Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Fabia
»
FABIA 1999-2007
»
Prednji lezajevi ili pneumatici ??
Strana:
1
2
»
Dole
Autor
Tema: Prednji lezajevi ili pneumatici ?? (Pročitano 11142 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Neba
Laurin&Klement
Like ukupno: 10
L&K ugled:
30
Prednji lezajevi ili pneumatici ??
«
poslato:
30. Apr, 2014. 10:16 »
Zdravo svima:
Primetio sam da mi se cuje neki zvuk pri brzinama vecim od 80km/h. Tesko je opisati recima zvuk al da probam, izgleda nekako VuuuVuuuVuuuVuuuuVuuuVuuu. Na 80je nekako najtisi i tu pocinjem da ga primecujem, na 100-110km/h je najglasniji a posle sdi postaje bucan pa ne znam sta se desava sa tim VuuVuuVuuu-om.
Da li i kako mogu da raskrstim dal zvuk dolazi od guma ili od lezajeva ?
(neki moj osecaj je da dolazi od napred)
Napred imam Fulda Ecocontrol 3ca sezona (mislim da se ranije nisu cule), presle oko 27000km, dubina sare oko 5mm, nazad Wintera.
Prednji lezajevi su zamenjeni zbog problema sa javljanjem vibracija prilikom kocenja (negde u slicno vreme kada sam stavio i Fuldu napred pre mesec dana pa mi je bas rebus odakle dolazi zvuk).
Pri tom mi je najbitnije da ustanovim dal je od lezajeva jer bi ih reklamirao.
Hvala
Vozi: Fabia 1.9 SDI
Turbo
Laurin&Klement
Like ukupno: 3
L&K ugled:
16
Odg: Prednji lezajevi ili pneumatici ??
«
Odgovor #1 poslato:
30. Apr, 2014. 10:53 »
Vrlo moguće da su se te Wintere pokrivile i nazubile i galame, tako mi je bilo na službenoj O2, stavljen Dunlop Winter Sport 4D. Bar iz nekog mog iskustva, ako je ležaj, čuje se iz kog pravca dolazi.
sasacalko
Laurin&Klement
Like ukupno: 6
L&K ugled:
14
«
Odgovor #2 poslato:
30. Apr, 2014. 13:14 »
Podigni auto na dizalicu pa proveri jednu gumu. Prođi je rukama i osetićeš ako je kriva gazna površina, tj.ako je pukla čelična mreža unutar gume. Zatim stavi ruke na točak i mrdaj da vidiš da li ima lufta, jer je verovatno lager. Skini dizalicu, pa na sledeći točak, dok ne proveriš sva četiri. Kad dođe do deformiteta gume oseti se, auto počne da se trese negde na 50km/h (tako bilo kod mene).
Ja imam wintere na sva četri točka i ne čujem ih leti, osi u krivinama (prozor je zatvoren - klima). Ipak mislim da su lageri.
Neba
Laurin&Klement
Like ukupno: 10
L&K ugled:
30
«
Odgovor #3 poslato:
30. Apr, 2014. 15:21 »
Ne trese mi auto ni na 120km/h..
Jedna stvar samo lezaj = lager ?
Vozi: Fabia 1.9 SDI
bigor
Laurin&Klement
Like ukupno: 43
L&K ugled:
39
«
Odgovor #4 poslato:
30. Apr, 2014. 19:17 »
Mogao bi da probas zamjeniti prednje i zadnje gume ako te ne mrzi cisto da vidis odakle dolazi zvuk. Ako je lezaj u pitanju uskoro bi trebao i vise da se cuje.
Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ
bk
Ambition
Like ukupno: 0
L&K ugled:
1
«
Odgovor #5 poslato:
30. Apr, 2014. 20:12 »
buraz i ja sam imao isti problem,javljao mi se taj potmuli zvuk,tj.zavijanje.majstor provozao kola,i rekao da je lezaj.prekce zamjenio,uzeo neki kineski u favoritu,3500 din.
Vozi: fabia sdi 2002
2 Busy
Laurin&Klement
Like ukupno: 63
L&K ugled:
15
«
Odgovor #6 poslato:
30. Apr, 2014. 22:04 »
Kod mene takođe prisutan sličan zvuk od kako sam prebacio gume.Sutra vraćam kako je bilo zimus,ako nastavi onda kod majstora,
WEST 014
RallyeSport
Like ukupno: 1
L&K ugled:
8
«
Odgovor #7 poslato:
01. Maj, 2014. 01:01 »
Ako ti se zvuk pojacava u krivinama onda je lezaj.
decha
Style
L&K ugled:
11
«
Odgovor #8 poslato:
01. Maj, 2014. 08:59 »
Indentican , nazvao bih ga brum imam I ja. Ne čini mi se kao zvuk ležaja, pa sam išao da isproveravam gume. Zamenio dve gume , ispravljao jednu felnu I zamenio mesta ovim drugim gumama I Zvuk nije nestao.Moram dalje da tražim rešenje pošto je Zvuk baš iritantan kada se ide na put (bio do Slovenije I poludeo) Rado bih sredio to pre mora. Interesuje me da li mogu to da budu oni ležajevi do menjača ili tako nešto?
Pitanje za kolegu bk. Da li ti je zemena lezaja rešila brum?
«
Poslednja izmena: 01. Maj, 2014. 15:47 peđa
»
Vozi: skoda fabia 1.9tdi 2006
2 Busy
Laurin&Klement
L&K ugled:
15
«
Odgovor #9 poslato:
01. Maj, 2014. 10:26 »
Malopre vratio gume.Uskoro polazim na kraći put javljam da li je nestao zvuk.
2 Busy from Sony Miro
2 Busy
Laurin&Klement
L&K ugled:
15
«
Odgovor #10 poslato:
01. Maj, 2014. 13:15 »
Evo da javim da je problem nestao vraćanjem guma na prethodnu poziciju.Znači da moram zadnje da menjam.
2 Busy from Sony Miro
Karlheinz
Administrator
Like ukupno: 282
L&K ugled:
103
«
Odgovor #11 poslato:
01. Maj, 2014. 15:48 »
Tvrde gume hoće da bruje i lepo da se čiju na većim brzinama. Moje prethodne letnje gume (letnje, michelin primacy, asimetrična šara, 2011 god) su toliko brujale da su bukvalno iritirale sve u kolima a oni koji su ih čuli odmah su rekli da mi ne valjaju ležajevi i nisu verovali da su gume u pitanju. Prelaskom na zimske gume krajem prošle godine brujanje je nestalo.
Na manjim brzinama (30-40) po gradu se nije primećivalo ali na otvorenom su bile veoma glasne.
Imao sam na nekim kolima i probleme sa ležajevima. Taj zvuk je bio naročito izražen u krivinama pri manjim brzinama i prenosio se na karoseriju nekako.
Vozi: Yeti
djordje cacak
Laurin&Klement
L&K ugled:
13
«
Odgovor #12 poslato:
03. Maj, 2014. 17:03 »
najjednostavnija solucija Vam je da auto oterate u servis na dizalicu,majstor ce vam odmah reci da li je lezaj u pitanju,za dva minuta je stvar resena,tj dijagnostikovan kvar.Da li je lezaj,guma ili nesto trece.
Vozi: Fabia 1.4 MPI 8v 200 god
2 Busy
Laurin&Klement
L&K ugled:
15
«
Odgovor #13 poslato:
04. Maj, 2014. 09:45 »
Meni su gume "olistale" i istanjile se,tako da uskoro moram da kupim nove.
2 Busy from Sony Miro
decha
Style
L&K ugled:
11
«
Odgovor #14 poslato:
13. Nov, 2014. 20:10 »
Kolege forumaši znam da je tema odavno ali pošto sam i sam imao isti problem sa zvukom brujanja i uspešno ga rešio želim to da podelim sa vama. Kod mene je problem bio u ležajevima zadnjih točkova. Levi koji je otišao više imao je karakterističan zvuk propalog ležaja kada se točak zavrti na dizalici. Desni nije imao nikakav zvuk ali je vibrirao i upravo on je pravio taj nesnosni brrruummm pri vecim brzinama. Kad se točak zavrti stavi se ruka na zadnji amortizer i ne sme da trese, kao što je bio slučaj kod mene. Nakon zamene i desnog ležaja problem je rešen. Da ne bih više puta radio isti posao stavljeni skf lezajevi.
Vozi: skoda fabia 1.9tdi 2006
Strana:
1
2
»
Gore