Autor Tema: saobracajni prekrshaji  (Pročitano 13938 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže krcaerdoglijaZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 54
  • ERDOGLIJA KINGDOM
Odg: saobracajni prekrshaji
« Odgovor #90 poslato: 27. Maj, 2015. 12:55 »
Iako izmene u Zakonu o bezbednosti saobraćaja još uvek nisu usvojene sva je prilika da će tačka koja se tiče oduzimanja automobila biti u novom Zakonu. Evo koji prekršaji vas mogu koštati gubitka automobila.

Izmene u ZOBS-u (Zakon o bezbednosti saobraćaja) još uvek nisu prošle glasanje i još uvek nisu deo Zakona, ali verovatnoća je velika da će veći deo predloženih promena biti usvojen.

Jedna od novina biće i oduzimanje automobila zbog težih saobraćajnih prekršaja, a tu se pre svega misli na vožnju u stanju teške alkoholisanosti. Evo prekršaja zbog kojih vam mogu oduzeti automobila.

- Upravljanje vozilom u stanju opšte alkoholisanosti (preko dva promila u krvi)
 - Vozačima koji odbiju da se podvrgnu utvrđivanju prisustva alkohola ili psihoaktivnih supstanci u organizmu
 - Upravljanje vozilom bez vozačke dozvole (važi za sve kategorije)
 - Upravljanje vozilom u periodu kada je vozačka dozvola oduzeta zbog ranijih prekršaja, a nije ponovo izdata

Izuzetak - vozilo se neće oduzimati ukoliko je ukradeno vlasniku ili se koristi bez znanja vlasnika.

Ovaj izuzetak, kada je krađa vozila u pitanju, ne važi ukoliko je vozilo u trenutku kada je napravljen prekršaj koristio: supružnik, vanbračni partner, dete, roditelj, brat ili sestra, usvojitelj ili usvojenik vlasnika vozila.

http://www.autoportal.rs/tekstovi/prekrsaji-za-oduzimanje-automobila_413.html
  • Vozi: fabia 1.4 mpi 50 kw 2000

• Laurin&Klement
  • ERDOGLIJA KINGDOM
« Odgovor #91 poslato: 20. Jun, 2015. 15:11 »
Ukoliko vam se dogodi situacija na koju se mnogi vozači žale, a to je da im je nakon što su preko prekršajnog naloga platili polovinu novčane kazne u predviđenom roku od 8 dana, putem administrativne zabrane naplaćen pun iznos kazne, evo kako da povratite svoj novac.

Kada vozač koji je načinio prekršaj kaznu plati u roku od 8 dana, oslobođen je plaćanja druge polovine iznosa, i o tome nije dužan da obavesti sud ili policijsku upravu koja mu je nalog izdala. Njihova je dužnost da provere da li je kazna plaćena u predviđenom roku.

Zakon o prekršajima kroz svoju odredbu Člana 304. Stav 1. propisuje da lice kojem je nepravedno izrečena novčana kazna ima pravo na povraćaj naplaćenog iznosa. Za to se pismenim putem treba obratiti prekršajnom sudu koji je doneo rešenje o prinudnoj napalti. U obraćanju potrebno je da detaljno opišete situaciju i priložite dokaz o plaćenoj polovini kazne.

Paralelno sa žalbom koju podnosite sutu potrebno je da istu pošaljete i na adresu policijske uprave koja vam je kaznu napisala, sa brojem računa na koji želite da vam novac bude refundrian. Ukoliko vaša žalba bude odbijena sledeći korak jeste obraćanje Ministarstvu pravosuđa.

Ministarstvo pravosuđa ima rok od dva meseca da reaguje po vašoj žalbi. Ukoliko to ne urade ostaje vam samo da protiv tog istog Ministarstva podnesete tužbu za nadoknadu štete sudu.

Van mreže Lignjoslav

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
  • Vozi: Rapid Spaceback 1.0 tsi 2019- , Fabia htp mk1 2014-2019

Na mreži zare

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
« Odgovor #93 poslato: 13. Okt, 2015. 16:56 »
Sam je kriv ali sreca pa se izvukao.

Moj kolega je prodao auto i ista prica, nije ga preveo. Posle ko zna koliko vremena mu stize kazna za nepropisno parkiranje iz Petrovca na Mlavi i to na neku veliku cifru, tipa 10-tak hiljada. Pozove coveka kome je prodao auto, on zna o cemu se radi, nije problem, platice, svedocice na sudu da je on vozio i nepropisno parkirao auto.

Kolega se zali sudu, navede sve sto treba i ko je i kada vozio i da je vozac spreman da svedoci i prilozi papir da je tog dana bio na svom radnom mestu u vreme kada je pisana kazna (a to nije mogao da lazira), pozove ga sud u Kragujevcu da da izjavu i prosledi u Petrovac na Mlavi.
Naravno, stize odgovor da sud to ne interesuje i da nece vise nikoga da saslusavaju i ostane presuda da mora da plati.

Nije on platio, platio je kupac ali je kazna na njegovo ime. Sustina price je da "sud" radi sta hoce i da ih ne interesuju nikakvi dokazi ni svedoci.

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • Ugled: 39
« Odgovor #94 poslato: 14. Okt, 2015. 18:40 »
I iznad tog kvazi suda Petrovca na Mlavi ima viši sud, tako da ni osuđenog ne treba da brine neznanje suda i donošenje takve presude.

• Laurin&Klement
  • ERDOGLIJA KINGDOM
« Odgovor #95 poslato: 02. Mar, 2016. 02:45 »

Van mreže mlax

• Laurin&Klement
  • Ugled: 10
« Odgovor #96 poslato: 02. Mar, 2016. 17:30 »
Par stvari mi ovde nije jasno pa ako neko moze da mi pojasni.
1. Nigde se ne spominje prekoracenje brzine do 20km/h u naseljenom mestu, odnosno do 40km/h van naseljenog mesta.
2. Svugde se pominje zapocinjanje preticanja (preko pune ili u tunel, most itd.) a nigde zavrsetak preticanja. Da li to znaci da ako ja zapocnem preticanje preko isprekidane a zavrsim ga preko pune nisam u prekrsaju? Pitam jer sam imao takav slucaj, zavrsio sam preticanje nekih 10-ak metara u punoj i hteo je da mi pise kaznu.
  • Vozi: Superb 2.0tdi 2020

Van mreže nikolaj

• Laurin&Klement
  • Ugled: 20
« Odgovor #97 poslato: 02. Mar, 2016. 17:56 »
1. Nigde se ne spominje prekoracenje brzine do 20km/h u naseljenom mestu, odnosno do 40km/h van naseljenog mesta.

Za ovo nisu predviđeni kazneni bodovi ( kazna je 5000,00 ), a u tabeli su isključivo prekršaji sa oduzimanjem bodova.
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active, 2011.

Van mreže mlax

• Laurin&Klement
« Odgovor #98 poslato: 02. Mar, 2016. 20:02 »
A, da. Hvala.
I dalje mi nije jasno ovo za preticanje

Van mreže brele

• Laurin&Klement
  • Ugled: -1
« Odgovor #99 poslato: 02. Mar, 2016. 20:38 »
Ne znam odakle ti ideja da nije prekršaj ako preticanje završavaš na punoj.
  • Vozi: Škoda Fabia mk2 1.2 htp

Van mreže mlax

• Laurin&Klement
« Odgovor #100 poslato: 02. Mar, 2016. 21:04 »
Zato sto u prikacenom fajlu pise iskljucivo "ZAPOCINJANJE PRETICANJA" za sve prekrsaje koje su s tim povezani.
Eto odakle mi ideja!
I ja sam se zacudio zato i pitam.

Van mreže aleksandarzlatic

• Laurin&Klement
  • Ugled: 27
« Odgovor #101 poslato: 02. Mar, 2016. 21:15 »
Mene je pandur zaustavio pre 3 godine, krenuo sam u preticanje preko isprekidane i dao normalan gaz i migavac, kamion je kad sam bio pri kraju dodao gas, ja nisam imao ku vec dao jos bolji gas i zavrsio preticanje preko pune linije, pri tome nisam ni mogao videti znak za zabranu preticanja jer sam bio u ravni kamiona, zaustavio me je pandur i poceo maltretirati akko ja to "bahato"idem preko pune, a morao je videti kamion koji dodaje gas???
To je bilo od Ljiga prema Beogradu.
Trazio sam od njega da se vrati i da mi pokaze znak, odbio je, nakon toga sam krenuo da urlam, ali bas da urlam na njega i ponavljam jedno veoma zanimljivo pitanje "Da li vi to meni pokusavate da naplatite mito jer ja ne priznajem prekrsaj???".
Pandur, neki dobrica, krenuo da se izvinjava, kaze da razume moj slucaj, kaze da je on tu poslat iako se slaze da jeste malo nezgodna situacija...
Uglavnom epilog: ja oslobodjen, a on mucenik istraumiran jer sam svo vreme mahao novcanikom i pitao koliko kosta mito i pljacka postenih vozaca, dok bahati i dalje voze?

Ali, to je moj slucaj, ne znam da li bih opet ponovio urlanje na pandura...  :)
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

Van mreže brele

• Laurin&Klement
  • Ugled: -1
« Odgovor #102 poslato: 02. Mar, 2016. 22:46 »
Zato sto u prikacenom fajlu pise iskljucivo "ZAPOCINJANJE PRETICANJA" za sve prekrsaje koje su s tim povezani.
Eto odakle mi ideja!
I ja sam se zacudio zato i pitam.
Nema potrebe da koristiš velika slova i uzvičnike, čitam pažljivo šta pišeš, a ovde pišemo civilizovano.

Slažem se da jeste malo nejasno definisano.
Tom definicijom su stvorili rupu u zakonu i verovatno prostor za mito.

Npr. neko od vozača koji preticanje započne na isprekidanoj liniji, a završi je iz nekog razloga na punoj i neka od saobraćajnih patrola tu radnju opazi, tog vozača zaustavlja 100%.
Kad mu patrola predoči koji je prekršaj napravio, ovaj će se pravdati da to u ZOBS-u nije jasno definisano.
Onda će oni reći da jeste, ali pošto su dobre volje, neka časti jednu ili dve crvene i rešena stvar.

Meni lično je to stvar opšte kulture i poznavanja najosnovnijih pravila u saobraćaju (pravilo desne strane, davanje migavaca prilikom promene pravca kretanja, prestrojavanja itd) i ne mora zakon da mi ih definiše crno na belo.
Punu liniju, pogotovu duplu punu liniju ne gazim nikad.
Ne znam jesam li ikad u životu nekoga pretekao ili završio preticanje preko pune linije, iako postoji dosta mesta na našim drumovima gde nema nikakvog smisla da stoji, dug pravac, sasvim blaga krivina itd.
  • Vozi: Škoda Fabia mk2 1.2 htp

Van mreže mlax

• Laurin&Klement
« Odgovor #103 poslato: 02. Mar, 2016. 23:15 »
Mene je pandur zaustavio pre 3 godine, krenuo sam u preticanje preko isprekidane i dao normalan gaz i migavac, kamion je kad sam bio pri kraju dodao gas, ja nisam imao ku vec dao jos bolji gas i zavrsio preticanje preko pune linije, pri tome nisam ni mogao videti znak za zabranu preticanja jer sam bio u ravni kamiona, zaustavio me je pandur i poceo maltretirati akko ja to "bahato"idem preko pune, a morao je videti kamion koji dodaje gas???
To je bilo od Ljiga prema Beogradu.
Verovatno su te zaustavili na istom mestu kao i mene. Tu im je standardna "ceka", znam za jos bar troje ljudi koje su na istom mestu zaustavili iz istog razloga. Takva je knfiguracija, ne mozes da vidis ni liniju jer je blaga nizbrdica a ni znak ako pretices kamion. Ima neki veliki pano-reklama s desne strane i od tog panoa krece puna linija i oni tacno to vide.

Van mreže mlax

• Laurin&Klement
« Odgovor #104 poslato: 02. Mar, 2016. 23:16 »
Nema potrebe da koristiš velika slova i uzvičnike, čitam pažljivo šta pišeš, a ovde pišemo civilizovano.
Izvini ali pitao si me odakle mi ideja pa sam mislio da treba da ti naglasim ono sto pise.