Autor Tema: DIY – Modifikacija instrument table za Feliciju  (Pročitano 8755 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže dulefontanaZapočeo temu

DIY – Modifikacija instrument table za Feliciju
« poslato: 07. Maj, 2013. 12:42 »
Prva modifikacija je svima dobro poznata, a to su prstenovi oko cajgera. Ne treba puno pricati o tome, slike govore sve. Cini mi se da je koriscena kutija od Rama margarina ali za svaki slucaj uzeti shubler i izmeriti koji je precnik i onda u prodavnicu sa shublerom i meriti. :D

Preuzeto sa: http://www.skodacroatia.com/forum/index.php/topic,5421.0.html
« Poslednja izmena: 24. Nov, 2015. 09:38 dulefontana »

Odg: DIY – Modifikacija instrument table za Feliciju
« Odgovor #1 poslato: 07. Maj, 2013. 13:07 »
Druga modifikacija je promena podloga na cajgerima koju sam odradio kod sebe na kolima. Prvo je potrebno rasturiti sve cajgere i skinuti podloge.

Obavezno voditi racuna prilikom skidanja igli zato sto moze da dodje do cupanja celog mehanizma, i onda vam je potreban nov cajger.
Igle sam skidao sa dve viljuske i vodio racuna da igle budu na idealnoj nuli kako bih znao gde treba da ih vratim. Sto se tice igle na kilometar satu, ona nema nultu poziciju, pa vrlo lako moze da dodje do laziranja kilometraze. Kod mene je brzina merena navigacijom, pa je drugar u voznji ubacivao iglu na sat.
Kada imate podloge onda se sve ostalo odvija za racunarom. Sto vise vremena posvetite pravljenju novih podloga, to ce one bolje ispasti. Ja sam ih radio oko dve nedelje. Svaki put kada mi opadne koncentracija prekidao sam sa radom.
Ukoliko nemate dobar skener javite mi se i poslacu vam u visokoj rezoluciji 1:1 podloge. Sve je radjeno u Adobe Illustrator-u.

Mala provera da li se rupe gadjaju, inace je print odradjen na papiru.

Stampa je odradjena na backlit foliji. Sa drugim materijalima jos uvek nisam eksperimentisao.

Evo kako je izgledalo pre.
« Poslednja izmena: 24. Nov, 2015. 09:52 dulefontana »

« Odgovor #2 poslato: 07. Maj, 2013. 13:22 »
Treca modifikacija je uradjena zato sto sam imao problem sa osvetljenjem kada sam montirao tablu sa novim podlogama. Evo i jedna slika kako je to izgledalo sa fabrickim osvetljenjem.

Prvo sto sam uradio je kupovina dioda. Koriscene su smd cool white 3528.

Onda sam prepravio fabricko grlo za sijalicu u obicno grlo sa zicama, kako ne bih morao da lemim zice od dioda za stampanu plocu, tako da je skidanje dioda olaksano.

Ubacivanje dioda u kuciste table.

Razlika izmedju LED osvetljenja, i fabrickih sijalica.

Posto su diode previse jako sijale

resio sam da ubacim jos jedan sloj podloga koji je odstampan na 80gr. papiru. Taj sloj je znatno umanjio jacinu dioda, i prijatnije izgleda, a i ne probija se svetlost kroz podloge.

Leva strana je bez papira a desna ima papir.

Na kraju je sve sklopljeno i evo kako izgleda u kolima.
« Poslednja izmena: 24. Nov, 2015. 10:48 dulefontana »

« Odgovor #3 poslato: 07. Maj, 2013. 13:40 »
Sve tri modifikacije mogu da se urade zasebno i primenjiva su za sva vozila, pogotovu za starije modele, s tim sto ne preporucujem izradu druge modifikacije bez trece, osim ako vec imate fabricko LED osvetljenje. Evo i par slika clanova koji su uradili neke modifikacije:

Modifikacija br. 1

Clan Tygzone – Skoda Favorit

Clan olajkris – Skoda Felicia

Modifikacija br. 2

Slika preuzeta sa interneta – Skoda Favorit

Modifikacija br. 3

Ovu modifikaciju sam radio clanovima:
sajber_sloba – Skoda Favorit
madndaoa – Skoda Favorit

Modifikacija br. 2 i 3

dulefontana – Skoda Favorit (tabla od Felicije)
« Poslednja izmena: 24. Nov, 2015. 10:57 dulefontana »

Van mreže Milan

« Odgovor #4 poslato: 28. Okt, 2013. 10:37 »
Evo kako t izgleda kod mene.  :D

« Odgovor #5 poslato: 28. Okt, 2013. 23:43 »
Ispratio si sve na starom forumu i pitas kako, i jos imas sve objasnjeno na pocetku posta? Princip je isti, samo je dizajn drugaciji.
Milane, ako moze jedna slika kako nocu svetli.

Sent from my HTC Desire X

Van mreže MilanV

« Odgovor #6 poslato: 19. Dec, 2013. 11:50 »
Interesuje me koliko košta da se napravi ovako nova podloga za tablu. Imam feliciju 1.3 1996 god. i umesto obrtomera imam običan sat.

hvala unapred

« Odgovor #7 poslato: 19. Dec, 2013. 12:06 »
U principu ne bi to kostalo nesto nenormalno. Jedino je bitan materijal na kom se stampa, a to varira od stamparije do stamparije. Mozes da prodjes od par stotina do 2 hiljade, ali treba nacrtati sve to u Ilustratoru. Ajde i nekako ova 3 pokazivaca i nisu problem, ali crtati sat... Stampao bi ih ja, ali drugar koji ih je stampao mi je rekao da vise ne moze da mi stampa zato sto je ta masina vrisnula. Kontaktiraj Milana, on je crtao sa satom.

Van mreže Chily88

« Odgovor #8 poslato: 14. Dec, 2014. 16:53 »
Pozdrav , mozete li da mi posaljete ove podloge u orginalnim dimenzijama , bas super izgledaju :D adresa je ilicd591@gmail.com.

[
  • Vozi: skoda felicia 1.3 1999 god

« Odgovor #9 poslato: 16. Dec, 2014. 14:28 »
Pozdrav , mozete li da mi posaljete ove podloge u orginalnim dimenzijama , bas super izgledaju :D adresa je ilicd591@gmail.com.
Poslao sam ti mail, ukoliko negde zapnes pisi ovde pa cu pomoci.

Van mreže Jovas

« Odgovor #10 poslato: 26. Dec, 2014. 21:50 »
Ako može i meni na: jovica13v@hotmail.com. Nešto razmišljam da umjesto LED trake pokušam sa ubodnim led sijalicama, šta misliš da li je izvodljivo? Da ih postavim na mjesto fabričkih sijalica.
  • Vozi: felicia 1.3 lx TNG 1999; volkswagen golf IV 1.9 D 2001.

« Odgovor #11 poslato: 26. Dec, 2014. 22:59 »
Objasnio sam coveku u mejlu da nemam prepravljene cajgere, vec saljem sken fabrickih cajgera, pa ko hoce moze po njima da napravi sebi svoj dizajn. Nije problem, pusticu i tebi. Sto se ubodnih tice rezultat nije ni priblizan kao sa trakom. Jeste bolje nego sa fabrickim sijalicama, ali ne moze da se poredi sa trakom. Imao sam negde sliku Felicijinog sata sa ubodnim diodama, i ono sto je meni zasmetalo sto se tacno vidi gde su sijalice. Najace svetli podloga bas ispod same sijalice, dok je svuda dosta slabije svetlo. Sa trakom nema greske, i nije uopste komplikovano postaviti je.

« Odgovor #12 poslato: 26. Dec, 2014. 23:08 »
Ako može i meni na: jovica13v@hotmail.com. Nešto razmišljam da umjesto LED trake pokušam sa ubodnim led sijalicama, šta misliš da li je izvodljivo? Da ih postavim na mjesto fabričkih sijalica.
Poslato.

Van mreže Jovas

« Odgovor #13 poslato: 26. Dec, 2014. 23:28 »
Odlično, hvala ti. Savjete primio k znanju, pozabaviću se ovim u narednom periodu.

Van mreže Jovas

« Odgovor #14 poslato: 21. Mar, 2015. 20:26 »
Završih i ja. Nadam se da se dulefontana ne ljuti što sam mu maznuo dizajn, ali dopada mi se najviše od svih i bilo je svakako lakše obraditi ga. Njegov tutorial je dragocjen, posebno onaj savjet sa skidanjem igala pomoću 2 viljuške :). Osvjetljenjem sam manje-više zadovoljan, neravnomjerno je, ali poradiću i na tome.