Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA forumi
»
Kvarovi Popravke Servisi
»
Fabia 1.9 TDI PD kloparanje iz menjaca kada je u leru
Dole
Autor
Tema: Fabia 1.9 TDI PD kloparanje iz menjaca kada je u leru (Pročitano 5871 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Gohu
Style
Like ukupno: 0
L&K ugled:
4
Fabia 1.9 TDI PD kloparanje iz menjaca kada je u leru
«
poslato:
03. Maj, 2014. 01:42 »
cao,
Vlasnik sam Fabije 1.9 TDI PD ( Elegance) 2009. Do sada presao 90 000km bez ikakvih vecih problema. samo redovni servisi i to je to.
dva manja problema koja su se desila i dalje traju:
1. crkao je mikro prekidac u vozacevim vratima koji aktivira svetlo u kabini kada se otvore vrata. jako nezgodno kada se zaboravi da se iskljuci svetlo pa auto ne pisti da upozori.. Kako resiti ovaj problem?
2. auto sam uzeo sa 50 000km, i primetio sam posle par hiljada km da kada je toplo vreme napolju (preko 10c recimo) i auto stoji u leru na semaforu cuje se izrazito kloparanje iz menjaca ili lamele. cim stisnem kvacilo vise se necuje, vec samo lep zvuk motora.. prijavio sam kvar svom majstoru i dobio povratnu info da ne moze da se ustanovi sta je tacno bez skidanja menjaca itd i da je prva preporuka fabrike da se stavi ulje u menjac vece gradacije.. sto sam i uradio.. iskreno culo se manje ali i dalje se cuje...
ulje sam stavio krajem septembra prosle godine, dosla je zima i tokom hladnih dana kloparanje je bilo bas bas tiho i nije mi smetalo.. cim se vreme prolepsalo i auto se zagreje.. kloparanje se cuje.. sad pomalo pocinje i da me nervira..
simptomaticno je da je buka tj, kloparanje vezano za temperaturu.. cim je toplo cuje se, jos ako auto radi dugo pa se i sam po sebi zagreje kloparanje opasno smara..
da li neko ima neku ideju sta moze da bude uzrok problema i kako ga resiti bez nekih istrazivanja tipa skidanja menjaca itd..
napomenuo bih da se auto vozi normalno, necima, netrese, nedimi itd.. sve u svemu da nema tog kloparanja rekao bih kao nov da je.
pozdrav i hvala unapred,
Goran
Vozi: OCTAVIA-ja 2011 1.9 TDI PD - kao tenk :)
2 Busy
Laurin&Klement
Like ukupno: 63
L&K ugled:
15
Odg: Fabia 1.9 TDI PD kloparanje iz menjaca kada je u leru
«
Odgovor #1 poslato:
03. Maj, 2014. 08:52 »
1.mikroprekidač u vozačevoj bravi,tj.komplet brava se menja i košta od 50 do 100 evra.Inače hroničan problem u VAG.
Malo istraži forum dosta je pisano o tome.
2.moje skrimno mišljenje je (savet menjaj majstora jer ne zna da dijagnostikuje problem )kloparanje jasan znak a to je da ti je plivajući zamajac pred umiranjem.Takođe čest problem "novijih" vozila.Usput se,najčešće,menja i set kvačila.Cene su šarene i kreću se od 250 do 550 evra,zavisi od proizvođača delova.LUK,SACHS su najbolji,kako čujem,ali mora se pripaziti na kopije i zemlje proizvodnje.
Srećno!
2 Busy from Sony Miro
nikolaj
Laurin&Klement
Like ukupno: 3
L&K ugled:
20
«
Odgovor #2 poslato:
03. Maj, 2014. 11:26 »
Ako je to klaparanje pocelo da se cuje na pedeset i nesto hiljada predjenih km ( kako je napisano ), to bi bilo malo rano za pojavu problema sa plivajucim zamajcem. Medjutim, ako je auto uvezen, kilometraza je najverovatnije vracena, pa je gore opisan problem vrlo moguc.
Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active, 2011.
hirurg
Laurin&Klement
Like ukupno: 269
L&K ugled:
-18
«
Odgovor #3 poslato:
03. Maj, 2014. 13:07 »
Koliko znam plivajuci tek pravi problem na oko 200 000 i kusur km....i njegov kvar sw manifestuje drugacije...velike vibracije....i osjeti se i prilikom voznje da nije uredu. A covjek kaze da samo u leru ima frku! Po meni je to neki lezaj i slicno tom....a to sto se cuje puno na velikoj temp je zato jer se ulje jako razrijedi...zimi je hladnoca pa ulje ostaje malo gusce...vjerovatno se zimi i teze saltao mjenjac. Nista te ne kosta da odvezes kod nekog da ti otvori mjenjac i pogleda sta je upitanju. Ipak da je plivajuci upitanju ne bi uspio da predjes 40 000
Послато са SM-N9005
2 Busy
Laurin&Klement
L&K ugled:
15
«
Odgovor #4 poslato:
04. Maj, 2014. 09:43 »
Da čujemo i autora teme.Ne vredi da mi ovde ONLINE bacamo karte i gledamo u pasulj oko tuđeg auta.
2 Busy from Sony Miro
Gohu
Style
L&K ugled:
4
«
Odgovor #5 poslato:
04. Maj, 2014. 14:48 »
zdravo svima,
hvala na komentarima. Auto nije uvezen, kupljen je nov ovde i pre nego sto sam ga ja uzeo bila su uradjena samo 3 redovna servisa na 15 000km.. ja sam ga uzeo sa 54 000km..
sto se tice mikroprekidaca, pretpostavio sam da mora da se menja cela brava pa cu to uraditi uskoro..
a sto se tice kloparanja.. e tu se ne bih slozio da je plivajuci.. kao sto je rekao Hirurg, nema vibracija niti tresenja auta vec samo dok je u leru se cuje.. cim sisnem kvacilo necuje se nista vec samo disel prede..
na savet servisa sam zamenio ulje u menjacu kako bi se kloparanje manje culo kada se auto zagreje ali i dalje se cuje.. doduse drugari neki mi kazu da sam picajzla da samo to ja cujem.. ali ipak cuje se i nervira me.. mislim da me razumete..
Sto se tice komentara da se zimi teze salta.. ipak mora da razocaram da nije tacno.. menjac ide lagano kao i provog dana nevezano za temperaturu napolju.. stavno mogu da kazem da me sluzi sjajno sem te brave i kloparanje ama bas nikakvog problema nisam imao.. sjajan auto.
ako imate neku preporuku gde da ga oteram da ga pogledaju.. palo mi je na pamet da ga poteram u ovlascen servis samo na dijagnostiku ali posle svih iskustava sa ovlascenim servisima odustao sam..
pozdrav
nebojsar
Laurin&Klement
Like ukupno: 1
L&K ugled:
14
«
Odgovor #6 poslato:
04. Maj, 2014. 14:55 »
Isti motor sam imao na oktaviji, krenulo je kao kod tebe, kod mene na 70k km da bi se pogorsavalo vremenom i da bi na kraju na 120k zamenio kompletan set. Prvo u leru kad dodirnes papucicu kvacila pocne da se menja zvuk gotovo neprimetno, posle toga povremeno u radu ponekad zatrese (ler) da bi se posle par desetina hiljada to sve jace osecalo prilikom ubacivanja u prvu. Sa svakom visom brzinom nista se nije osecalo, samo umereno proklizavanje ponekad.
Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI
2 Busy
Laurin&Klement
L&K ugled:
15
«
Odgovor #7 poslato:
04. Maj, 2014. 15:07 »
Možda je druk ležaj?
Gohu
Style
L&K ugled:
4
«
Odgovor #8 poslato:
04. Maj, 2014. 15:18 »
@neobjsar
moguce ali moj subjektivan osecaj se da nema proklizavanja niti tresenja.. niti imam problem sa ubacivanjem u prvu..
nisam stigao da dodjem na danasnji skup ali veruj mi.. samo postoji taj zvuk kloparanja nema nikakvih drugih problema.. tresenja proklizavanja itd..
verujem da je neki glupi lezaj u pitanju... mora da se rastavlja nema druge..
sasacalko
Laurin&Klement
Like ukupno: 6
L&K ugled:
14
«
Odgovor #9 poslato:
04. Maj, 2014. 19:43 »
Kada sam zamenio set kvačila, posle 1000km od zamene sam dobio iste simptome kao i ti. Neki kažu aksijalni luft u menjaču, neki kažu da je stara lamela imala po dve opruge, a nova po jednu (stavljen jeftin set). Majstor skinuo menjač, detaljno smo ga pregledali i nismo našli ništa, sve je bilo u redu. Od tada vozim i nema nikakvih problema, navikao sam se na zvuk u leru. Moj pobratim ima isti problem na astri i već 130km vozi bez problema. Moj savet: sipaj gorivo i vozi - ništa ne diraj.
nemanja_vr6
RallyeSport
Like ukupno: 2
L&K ugled:
11
«
Odgovor #10 poslato:
08. Jun, 2014. 21:08 »
proveri da li uopste imas plivajuci zamajc... fabia mk1 sa itim motorom nema plivajuci zamajac...
milosgranice
Laurin&Klement
Like ukupno: 22
L&K ugled:
13
«
Odgovor #11 poslato:
09. Jun, 2014. 14:14 »
mikroprekidac u bravi moze da se popravi meni trazio majstor 4000 din, a sto se tice menjaca i ja imam te simptome i drugar koji je mehanicar rekao je teraj i ne diraj dok ne bude kvacilo za zamenu
Vozi: fabia 1.9sdi
nightrider
Style
Like ukupno: 1
L&K ugled:
3
«
Odgovor #12 poslato:
11. Jul, 2014. 10:24 »
Bice da se cuje spojnicka osovina i da aksijalni lezaj ima lufta,
svakako cudno za tu kilometrazu.