Autor Tema: Koje ulje za fabiu 1.2  (Pročitano 17020 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže koscicaZapočeo temu

Koje ulje za fabiu 1.2
« poslato: 08. Maj, 2014. 20:11 »
Vec je bilo dosta govora o ulju za motor ali nikako da odlucim koje  da koristim?
Naime, posto sam od skora vlasnik fabije 1.2 (2005 godiste, 160.000 km), kao prvo, koje ulje za dolivanje da koristim jer ne znam koje je prethodni vlasnik koristio (ne pitajte me molim vas kako) a da ne pogresim ili nesto zabrljam. (Trenutno nisam u mogucnosti da uradim kompletan servis, zamenu ulja)
Kao drugo, koje ulje da sipam kada budem radio servis (kompletnu zamenu svog ulja).
Unapred hvala na savetima

Van mreže Dada

Odg: Koje ulje za fabiu 1.2
« Odgovor #1 poslato: 08. Maj, 2014. 20:49 »
Ne moze niko ziv da ti kaze koje ulje da koristis za dolivanje,to moze samo predhodni vlasnik jer on jedini zna koje je ulje sipao,to niko drugi ne zna.Mozda pise negde u nekoj knjizi ili na nekom papiricu ako je vodio evidenciju.Po fabrickoj deklaraci ji ide 10w40 znaci polusintetika,a na toj kilometrazi sigurno ne ide full sintetika.

Van mreže sasacalko

« Odgovor #2 poslato: 08. Maj, 2014. 21:14 »
Savet, menjaj ulje, odmah. Ako ne znaš koje ulje je sipao prethodni vlasnik, onda ne znaš ni kada je menjano, a sigurno nije skoro. Vlasnici kada znaju da će da prodaju auto prestanu da ga održavaju. Ulje je najbitnija stvar za motor ( i filter). Ja sam sad sipao G-energy s-synth 10w/40. Koje ćeš ti da koristiš, moraš sam da odlučiš.  :)

Van mreže Nesas

« Odgovor #3 poslato: 08. Maj, 2014. 21:45 »
Pitaj vlasnika bar cije je ulje  u motoru. Ja   imam 1.2 htp i sipam castrol magnatec A3 10 W40 3.5 l ti ide kada menjas ulje i filter. Ulje kontrolises tako sto motor radi dok se ne zagreje, kada ga ugasis sacekaj 15 minuta pa onda izmeri nivo. Proveri i kada je menjan lanac.
« Poslednja izmena: 08. Maj, 2014. 21:51 Nesas »

Van mreže vlada320

« Odgovor #4 poslato: 08. Maj, 2014. 22:22 »
Zamena ulja i filtera za ulje može koštati svega 3000 dinara i to treba zameniti bez odlaganja, jer je za taj HTP motor vrlo bitno da ulje bude bistro, a filter ispravan - zbog hidrauličnog zatezača lanca motora.
Drugo, kada se kupi polovan auto, a naročito takav - sa NEPOZNATOM ISTORIJOM, OBAVEZNO je odvesti ga prvo kod mehaničara da prekontroliše trapove i kočnice, pa tek onda sesti u njega i izaći u saobraćaj. Izvinjavam se, ako ste to obavili, ali pošto niste ni ulje zamenili, osetio sam potrebu da malo skrenem sa teme, jer bezbednost uvek treba da je na prvom mestu!
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže momcilo82

« Odgovor #5 poslato: 29. Maj, 2014. 02:10 »
Fabrička preporuka: 5w30 ili 5w40, opciono može i 10w40. U nekim ovlašćenim servisima sipaju 10w40 jer im je jeftinije i to nije greška, ali savet od nekoga ko ima isti auto - 5w40. Ima kvalitetnih ulja u toj gradaciji koja uopšte nisu skupa, proguglaj malo ko je uvoznik za koju marku. Lično, sipam Elf koji kupujem od uvoznika a ti već vidi koja marka ti je srcu draga. :) Za više detalja baci pogled na posebnu temu o uljima ovde na forumu (Stalker).
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Kombi

Van mreže Turbo

« Odgovor #6 poslato: 30. Maj, 2014. 19:41 »
Da, Motul sam na sniženju platio kao ti Castrol :)

Ne znam, ja sam pre neki dan sipao Bardahl 502.00 5W-30 na preporuku majstora kome verujem, jako pametan i pošten, radio je dugo u Poršeu na Poršeima, ima Porše zlatnu plaketu i jedan je od retkih kod nas koji radi Bentley, a pored toga je jako dobar lik i sa nama sa jeftinijim ulaznicama, jako strpljiv i hoće da popriča i objasni.

Bardahl je poznato ime/ulje u motociklističkom svetu ali mi je on rekao da se tokom njegovog iskustva najbolje pokazalo na Poršeima koji novi, tipično troše i do 2l ulja na 1000km, sa Bardahl uljem je to smanjeno na svega 2-3dl na 1000km.

Ja sam njemu to prepustio, a videćemo kako će se pokazati, javiću u mojoj temi. U svakom slučaju, Bardahl je "mala" kompanija pa plagijatori nemaju računicu da ih kopiraju, tako da je sve original provereno. Litar sam platio 900 dinara.
Prvenstveno sam hteo Liqui Moly Top Tec 4200 ali zbog poplava u Svilajncu gde se nalazi generalni uvoznik Liquija nisam mogao da nabavim to ulje u Beogradu, a već sam ranije slušao o Bardahlu.

Van mreže djordje48

« Odgovor #7 poslato: 30. Maj, 2014. 20:36 »
ja imam htp 44 kw i ulje menjam na 20-23 hiljade jer bas dosta prelazim godisnje. motor mi izmedju dve zamene potrosi oko 1-1,5 l ulja. mada ga ja bas przim, voznja u gradu 80%. 10% magistrala i 10% autoput gde vozim i 140km/h. dkale pravi test za ovaj mali motorcic. kupujem castrol 10-40 u autocacku i sebi dajem taj luksuz jer ulje ne menjam cesto. sprzicu motor na 200 000 !  >:D >:D >:D

Na mreži Lignjoslav

« Odgovor #8 poslato: 30. Maj, 2014. 23:28 »
 :)) :)) :)) Ti ga bas ne stedis. Bas me interesuje kolika ti je potrosnja sa takvim stilom voznje.

Ja vozim ako penzos, veliki prosek mi je 5,5l/100km (40% grad i 60% otvoren put).   8)

@Turbo

Dobro cu da razmislim koje cu ulje nastaviti da koristim. Ne kazem Castrol los, ali cena i sumnja u originalnost mu ne idu na ruku.
« Poslednja izmena: 30. Maj, 2014. 23:35 Lignjoslav »
  • Vozi: Rapid Spaceback 1.0 tsi 2019- , Fabia htp mk1 2014-2019

Van mreže djordje48

« Odgovor #9 poslato: 31. Maj, 2014. 10:17 »
u gradu oko 9,7-9,8 l plina, ne mogu da izmerim na autoputu jer nikad nisam ceo rezervoar potrosio tokom voznje na autu putu a bord comp nemam. autonomija sa 45 l plina u gradu bude oko 460 km... O:-)

Van mreže nebojsar

« Odgovor #10 poslato: 31. Maj, 2014. 12:02 »
voznje na autu putu a bord comp nemam. autonomija sa 45 l plina u gradu bude oko 460 km...

Ti imas veliku bocu ili torusnu bocu? Ja imam torusnu, stane max do 30l plina, sa tim predjemo oko 350 km u zavisnosti od guzve u gradu. Na benzin trosi oko 7.2 prosek. Sve racunato ne po bordu vec po racunima za gorivo I plin koje cuvamo :)
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže djordje48

« Odgovor #11 poslato: 31. Maj, 2014. 14:53 »
Torusna boca ali skinuto ogranicenje na 80 posto zapunjenosti. Dok je bilo ogranicenje maksimim zapunjenosti je bio 35 l >:D. Ja je bas gazim. Benzin ne mogu da spustim ispod 8, 8,5 l u gradu a plin ispod 9,5 nikako