Autor Tema: Temperatura motora 1.6 MPI  (Pročitano 4934 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže lenonlukaZapočeo temu

• Test Drive
  • *
  • Ugled: 1
Temperatura motora 1.6 MPI
« poslato: 03. Jun, 2014. 16:54 »
Imam Skodu Feliciju 1.6 MPI sa ugradjenim plinom. Motor se normalno ponasa, ali me izuzetno nervira skazaljka pokazivaca temperature  >:( . Pri voznji u gradu skazaljka pokazivaca se popne do 80 C i na toj temperaturi pali ventiator. Na otvorenom drumu ili na autoputu skazaljka se krece izmedju 65 - 70 C. Mislio sam da je otisao termostat, kupio, zamenio i nista. Kazaljka opet isto funkcionise. Auto normalno funkcionise, lepo greje zimi ( greje ko lud ), ali su mi ljudi rekli nevalja da radna temperatura motora bude ispod 70 C. Kazu da je normalno da skazaljka bude na 90 C.

Dal moze biti problem do pokazivaca temperature motora? Dal je moguce da olabavi nesto kod pokazivaca?

Unapred hvala  :)

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 16
Odg: Temperatura motora 1.6 MPI
« Odgovor #1 poslato: 03. Jun, 2014. 17:37 »
Normalno je da bude zakucana na 90 i da ne mrda bez obzira na sve.

Van mreže nebojsar

• Laurin&Klement
  • Ugled: 14
« Odgovor #2 poslato: 03. Jun, 2014. 18:01 »
Dal moze biti problem do pokazivaca temperature motora? Dal je moguce da olabavi nesto kod pokazivaca?

Plin slabije "hladi" motor pa zbog toga moze brze auto da podigne temperature ali kao sto kaze kolega ne bi smelo da tera iznad 90 stepeni I na toliko bi trebalo da stoji. Napravi eksperiment, vozi samo na benzin pa vidi kako se auto ponasa.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Na mreži bigor

• Laurin&Klement
  • Ugled: 39
« Odgovor #3 poslato: 03. Jun, 2014. 18:15 »
Pgledaj termo davac ako imas od koga pozajmiti pa promjeniti da vidis sta se sesava,mada ne bi trebao biti ni nov skup. ako nije on onda je moguce da su lemovi na satu losi. Vidi izmjeri i struju na akumulatoru kada je upaljen ako imas unimer, pa javi kolika je
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Van mreže zix

• Laurin&Klement
  • Ugled: 26
« Odgovor #4 poslato: 03. Jun, 2014. 18:30 »
Isparivač za plin koristi toplotu motora (povezan je crevima sa sistemom hlađenja motora). Logično je da radna temperatura bude malo niža. Na kadetu skoro nikada mi se nije desilo da se uključi ventilator hladnjaka. A skala temp. je skoro uvek bila u prvoj trećini. Termostat pri dostignutoj radnoj temperaturi otvara put vodi (antifrizu) ka hladnjaku, do tada je voda kružila unutar motora i plinskog isparivača.
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI 2012.

• Test Drive
  • *
« Odgovor #5 poslato: 03. Jun, 2014. 19:05 »
Drzi istu temperaturu i na benzinu i na plinu. Termodavac je ok. Mozda su ti lemovi na satu. Kako da dodjem do njih?

Van mreže dulefontana

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
« Odgovor #6 poslato: 03. Jun, 2014. 19:40 »
Ne rasturaj dzabe kontrolnu. Najverovatnije ti termostat i termoprekidac ranije otvaraju i zato ti ne postize 90 stepeni. Moj savet je vozi i uzivaj. Taj motor u Feliciji je i vise nego rasterecen. A ukoliko te bas nervira pitaj clana dusko_zemun, on je imao nekoliko 1.6 Felicija.

• Test Drive
  • *
« Odgovor #7 poslato: 03. Jun, 2014. 20:41 »
Jel postoji mogucnost da je otisao senzor rashladne tecnosti koji se nalazi pored termostata? Kao sto sam rekao termostat sam menjao i nista.

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
  • Ugled: 23
« Odgovor #8 poslato: 03. Jun, 2014. 21:31 »
Ako ti ranije i cesce pali ventilator onda on obara temp i to ti je problem. Zamenes termo prekidac na hladnjaku i pali ce ventilator samo kad treba i to ti je to.

Van mreže lakisa85

• Ambition
  • Ugled: 4
« Odgovor #9 poslato: 04. Jun, 2014. 14:03 »
Ja vozim Feliciu 1.3 karburator, imao sam sličan problem, prvo je bio u pitaju termostat, bio je stalno otvoren, a kasnije je strado senzor temperature, bili su slični simptomi. Ako možeš nađi negde digitalni termometar, pa negde na motoru izmeri temp. Ako se gađa sa temp. (plus miun neki stepen) na tabli onda ti je senzor ok a ako ne ako je znatno viša, pošto kažeš da ti u gradu drži na 80, mislim da ti je problem do senzora.
Pozzzz!!!
  • Vozi: felicia 1.3 43kW, 2000.

• Test Drive
  • *
« Odgovor #10 poslato: 07. Jun, 2014. 13:25 »
Juce sam skinu kabl sa senzora da vidim sta se desava sa autom kad ga upalim. Pali normalno, ne pokazuje temperaturu motora (ocekivano) i padnu obrtaji motora sa 1000 (sa kablom) na 800 (bez kabla). Da li sam mogao time da dokazem da je otisao senzor temperature motora? Auto je u oba slucaja radio na plin.

Van mreže Diamond

• Style
  • Ugled: 6
  • Skoda FOR LIFE!!! ;)
« Odgovor #11 poslato: 07. Jun, 2014. 21:26 »
Meni je receno da samo pokazivaci na Feliciama i Favoritkama nisu bas skroz precizni... Ali ako kazes da ti se pali ventilator na tako niskoj temperaturi, onda pogledaj termo prekidac sto kaze dule, na koliko pali ventilator, ima ih raznih... a na njemu treba da pise sa strane na kojoj temperaturi pali ventilator, mozda je ispod 90... mada su oni retki... kod mene pali na 97, a termostat propusta na 92... Isto 1.6 MPi
  • Vozi: Skoda Felicia 1.6MPi , Skoda Felicia 1.3 GLX

Van mreže sumadinac1.4 16v

• Laurin&Klement
  • Ugled: 7
« Odgovor #12 poslato: 07. Jun, 2014. 22:25 »

Juce sam skinu kabl sa senzora da vidim sta se desava sa autom kad ga upalim. Pali normalno, ne pokazuje temperaturu motora (ocekivano) i padnu obrtaji motora sa 1000 (sa kablom) na 800 (bez kabla). Da li sam mogao time da dokazem da je otisao senzor temperature motora? Auto je u oba slucaja radio na plin.

Ovo sto se desava je dokaz da taj senzor radi jer dolazi do promena u radu motora.Da nije radio sve bi ostalo isto ti ne bi bilo smanjenja obrtaja.Ovako znaci da daje signal koji regulise obrtaje motora tj ako je hladan motor onda taj signal ukljucuje elektronski sauk

Van mreže olajkris

• Laurin&Klement
  • Ugled: 23
« Odgovor #13 poslato: 07. Jun, 2014. 23:20 »
Meni je receno da samo pokazivaci na Feliciama i Favoritkama nisu bas skroz precizni... Ali ako kazes da ti se pali ventilator na tako niskoj temperaturi, onda pogledaj termo prekidac sto kaze dule, na koliko pali ventilator, ima ih raznih... a na njemu treba da pise sa strane na kojoj temperaturi pali ventilator, mozda je ispod 90... mada su oni retki... kod mene pali na 97, a termostat propusta na 92... Isto 1.6 MPi

Tacno i zbog toga ti mozda tako pokazuje i temp...

• Test Drive
  • *
« Odgovor #14 poslato: 13. Jun, 2014. 14:24 »
Resen problem.   ;D

Zamenio sam senzor za temperaturu rashladne tecnosti. Rekao mi covek u prodavnici da je verovatno u mom autu sa plasticanim vrhom, a da se sad pravi sa metalnim. Pokazuje normalno temperaturu.

Zahvalio bi se svima na pomoci  :)