014. 22:49 »
Druze ne zelim dalju diskusiju da vodim sa tobom, jer vidim da si nedokazan. Vozio si sve kanturinu do kanturine, koje je neko lomio i terao do sudnjega dana, i to ti nije valjalo i skupo ti bilo za odrzavanje. Sad ti valja TDI. VR6 je svakome ko ga je posedovao polovnog isterao pare iz dzepa.  Vozio sam i vozio sam se u vise VR6, nijedan ne ide nista specijalno. Mozda tebi koji si seo iz nekog Yuga/128-ice.

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #113 poslato: 20. Sep, 2014. 22:49 »
Taj motor zahteva beskompromisno održavanje. Još kad kupiš izakan primerak, pa gledaš da sečeš krivine u održavanju, ne može a da se ne vrati kao bumerang. Slična priča kao sa G-Laderom, ljudi su ga vozili i nisu pipali, počeo da crkava pa su skontali da ga treba rasturiti i detaljno očistiti svakih 30.000km i tada radi besprekorno.

Slažem se da su kasnije verzije sigurno bile pouzdanije od prvih, ali hteo sam reći da taj motor sam po sebi nije bio promašen i kao koncept je zadržan do današnjeg dana, što znači da ima mnoge kvalitete.

Taj motor u Golfu 3 i u Cayenne je supstancijalno isti. Možda u Golfu nije bio pogođen sa menjačem kako bi ti voleo, ali kažem da mu je namena bila nešto drugo. Da je bilo bržih tada? Jeste, ali VW je retko bio najbolji u maratonu, ali je uvek na visini zadatka u triatlonu, nigde ne zaostaje, a ukupno ima najbolji skor, iako pojedinačno nije uvek najbolji. Ja na VW, posebno Golf, gledam kao najmanji zajednički sadržalac automobila. I taj Golf 3 VR6 je tada postavio mnoge standarde i podigao lestvice visoko.

Van mreže WEST 014

• RallyeSport
« Odgovor #114 poslato: 20. Sep, 2014. 22:53 »
Za mene motor od 2,8 litara i 174 ks ne ide nista specijalno. Ima odlican zvuk od kog dosta ljudi misli da auto ide bolje nego sto zaista ide. Svako ko je vozio golf vr6 je posle prodaje bio srecan kao  Sidu da je prelezao. Poenta je sto se non stop porede stvari koje nisu za poredjenje. Ovaj poredi VR-a sa Fabijom TDI. Onaj Fabiju TDI 1.9 sa 1.4 benzinom i tako neke stvari koje dokazuju da su ovi forumi postali mesto gde svi sve znaju, svako je mehanicar, svaciji auto je najbrzi i tako dalje... Zato cu se iskljuciti iz dalje diskusije..

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #115 poslato: 20. Sep, 2014. 22:59 »
Ne ide možda od 0-100, ali da li imaš V6 u autu te klase te generacije? Da li imaš takav motor sa 4x4 u C segmentu 1990. godine? Ne bih rekao. Da li imaš tu egzotičnost, a opet auto koji ne štrči i izgleda svakodnevno, da ne kažem sleeper?
I taj zvuk je bitan kod auta tog tipa. Pa stepen prilagođavanja korisniku što retko ko i danas nudi na nivou Vagena.
Taj auto je mogao 1990. Da ide 200kmh po autobanu i da ne umori vozača jer se ne vrti na 6000 obrtaja u tom trenutku. Očigledno da je postojalo tržište za tako nešto tada.

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
« Odgovor #116 poslato: 20. Sep, 2014. 23:01 »
Ok, porede se stvari koje se porede, mi smo krenuli priču u drugom smeru i čini mi se da imamo jednu korektnu i zdravu diskusiju. Voleo bih kad bi više članova učestvovalo. Ja sam uvek za razmenu stavova i mišljenja. I ne bojim se da priznam da sam u krivu.

Van mreže nemanja_vr6

• RallyeSport
  • L&K ugled: 11
« Odgovor #117 poslato: 20. Sep, 2014. 23:43 »
Druze ne zelim dalju diskusiju da vodim sa tobom, jer vidim da si nedokazan. Vozio si sve kanturinu do kanturine, koje je neko lomio i terao do sudnjega dana, i to ti nije valjalo i skupo ti bilo za odrzavanje. Sad ti valja TDI. VR6 je svakome ko ga je posedovao polovnog isterao pare iz dzepa.  Vozio sam i vozio sam se u vise VR6, nijedan ne ide nista specijalno. Mozda tebi koji si seo iz nekog Yuga/128-ice.

hahahaha vidi ocigledno je da temetiku o kojoj diskutujes apsolutno nepoznajes,
 to sta sam ja vozio i u kakvom je stanju to bilo  znam samo ja i ljudi oko mene.
ovakvi svojim stavovima samo pokazujes ono sto si i prethodnom  tesktu napisao

"A usput vidim ovde da mnogi tendenciozno pisu, brane onaj tip goriva koji voze, bez nekih cinjenica sto je po meni za jedan forum neozbiljno"

a da usput da napomenem da vozio sam i yuga i 128 osmicu...
samo da ponovim VR6 kad je ISPRAVAN ide kao metak.
verovatno si se ti vozio kako kazes " sve u kanturini do kanturine" pa te zato sve ovo pogadja :D

i jos nesto iznosi cinjenice samo za koje si siguran i koje su iz tvog licnog iskustva inace  ispadas bas SMESAN  =))

Van mreže Karlheinz

• Administrator
  • L&K ugled: 104
« Odgovor #118 poslato: 21. Sep, 2014. 00:14 »
rado sam pročitao sve što ste napisali i vrlo je zanimljivo, nema potrebe da kontrirate i nipodaštavate tuđe mišljenje ili iskustvo, dovoljno je da napišete post u vezi teme, mi - čitaoci ćemo sami doći do zaključka. hvala vam u svakom slučaju.
  • Vozi: Yeti

Van mreže nebojsar

« Odgovor #119 poslato: 21. Sep, 2014. 00:14 »
A usput vidim ovde da mnogi tendenciozno pisu, brane onaj tip goriva koji voze, bez nekih cinjenica sto je po meni za jedan forum neozbiljno.

Pazi nema tu mnogo cinjenica da se napise pedesetak postova.

Ko kupuje benzinca, npr ljudi koji u startu nemaju para da kupe dizela. Drugi tip ljudi su oni koji prelaze manje kilometraze pa onda mogu da opravdaju razliku dizel benzinac. Treci i najredji tip ljudi je neko ko ne voli buku i vibracije dizel motora ma koliko on sofisticiran bio. Svi oni manje vise su saglasni u tome da ce na benzincu izgubiti vise prilikom prodaje nego na dizelu.

Opet kupci dizelasa su prvo ljudi koji prelaze dosta. Zatim oni koji zele da investiraju nesto vise a da dobiju auto koji sjajno povuce, malo trosi ma koliko natovaren bio. Na kraju su oni koji zaista vole dizele. Svi oni znaju da ce dobiti vise para kada isti budu prodavali.

Svaki ima svoje prednosti i mane. U velikom broju slucajeva kakav primerak kupis tako ces i da se vozis.

Potpuno se slazem. Čak i ako kupiš potpuno nov auto ništa ti nije zagarantovano. Radio sam svojevremeno u rent a car-u, imali smo preko 100 vozila, mnoga sam imao prilike sa istim motorima, istom opremom da probam od prvih kilometara i bilo je onih primeraka koji su mnogo gori od ostalih. Jednostavno bilo je i medju novim vozilima onih koja su drasticno losija od starta od ostalih. O polovnjacima, srpskoj kupovnoj moci, navikama odrzavanja i svemu ostalom da ne pricamo.

Ako cemo konstruktivno trebamo svi zajedno izvuci paralelu sta je zaista bolja kupovina, moderni benzinac (posebno turbo ) ili moderni dizel. Posebno ako uzmemo u obzir trendove (smanjenje kubikaze, eko norme i novu tehnologiju koja se ugradjuje).

Iskreno ja sam naklonjen benzinskim motorima, ne zato sto sada vozim auto sa benzinskim vec iz iskustva i sa jednim i drugim motorima. Volim tih motor, manje vibracija. Volim bolja ubrzanja sa duzim rasponom obrtaja. Mislim da je lanac velika prednost benzinca. Mislim da kvalitet goriva isto moze kod nas da bude prednost benzinca jer dizeli od generacije do generacije imaju razlicite tolerancije na ovo sto se kod nas toci. Mislim da benzinac manje opterecuje neke sklopove u autu (prvenstveno kod paljenja). Zimi je opet gorivo manje osetljivo na jako niske temperature. Ukupni troskovi za odrzavanje benzinca i dizela u prvih 100k km su manje vise isti ali mislim da se situacija drasticno menja u drugih 100k km i da je i to prednost benzinca. O plinu necu i ne razmatram ga jer iako imam i auto sa plinom smatram da je on prava stvar samo i iskljucivo kao fabricka ugradnja.

• Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI