Autor Tema: Roomster neće da upali iz prve kad je puno bio na suncu ljeti  (Pročitano 2486 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže profaZapočeo temu

Imam problem. Kupio sam novu Škodu Roomster 2010 godine i vozim je redovno na svaki godišnji servis. Skoro sam radio servis u martu i nije nikakvih greški ni problema bilo na autu. A problem je sad sledeći kad ostavim auto negdje parkiran na duže vrijeme 4 do 5 sati a na suncu je kao svaki dan na parkingu ispred firme što stoji kasnije imam problem pri paljenju auta. Neće da upali, nekad tek iz 10 do 15 pokušaja. Kad upali konačno ako ga izgasim pali odmah od prve. Ujutro kad krećem na posao pali od prve. Jedino mi se to dešava kad je baš na suncu auto bilo. Nikad mi se nije desilo ako je oblačno vrijeme ili hladnije. E sad me zanima šta to može biti. Auto je star tek nekoliko godina a prešao je svega 32000 km. Hvala unaprijed. Vozim ga uskoro na servis a nadam se da će naći šta mu je i da neće biti skupo.
  • Vozi: skoda roomster

Van mreže sasacalko

Odg: Roomster neće da upali iz prve kad je puno bio na suncu ljeti
« Odgovor #1 poslato: 01. Jun, 2014. 14:01 »
      Mislim da je problem sa ubrizgavanjem goriva, ipak bi morao na dijagnostiku, sigurno bi pokazala grešku.
 Teorija ubrizgavanja:  ,,Za vreme procesa pokretanja, a u zavisnosti od temperature motora, brizgaljka za hladno pokretanje određeno vreme ubrizgava dodatnu količinu goriva u usisnu granu. Za vreme hladnog starta deo goriva u usisnoj smeši se izgubi zbog kondenzacije na hladnim zidovima cilindra. Da bi se kompenzovao ovaj nedostatak goriva i omogućilo pokretanje hladnog motora mora se ubrizgati dodatna količina goriva u početnom trenutku pokretanja tj. startovanja. Ova dodatna količina goriva se ubrizgava brizgaljkom za hladno pokretanje u usisnu granu. Period ubrizgavanja brizgaljke za hladno pokretanje je ograničen termo-vremenskim prekidačem u zavisnosti od postignute temperature motora. Ona je elektromagnetnog tipa i za svo vreme njenog rada koeficijent viška vazduha (χ) je manji od 1. "

Van mreže dusko zemun

imao sam i ja slican problem sa rumsterom 1.4 16v... samo nije toliko bilo evidentno na suncu, vec na toplo --- desavalo se na toplo nece auto da upali i objasnjavali su mi da je to neki bugg...
hvala Bogu pa sam se brzo resio tih kola ...
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

« Odgovor #3 poslato: 03. Jun, 2014. 20:31 »
Hvala puno na odgovoru. Bio sam u Škoda servisu i zakazao pregled auta u subotu u 9h, pa javim šta je bilo. Pozdrav.

Van mreže Turbo

« Odgovor #4 poslato: 03. Jun, 2014. 21:21 »
Drugar je imao isti problem na novom i30, od kada ga je kupio. Ne mogu da se setim da li je i kako rešio, ali sećam se neke priče o loše projektovanom sistemu ubrizgavanja pa se stvaraju čepovi isparenja i to pravi problem. E sad, to je poznat problem na i30 njegovog godišta, a za Škodu to prvi put čujem pa pretpostavljam da nije konstrukciona greška.

Poslao sam mu poruku pa ću napisati kada mi odgovori šta je bilo tačan uzrok problema.

« Odgovor #5 poslato: 09. Jun, 2014. 10:43 »
Bio sam na servisu i izvršili su diagnostiku i utvrdili da je potrošen neki grafit na ventilu za paljenje.
Ne razumujem se baš kakav je to ventil elektonski neki. Uglavnom kvar je 75 eura. Hvala svima na pomoći. Pozzzzz