Ovih dana sam mijenjao remen razvoda, vodenu pumpu, natezac i kanalni remen, pa evo uputstvo, ozda bi admin mogao zaljepiti ovu temu.
1. Skinuti plasticni poklopac motora (3 sarafa)
2. Odspojiti crijevo filtera zraka
3. Odspojiti senzor tlaka usisne grane (meni je pukao pa ga je dobro odspojiti)
4. skinuti gornji dio poklopca remena razvoda (2 osiguraca)
5. podignuti auto na dizalicu
6. skinuti suvozacev kotac
6.ispod kartera postaviti hidraulicku dizalicu, a na njezin vrh staviti komad drva i potom podignuti je da drzi karter
7. skinuti zastitni lim koji se nalazi iza kotaca (3 sarafa)
8.skinuti donji dio poklopca remena razvoda (2 sarafa plus 2 osiguraca)
9. skinuti nosac motora (5 sarafa, treba paziti jer su razlicitih velicina)
10. ukloniti nosac motora
11. Na zamasnjaku radilice i bregaste osovine ucrtati fazu
12. Skinuti kanalni remen tako da se saraf alternatora malo opusti, a sam alternator svlada polugom
13. Skinuti kolotur sa radilice (4 inbus sarafa broj 5)
14. Skinuti stari remen razvoda
15. skinuti stari natezac i vodenu pumpu (2 sarafa)
16. Okretanjem u smjeru rada mnotora (smjer kazaljke na satu) dovesti bregastu osovinu i radilicu u fazu tako da se poklapaju s prethodno ucrtanim oznakama)
16. staviti novi natezac
17. staviti remen i nategnuti ga toliko da se maksinalno moze rotirati za 90 stupnjeva. Prilikom instaliranja natezaca provjeriti vraca li se gore dole osigurac na natezacu
18. naraviti dva puna okreta motora tako da se okrece u smjeru kazaljke na satu
19.Obrnutim redosljedom sve spojiti
20. upaliti motor: ukoliko se primijeti slab rad motora moguce je da faza nije pogodena, a to se moze namjestiti tako da se remen pomjeri za jedan zub naprijed ili za jedan zub nazad.
21. Ukupno potrebno vrijeme (barem meni) 5-6 sati
Izgleda komplicirano i dugo, ali nije, najvise vremena oduzme odspajanje i podizanje motora. Skoda ima jednostavan razvod i fazu, tako da ovo za nekog tko ima nesto predznanja ne bi trebao biti problem.
16.01.2013. sam promjenio vodenu pumpu, natezac i remen nadajuci se kako sam sada miran barem 70 000km, medutim godinu dana nakon, odnosno nakon 10000 prijedenih kilometara vodena pumpa je propustila. Spomenuta pumpa je bila AIrtex i proizvedena je u Spanjolskoj.