Autor Tema: felicija baci plavkasti dim  (Pročitano 5216 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže toncekZapočeo temu

felicija baci plavkasti dim
« poslato: 07. Maj, 2014. 10:45 »
jos imam neka pitanja pa ako mozete pomoc.kad auto mi se ugrije zna mi ponekad na semaforu auto zadimit kad krecem s semafora nista nesto strasno al baci plavkasti dim auto ima 190000 km sad sto da radim p.s zna mi se kasa majoneza stvarat na cepu ulja?znam od biseg vlasnika da mu se auto jednom pregrijao jer mu termostat zablokirao.pa ga je skinuo sad dal je to dalo nekakve posljedice?

Van mreže sasacalko

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 14
Odg: felicija baci plavkasti dim
« Odgovor #1 poslato: 07. Maj, 2014. 15:05 »
Troši li ulje? Plavi dim se javlja kad počna da sagoreva ulje i tad je obično vreme za generalnu. Moguće i da su samo popustile brisajuće karike, u svakom slučaju mislim da treba da se otvara motor.  :-[

Van mreže olajkris

« Odgovor #2 poslato: 07. Maj, 2014. 17:30 »
Mogu biti samo tefloni na ventilima. Ne mora da znaci da su karike.

« Odgovor #3 poslato: 07. Maj, 2014. 20:57 »
auto je tek u mene frisko tako da jos trenutnu potrosnju ulja neznam ali po ovom sto vidim tros oprilike 1litru na 3000km sad ako je generalka u pitanju koliko ona dode za feliciju al bas full generalka?p.s dal u skodama felicijama su svi motori isti?jer po izgledu izgledaju da jesu samo sto su modificirane neke stvari ali motor ko motor mi izgleda da su u svakoj isti da ili ne?

Van mreže dulefontana

« Odgovor #4 poslato: 08. Maj, 2014. 00:57 »
Gumice ventila, ne diraj motor

Imas 3 razlicita motora i dve ili tri varijante ubrizgavanja na 1.3 motoru
« Poslednja izmena: 08. Maj, 2014. 10:01 peđa »

« Odgovor #5 poslato: 08. Maj, 2014. 09:26 »
a da izmirim kompresiju?mozda ce mi ona reci stanje motora?inace kad su gumice ventila lose auto bude otraga puno crnih masnih točkica?

Van mreže dulefontana

« Odgovor #6 poslato: 08. Maj, 2014. 10:50 »
Pa izmeri, ali ako je potrosena uljna karika, on moze da ti da lepu kompresiju ali zbog uljne ostaje ulje na hilznama.

Van mreže sal

« Odgovor #7 poslato: 08. Maj, 2014. 22:29 »
Meni već 2 godine izbacuje takav dim,ali samo kada je hladnije.Sada kada je otoplilo ne.
Šta znam bolje da pogleda majstor,ali ako ne pravi previše problema ne diraj puno.
Ima neke priče da kada se ulje zameni i sipa ono tipa20/60 je nešto bolje...mada ne tvrdim.A to što troši 1 litar na 3000 je premija,veruj mi.

Van mreže vlada320

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 42
  • Škoda - best for money
« Odgovor #8 poslato: 08. Maj, 2014. 23:07 »
Da si rekao da je dim bele boje - sve bi ukazivalo na dihtung glave motora, odnosno da ubacuje rashladnu tečnost u kompresioni prostor. Upravo sve što si napisao ukazuje na to, osim boje dima. Kod Škodinih motora je česta pojava propadanja dihtunga glave, naročito usled pregrevanja. Ako je potrebno često dolivanje antifriza - sigurno je to u pitanju, naročito što si rekao da stvara skramu na čepu.
Nešto mi govori da je taj motor zreo bar za neko generalno osveženje u celosti, ali koliko je to isplativo na autu te starosti? Potrošnja ulja nije alarmantna, ali treba pratiti potrošnju rashladne tečnosti, pa ako je ima - bilo bi pametno uraditi celu glavu motora, ako se već skida zbog zamene dihtunga. To ne bi bilo preskupo za taj motor, a i zamenom gumica ventila bi se nešto smanjila potrošnja ulja. Ja bih tako uradio.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

« Odgovor #9 poslato: 09. Maj, 2014. 00:31 »
evo jutros sam isao mjenjat brtvu kucista i kupio novi termostat tako da vidim tocnu potrosnju vode posto mi kapljala je voda na kucistu.kad sam otvorio kuciste nisam nasao termostat sto sam i prepostavljao jer auto je uvjek bio hladan jedino bi se mlo temperatura digla kad bih isa po gradu a cim odem van grada fibra pada.prominim te brtve al naravno bez da sam stavio masu za brtvljenje i naravno kad sam sve spojio voda jos vise tece tako da ujutro cu ici u mehanicara koji je tu mi susid da mi to odradi kako treba.e sad ulje neznam sto bih rekao masina je dosta suha samo sto se tu desava neznam ponekad zna lagan se pojavit plavkasti dim kad krenem s semafora a nekad ne.sad treba mehanicar vidjet sto je tu?e da obavezno kod jutarnjeg paljenja auto pocme kao da radi na tri cilindra te nakon 10 sekunda malo pomalo kao da sastavi na cetri cilindra 2do tri put u prekidima i onda normalno pocme radit.a dok tako trza i trokira na tri izbaci malo crnog dima.

« Odgovor #10 poslato: 09. Maj, 2014. 13:25 »
termostat promjenjen i brtve samo me malo brine temperatura auta jer kad vozim se po gradu temperatura dode do 90 i onda prije nego upali termostat naglo padne jedno deset petnaest stepeni a kad dodem i stojim na mjesto digne preko 90 pa onda upali termostat normalno no u voznji ipak tako nije nego padne naglo 15 stupneva pa dize pa opet padne sto moze bit razlog zrak u sistemu?mada sam dva tri put poslije ventilatora otvorio posudu malko da ispusti visak zraka.

« Odgovor #11 poslato: 09. Maj, 2014. 16:42 »
p.s maloprije sam mjerio kompresiju u autu svi cilindri imaju isku kompresiju znaci svaki po 10,5 sutra sam dogovorio sa susjedom da pogleda mi auto znaci skinut glavu pa sto pokaze stanje.

Van mreže olajkris

« Odgovor #12 poslato: 09. Maj, 2014. 19:35 »
ako su iste kompresije na sve 4, mislim da ti je samo glava....

Van mreže aca

« Odgovor #13 poslato: 10. Maj, 2014. 02:16 »
i moja felicija baca plavkasti dim na veliki uspon i trosi ulje oko 400ml na 1000 km i to tako vec najmanje 5 god i sve radi bez problema ja smatram da su problem gumice ventila ali nisam siguran posto nisam dirao motor a koristim polusinteticka ulja...

« Odgovor #14 poslato: 10. Maj, 2014. 07:58 »
mislim da onda najbolje mi ne dirati nista nego voziti tako.vjerovatno to jos moze godinama tako voziti.moj isto samo nekad baci dim a uzbrdo jako cesto baca.