Autor Tema: Kocnice i paljenje kod Fabie 2008 g  (Pročitano 5530 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sava84Započeo temu

Kocnice i paljenje kod Fabie 2008 g
« poslato: 20. Maj, 2014. 21:42 »
Pozdrav, pronasao sam forum i registrovao se, sa zeljom da cujem jos neko misljenje u vezi problema koji imam sa autom. Problemi su krenuli prije par mjeseci, upalila se lampica za kocnice,kontam plocice su, idem na mijenjanje. Ja sam drugi vlasnik i automobil je presao malo preko 90000 km. U servisu mi kazu da su i diskovi za zamjenu i ja i to odradim. Ugradjeni su mi prije 2 sedmice  diskovi i plocice marke ABS (volio bi cuti iskustva za ovu marku ako neko zna) i to me kostalo oko 110 E. Medjutim, par dana nakon toga, meni opet pocinje da svijetli lampica kocnica. Imate li ikakvu ideju sto se sada to javlja ako su odradili kocnice? Auto cijelo vrijeme koci odlicno, sa tim nemam problema.

Problem br 2 :) isto unazad par mjeseci sam primjetio da malo teze pali (vergla ok, ali mu malo uze treba da sastavi) nista strasno, ali duze malo nego ranije i desi se nekada da mi se neposredno nakon paljenja ugasi. E sada, jos prosle godine kad sam ga uzimao, u ovlastenom servisu su mi rekli da je akumulator pri kraju, da ce uskoro treati zamjena. U ovom mom servisu sto su mi radili kocnice, su mi rekli da su u pitanju vjerovatno svjecice, a danas slucajno navratim u ovlasteni servis, odrade dijagnostiku i rekose da je senzor bregaste otisao. Malo sam citao, a i tata je imao sa senzorom problem na Civic-u da kad je on u pitanju, auto se u voznji cudno ponasa, gubi snagu i kod njega se gasio kad je zagrijan (njemu su u Hondinom servisu rekli da struja mora dabude ok, dabi dijagnostika tacno pokazala da li je senzor ok, jer mjeri napon na njemu). E sad meni na osnovu toga bas i ne lici da je senzor, pa reko da cujem imate li mi vi nesto preporuciti da radim, jer ne znam od cega krenuti. Mozda prvo od akumulatora? Da napomenem jos da je ugradjen sekvent plin, pali na benzin, i podesen je kad postigne odredjenu temp da prebaci na plin. Auto dobro vuce, ide ok, samo me te 2 stvari zezaju. Unaprijed vam zahvaljujem na pomoci.
  • Vozi: 1.2 HTP

Van mreže Neba

Odg: Kocnice i paljenje kod Fabie 2008 g
« Odgovor #1 poslato: 20. Maj, 2014. 22:16 »
Medjutim, par dana nakon toga, meni opet pocinje da svijetli lampica kocnica.

Kad kazes lampica kocnica mislis na lampicu "uzvicnik u krugu" ?

Pogledaj u uputstvu sta sve moze da znaci pojava te lampice, dole je isecak iz uputstva za mk1 Fabiju. Da li stoji konstantno upaljena ili blinka? Imas li dovoljno kocionog ulja?

p.s. Sto ne odvedes na reklamaciju u servis ?  ???

• Vozi: Fabia 1.9 SDI

« Odgovor #2 poslato: 20. Maj, 2014. 22:25 »
Ulje sam provjeravao, u ima ga dosta. Svijetli ovo sa linka samo je manji indikator kod mene:

http://i717.photobucket.com/albums/ww171/beautilicious-cosmetics/Skoda/BrakePadSensorWarningLight.jpg

Upali se sad u toku voznje, nekada odmah nakon paljenja i onda svijetli dok se auto ne ugasi. Vozicu ga nazad sigurno, ali mislim da cu mijenjati servis za ubuduce, pa se zato malo raspitujem sta bi moglo biti

Van mreže Nesas

« Odgovor #3 poslato: 20. Maj, 2014. 22:27 »
To oko paljenja motora vidi kada su menjane svecice i bobine, ako nisu uopste ti zameni svecice i pogledaj vizuelno stanje bobina.
To za lampicu ulja proveri nivo ulja u posudi, ako ga ima dovoljno i moze biti problem u istrosenosti paknova ako je auto boljem paketu opreme.
Koji je srvis u pitanju.

« Odgovor #4 poslato: 21. Maj, 2014. 07:30 »
Tako sam i planirao, malo me poremetilo sto su mi u ovlastenom servisu juce rekli da nisu ni slucajno svjecice i da njih ne diram (nije ih vadio i gledao). Nisu mijenjane nikako, a auto je preslo 90000, kontam njih i akumulator da promijenim prvo, jer me to svakako uskoro ceka. Taj servis gdje sam radio kocnice je iz Banja Luke, a bio sam u ovlastenom servisu u Prijedoru, jer su mi juce bili usput pa sam navratio.

Van mreže Turbo

« Odgovor #5 poslato: 21. Maj, 2014. 09:02 »
Ne znam koji je motor ali ni na jednom benzincu svećice nisu predviđene da traju 90.000.

Sent from my HUAWEI P6-U06  

Van mreže olajkris

« Odgovor #6 poslato: 21. Maj, 2014. 13:19 »
Ne znam koji je motor ali ni na jednom benzincu svećice nisu predviđene da traju 90.000.

Moram te samo razocarati i pitati sta je sa onim svecicama sto proizvodjac garantuje da prelaze od 90,000 do 120,000 milja?

Van mreže Turbo

« Odgovor #7 poslato: 21. Maj, 2014. 13:36 »
Ne znam za svećice, možda i mogu da traju toliko, u F2 se u Servisnom uputstvu navodi da se menjaju na 60.000km,nezavisno od motora. Ili 4 godine, šta prvo nastupi. Ja zamenio na 55000km. Neko pametniji je mislio umesto mene :-)
Edit: stavio sam svećice kao iz fabričke ugradnje NGK IZFR6P7.

Van mreže olajkris

« Odgovor #8 poslato: 21. Maj, 2014. 13:41 »
Malo kvalitetnije i skuplje svecice platinum ili iridium elektrodom, na primer proizvodjaca ngk ili denso dal bio neko pametniji ili ne ali taj sto ih je projektovao je sigurno bio. Pa ti kazem ali ako ne verujes proveri postoje ne kazem da je u tom vozilu takvo ugradjeno ali sto si ti rekao da ni u jednom benzincu nisu ugradjene isto nije tacno.

Na mreži bigor

« Odgovor #9 poslato: 21. Maj, 2014. 14:03 »
Brate 120000 milja je 193000km, koje su to svjecice? Da ne kazem nista, mozda postoje ali ja nisam cuo
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Van mreže Turbo

« Odgovor #10 poslato: 21. Maj, 2014. 14:08 »
Malo kvalitetnije i skuplje svecice platinum ili iridium elektrodom, na primer proizvodjaca ngk ili denso dal bio neko pametniji ili ne ali taj sto ih je projektovao je sigurno bio. Pa ti kazem ali ako ne verujes proveri postoje ne kazem da je u tom vozilu takvo ugradjeno ali sto si ti rekao da ni u jednom benzincu nisu ugradjene isto nije tacno.

Razumemo se. Zato sam i rekao, možda je neki motor tako projektovan, u to se razumem ko Marica u kk :-) ove moje su šatro Laser Iridium, najbolja NGK serija benzinskih svećica. Na samim svećicama nigde ne piše koliki im je radni vek(i dalje imam kutiju) to valjda zavisi od motora/proizvođača. Inače koštaju obično oko 1500-1800 din komad, ja sam ih dobio na nekom popustu za oko 1200.

Van mreže olajkris

« Odgovor #11 poslato: 21. Maj, 2014. 14:13 »
Znam bigore i ja sam prvi put to rekao. pogledaj samo denso ili ngk sajt dok biras u pretrazi po kategorijama imas odabir vek trajanja. A burazer u hyundai ima denso koja je do 120k milja. I mnogo se razlikuje oblik elektrode i materijal cak i izrada na oko, spram ovih obicnih nije isti. Mada smo sad sa ovim otisli u off ali samo sam hteo ovo sve spomenuti da je mozda dati jednom vise para pa si miran. Ako mozda treba da menja svecice. Ali ima i brisk za nase skode mislim premium plus kategorije koje idu do 100.000km na benzin a na LPG 50.000km ako se ne varam.

Van mreže olajkris

« Odgovor #12 poslato: 21. Maj, 2014. 14:15 »
Razumemo se. Zato sam i rekao, možda je neki motor tako projektovan, u to se razumem ko Marica u kk :-) ove moje su šatro Laser Iridium, najbolja NGK serija benzinskih svećica. Na samim svećicama nigde ne piše koliki im je radni vek(i dalje imam kutiju) to valjda zavisi od motora/proizvođača. Inače koštaju obično oko 1500-1800 din komad, ja sam ih dobio na nekom popustu za oko 1200.

Koliko sam vidjao uglavnom koriste long life ili premium oznake za te najduzeg veka.

Van mreže Turbo

« Odgovor #13 poslato: 21. Maj, 2014. 14:15 »
Slikaću baš kutiju večeras, mislim da su Premium.

« Odgovor #14 poslato: 21. Maj, 2014. 19:57 »
Probao sam sad da procitam koliko je Ah akumulator, ali nema sanse jer je sa svih strana uklopljen u plastiku. Sta mislite kolika jacina mi treba za 1.2 HTP motor? Kontam opet Vartu uzeti jer je ta njegova dobro sluzila 6 godina, mada i tu sam voljan da poslusam savjet.