Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
Razno
»
Off Topic
»
Porez na nasledstvo
Dole
Autor
Tema: Porez na nasledstvo (Pročitano 2794 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
mihajloalasp
AS Petrović since 2014
Laurin&Klement
Like ukupno: 58
L&K ugled:
72
AS Petrović
Porez na nasledstvo
«
poslato:
04. Apr, 2014. 14:26 »
Ljudi, molim za malu pomoć ukoliko se neko razume, imam problema sa prenosom auta.
Dečko od koga sam kupio auto nije bio vlasnik, auto se vodio na njegovog oca koji je umro. Auto se sada vodi na njegovu majku. Otišli smo u agenciju za prenos gde su tražili potvrdu o nasledstvu auta i potvrdu iz poreske uprave da je vlasnica auta oslobođena poreza. Bili smo danas u tamo, ali ne može da se izda papir dok se ne plati porez na CELU imovinu koju je nasledila od muža?!?! Da li je to tačno ili samo bezveze pričaju kako bi izvukli pare? Ukupni troškovi su preko 10.000 dinara, što je skoro koliko sam ja platio auto, pa ako vlasnica ne pristane da plati njen deo troškova (ako je to uopšte tačno), ode auto u delove
«
Poslednja izmena: 04. Apr, 2014. 14:36 mihajloalasp
»
Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X
nikolaj
Laurin&Klement
Like ukupno: 3
L&K ugled:
20
Odg: Porez na nasledstvo
«
Odgovor #1 poslato:
04. Apr, 2014. 14:56 »
Ne pričaju bezveze. Ako se pri ostavinskoj raspravi sin odrekao svog dela nasledstva u majčinu korist, onda ona mora da plati porez na taj deo, kao da ga je dobila na poklon. U drugom slučaju da se svako prihvatio svog dela nasledstva, kao naslednici prvog reda ne plaćaju porez. Ovo tvoje je verovatno prvi slučaj, pa zato njoj traže da plati porez na poklonjeni deo, ali nikako ne na celu imovinu kako si ti naveo. Čim se auto u potpunosti vodi na nju, to znači da se on odrekao svog dela nasledstva u njenu korist.
Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active, 2011.
mihajloalasp
AS Petrović since 2014
Laurin&Klement
L&K ugled:
72
AS Petrović
«
Odgovor #2 poslato:
04. Apr, 2014. 15:00 »
Znači plaća porez samo na auto ili porez na celu nasleđenu imovinu? Sin i ćerka su se odrekli u njenu korist.
nikolaj
Laurin&Klement
L&K ugled:
20
«
Odgovor #3 poslato:
04. Apr, 2014. 15:15 »
Trebalo bi da plaća porez na onaj deo koga su se oni odrekli u njenu korist ( to su verovatno i deo auta i deo neke nekretnine ). Nisam pravnik, ali mislim da je to tako. Ima na forumu pravno stručnijih članova pa će potvrditi ili ispraviti ovo što sam ti napisao, samo da uoče tvoj post i pitanje.
P.S.
Stopa za tu vrstu poreza je 1,5%.
nikolaj
Laurin&Klement
L&K ugled:
20
«
Odgovor #4 poslato:
04. Apr, 2014. 15:52 »
Citat: mihajloalasp 04. Apr, 2014. 15:00
Sin i ćerka su se odrekli u njenu korist.
Upravo pročitah sledeće : Ukoliko su se sin i ćerka prihvatili svog dela nasledstva od oca, pa se onda odrekli u majčinu korist, sledi plaćanje poreza za onaj deo koga su se odrekli.( porez na poklon drugog naslednog reda - dete na roditelja 2,5% ) U slučaju da su se odmah odrekli kompletnog svog dela nasledstva ( ni u čiju korist ), računa se kao da i nisu učestvovali u ostavini, te tako naslednik prvog reda ne plaća nikakav porez.
mihajloalasp
AS Petrović since 2014
Laurin&Klement
L&K ugled:
72
AS Petrović
«
Odgovor #5 poslato:
05. Apr, 2014. 22:22 »
Evo da napišem šta je sve potrebno da se završi prenos kada je ovakva situacija u pitanju (kada se deca ODREKNU nasledstva u KORIST jednog od roditelja ili obrnuto).
Prvo je potrebno rešenje o nasledstvu auta, ukoliko ga vlasnik nema kod sebe, vadi se u sudu. Ne plaća se ništa i nisu potrebni papiri od auta. Onda je potrebno rešenje da je osoba koja je nasledila auto oslobođena poreza, rešenje mora da izvadi naslednik uz ličnu kartu i plaća se 4.000 dinara u poreskoj upravi i izdaje se u roku od 2 radna dana. Dalje, plaća se porez na CELOKUPNU nasleđenu imovinu, 2.5%. Onda se sve to predaje agenciji za registraciju i prenos vozila i sa naslednikom sklapate kupoprodajni ugovor, njegovo overavanje košta 1480 dinara. Za kupoprodajni ugovor se očitava saobraćajna dozvola u agenciji (500 dinara) i upisuje se vrednost vozila (u mom slučaju su auto procenili na 10.000 dinara) i na osnovu toga se određuje se određuje cena poreza koju novi vlasnik plaća pri prenosu. Prenos je 5.000 dinara.
Ako je u rešenju u nasledstvu napisano da ostali naslednici nisu zainteresovani za imovinu, ne plaća se ništa, samo se izvadi to rešenje i rešenje da je vlasnik (naslednik) oslobođen poreza.
Turbo
Laurin&Klement
L&K ugled:
16
«
Odgovor #6 poslato:
05. Apr, 2014. 23:48 »
Samo da dodam da je poreza oslobođen naslednik koji je sa ostaviocem u prvom naslednom redu, po pravoj liniji. To su pre svega potomci i bračni drug, kao i roditelji. Takođe ni unuci ukoliko su se direktni potomci ostavioca odrekli prava na pojedinačne stavke iz imovinske mase koje su predmet nasleđivanja. Kako sve ovo važi kod zakonskog nasleđivanja, isto važi i za testamentarno nasleđivanje.
Znam da braća i sestre plaćaju porez po stopi od 2% kod nepokretnosti koja se nasleđuje(ako prelazi vrednost od 300k din. Ako prelazi 300k, plaća se 6000+2.5% od vrednosti)ne znam kako je za pokretnu imovinu, ali verovatno slično.
Gore